AyurvedaEmotiiNutritieSanatateStil de viata

4 recomandari pentru sanatate si vitalitate in aceasta primavara

Acesta este un articol din seria Ayurveda: nutritie, lifestyle si ingrijirea corpului. Luna aceasta te invit sa descoperi primavara din perspectiva Ayurveda – calitati, tendinte, si ce poti face pentru a armoniza influentele acestui anotimp, pentru a-ti sustine sanatatea si vitalitatea.


4 recomandari pentru a-ti sustine sanatatea si vitalitatea in aceasta primavara

Primavara este regina anotimpurilor – un anotimp cu soare, veselie, iubire si creativitate. Mama Pamant se trezeste si produce germinarea plantelor, energia se misca in sus, totul infloreste si devine plin de culoare. O data cu acest anotimp, incepem sa ne simtim mai energici si sa petrecem mai mult timp in aer liber.

Primavara din perspectiva Ayurveda: cum este inteleasa primavara, calitati, tendinte, influente

Calitatile primaverii sunt caldura (in sensul, mai cald decat rece), umiditate, usor (delicatete, blandete), onctuozitate. Datorita temperaturii in crestere, zapada si gheata din anotimpul iernii se topeste. In mod asemanator, principiul Kapha (forta minte-corp responsabila cu lubrefierea si intretinerea nivelului de energie) acumulat in corp incepe procesul de lichefiere – topire si punere in functiune. De aceea, in acest sezon, multi dintre noi racim – asa numitele raceli de primavara. In plus, pe masura ce florile isi pierd polenul si emit parfumuri dulci, multe persoane se confrunta cu alergii.

Daca primavara iti declanseaza de obicei reactii precum: curgerea nasului, astm, congestie, acumulare de mucus in zona sinusurilor sau gat, alergii; daca te simti letargic, ai pofta de mancare exagerata sau un sentiment puternic de atasare fata de oameni, lucruri sau situatii, este posibil sa ai un exces de Kapha. Cel mai indicat mod de a evita aparitia acestor simptome si reactii – sau a le atenua influenta o data ce apar – este sa urmezi un regim care are rolul de imblanzire, de reducere a excedentului de Kapha. Urmeaza recomandarile testate de mai jos pentru a te bucura de ceea ce este mai bun, frumos si util pentru tine in acest anotimp.

Daca ai nasul curgator, astm, congestie sau alergii; daca te simti letargic, ai pofta de mancare exagerata sau un sentiment puternic de atasare fata de oameni, lucruri sau situatii, este posibil sa ai un exces de Kapha.

1. DETOX BLAND DE PRIMAVARA

Prepara-ti – zilnic sau la interval de 2-3 zile – un suc cu fructe si legume proaspete: morcov, sfecla rosie, telina radacina si frunze, spanac, mere. Consuma-l pe indelete cu aprox. 20 minute inainte de masa sau intre mese. 

Afli aici cateva retete de sucuri proaspete si indicatii pentru modul de preparare si consum: 3 Retete cu Sucuri naturale pentru Imunitate Puternica si Stare de Bine; Suc pentru cresterea imunitatii

Consuma cate o lingurita de triphala (un compus din plante ayurvedice) cu o ceasca de apa calda, seara, pentru a pastra un colon curat. 

De asemenea, poti urma un program de detox mai elaborat – de la 2-3 zile pana la 7-10 zile. Afla aici mai multe despre procesul de Detox: Ce este, Cum functioneaza si De ce conteaza?, precum si ce ai de facut: Cum te pregatesti pentru Detox in 8+ pasi simpli.

2. CONSUMA CONDIMENTE ENERGIZANTE

Plantele sau condimentele naturale recomandate pentru reducerea Kapha in anotimpul de primavara sunt: ghimbirul, piperul negru, trikatu, kutki, punarnava. Le poti comanda online sau obtine de la un magazin local cu produse cu specific indian.

3. RAMAI ACTIV

Dormitul dupa rasaritul soarelui dezechilibreaza Kapha dosha. Fa-ti un obicei din a te trezi devreme si mergi la o plimbare de dimineata. Sau alege o practica Yoga mai viguroasa cu cateva runde de Salutul Soarelui si practici energizante de pranayama precum bhastrika, kapalabhati sau brahmari.

In weekend, poti aborda plimbari mai lungi in natura. Daca esti in apropiere, iti recomand o plimbare in Parcul Natural Comana.

4. ADAPTEAZA-TI DIETA

Agni (focul digestiv) este scazut primavara. De aceea, Ayurveda sugereaza sa mananci cantitativ mai putin decat ai facut-o iarna – cand agni este mai mare – mai ales daca dosha predominanta este kapha.

MANANCA ALIMENTE USOARE, CARE CREAZA CALDURA IN CORP

Alimentele amare, iuti sau picante si cele astringente sunt ideale pentru a fi consumate primavara. Pentru senzatie de satietate, adauga in alimentatie surse de proteine precum: mazare galbena sau verde, linte rosie, fasole pinto, fasole mung si cereale precum orz, hrisca, porumb, mei sau ovaz. 

Afli aici cateva recomandari, impreuna cu retete: Proteinele: cheia pentru senzatie de satietate toata ziua

Din categoria legumelor, adauga in consum ridichi (plus, frunzele), spanac, leurda, untisor, urzici, ceapa verde, broccoli. Si condimente care creaza caldura in corp, precum usturoi, ghimbir, piper negru, ardei iute (persoanele dominante Pitta dosha vor trebui sa le consume cu moderatie). Salatele cu verdeturi de primavara si frunze proaspete – salata creata, spanac, leurda, papadie, patrunjel, vor reduce Kapha (persoanele cu Vatta dosha dominanta vor trebui sa le consume cu moderatie).

PREPARA-TI BAUTURI DIGESTIVE

Pentru un agni (focul digestiv) puternic, bea ceai de chimen, coriandru si fenicul in proportii egale.

EVITATA ALIMENTELE RECI, GRELE

Alimentele acre, dulci si sarate maresc Kapha dosha si ar trebui evitate. De asemenea, redu consumul de produse lactate; in locul celor maturate, grele, prefera iaurturile usoare si urda. Totodata, evita consumul de bauturi reci care sting focul digestiv.

Iti recomand sa citesti si: Remedii pentru astenia de primavara


Pentru sesiuni individuale 1:1, acestea sunt disponibile online, prin programele de consiliere Yoga si Dezvoltare personala si Nutritie si Mod de viata sanatos.

Anul acesta Weekend-ul de relaxare si revitalizare, editia cu nr. IX, va avea loc la munte, in perioada 24-27 iunie. Locatia este aleasa, se afla la 180 km de Bucuresti, in zona Rucar-Bran. Urmeaza sa aduc toate detaliile pentru a te putea inscrie, iar daca stii ca iti doresti sa participi la acest eveniment, rezerva-ti datele 24-27 iunie 2021. Afla Cum a fost anul trecut in TABARA.


Mirela Ivaz este profesoara de Yoga (RYT-500) si Wellness Coach. Este certificata in India de catre Yoga Alliance si STED Council. Din 2015, preda Yoga si organizeaza tabere si evenimente pentru promovarea unui mod de viata sanatos si echilibrat. Mirela imbina metodele traditionale, adaptate nevoilor actuale, cu instrumentele moderne pentru dezvoltare personala, prin calitatea ei de Consilier pentru Dezvoltare personala si Tehnician nutritionist, acreditata de ANC.

Hai sa ne conectam si pe Facebook:
www.facebook.com/ivaz.ro

Instagram:
www.instagram.com/mirela.ivaz

Ma gasesti si pe YouTube:
www.youtube.com/channel/UC9wyAIlClyI9eqqxUnhBo1Q

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *