Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM

Detox.

Un cuvant folosit de multi, dar ce înseamnă de fapt? Citeste mai departe pentru a afla mai multe despre detoxifiere: de unde vin toxinele si pentru a învăța să identifici semnele din organism care iti transmit ca ai nevoie de o detoxifiere. Afli cum funcționează corpul pentru a se detoxifia (si curăța) si care este utilitatea acestui proces. Pe parcursul YOGA & DETOX Weekend Retreat în 1-3 septembrie, înveți cum se face si experimentezi direct detoxifierea, pentru a putea aplica acasa.

Ce este “detox”?

Potrivit DEX ’09:
DETOXIFICÁ, detoxífic. A neutraliza acțiunea produselor toxice din organism, din spațiu etc.
“Detoxifierea” se refera așadar la îndepărtarea toxinelor și / sau a substanțelor nesănătoase din organism. Aceasta este una din funcțiile lui: de a se debarasa de ceea ce nu ii este de trebuință. În mod normal acest proces are loc într-o anumită perioadă de timp, in functie de dimensiunea “balastului”, de gradul si durata expunerii catre sursele generatoare de toxine. YOGA & DETOX Weekend Retreat abordeaza holistic detoxifierea, nu doar pentru curățărea sangelui, limfei, eliberării congestiei din tractul digestiv, ci și a intregului corp, a minții și emotiilor.
Te poți gandi la detoxifiere ca fiind procesul prin care oferi organismului  cele necesare pentru a permite acestuia să renunțe la lucrurile care nu mai sunt dorite sau necesare.

Ce înseamnă „toxine” și de unde provin?

O toxină este acel ceva care afectează negativ funcția corpului și afectează fiziologia normală.

Toxinele intră în corp prin ceea ce mânanci sau bei, prin respiratie sau prin alte lucruri cu care intri în contact. “Metabolizezi” nu numai alimentele, ci si apa, aerul, experiențele, emoțiile, relațiile, stresul, bucuria si tristețea.

Unele sunt rezultatul proceselor naturale (endotoxine) – de exemplu, atunci când respiri, corpul ia oxigen si plămânii eliberează dioxidul de carbon. Ureea este produsă de organism și este eliminată, altfel poti dezvolta gută și boli de inimă. Alte toxine sunt introduse din exterior (exotoxine) atunci când consumi alimente prelucrate, alimente fast-food, fructe și legume neecologice (tratate cu pesticide, îngrășăminte chimice), carne de fermă și pește, tigări (nicotină și alte substanțe chimice) și apă de la robinet. Medicamentele, parfumurile, produsele de curățare și spălare și poluarea mediului contribuie, de asemenea, la un organism toxic.

Semne și simptome care necesită o detoxifiere

Daca te regasesti avand unul sau mai multe dintre semnele urmatoare, corpul tau “striga” dupa ajutor:
Oboseala fizica si psihica pana la epuizare
Migrene, dureri de cap
Minte “cetoasa” sau gandire neclara
Constipatie sau balonare
Piele iritata
Infectii frecvente de grad scazut
Probleme menstruale
Dureri articulare
Transpiratie urat mirositoare
Stari de agitatie si teama,
“Voci” care rasuna in cap
Indecizie si dificultatea de a actiona, etc.

Metode naturale pentru detoxifiere

Corpul tau este uimitor și funcționează în mod natural pentru a crea vitalitate și bunăstare prin eliminarea sau neutralizarea substanțelor nesănătoase. Multe dintre organe au roluri specifice în acest proces natural.
Ficatul este principalul organ de curățare a sângelui, detoxifică substanțele chimice și filtrează toxinele. Rinichii filtrează produsele reziduale din sânge înainte de a le transforma în urină pentru a fi eliberate din organism. Intestinele (mari și mici) elimină toxinele prin transformarea deșeurilor în materii fecale. Pielea este cel mai mare organ al corpului, protejeaza interiorul de expunerea catre medii toxice și este locul unde rezidurile sunt eliberate din corp înapoi în mediul înconjurător prin transpirație. Când expiri, plamanii elibereaza reziduri. Sistemul limfatic se ocupă, de asemenea, cu eliminarea toxinelor, precum și cu transportul celulelor albe din sânge, care luptă împotriva bacteriilor, a virușilor.
De ce ai nevoie de detoxifiere?
Lucrurile pe care le mânanci sau bei, aerul pot contine substanțe toxice pentru organism care, in timp, pot afecta organele și procesele fizice naturale implicate în menținerea sanatatii si echilibrului in corp. Adauga modul în care trăiesti astazi, expus/a stilului de viata modern si provocator, stresului, cerintelor de a face cat mai multe si cat mai repede, orelor de odihna si somn reduse, încat organismul tau cu greu ajunge sa țina pasul cu procesul natural de detoxifiere.
Fiecare dintre procesele corpului ia energie și corpul dă prioritate în mod constant proceselor care necesită energie în acel moment: functiei creierului, digestiei, mersului sau activitatii fizice. “Cerând” mereu in mod activ ceva de la corp, “bombardandu-l” cu substante toxice (mancare prea multa, aditivi alimentari, pesticide, etc.) si acordandu-i prea putin timp pentru odihna si refacere, procesul natural de detoxifiere este ingreunat si chiar oprit.

 

Prin detoxifiere pentru o perioadă de timp – 2 zile sau o săptămână, opresti adăugarea de noi toxine în organism, permiți proceselor si organelor sa se refaca in mod natural și să scape de substantele toxice.
Ceea ce faci este sa ii permiți trupului sa se curețe din interior, dându-ti astfel un restart pentru sănătate si echilibru natural. Suplimenteaza cu surse naturale de vitamine si minerale – substanțe nutritive esentiale si ofera-i astfel corpului tau un sprijin suplimentar.
***

Iți doresti sa experimentezi beneficiile unui detox pentru minte si corp si sa te incarci cu energie si inspirație pentru urmatoarea etapa din an?

In perioada 1-3 septembrie are loc Editia 4
Te aștept cu brațele deschise!
Mirela Ivaz
Yoga Teacher & Ayurveda Lifestyle Counselor

 

Lasati un comentariu