Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM

Unde poti face o iesire de weekend, in natura si aproape de Bucuresti? Parcul Natural Comana, cu delta si padurea Comana, iti ofera spatiul pentru a te regasi in natura. Plimbarea printre copaci, pasul tau purtat pe cararile de pamant, iti vor oferi numeroase beneficii pentru sanatatea fizica si mentala, asa cum studiile o dovedesc! Descopera, alaturi de mine, colturi de natura, din Parcul Natural Comana si uimitoarele beneficii ale mersului prin padure!


Plimbare in Parcul Natural Comana, la 40 km de Bucuresti | VIDEO

Studiile au confirmat ca petrecerea timpului in cadrul oferit de padure poate reduce stresul psihologic, amelioreaza simptome precum depresia si agresivitatea. In acelasi timp, imbunatateste calitatea somnului, potenteaza vigoarea si vioiciunea organismului (sursa: Mother Earth News). Aceste modificari subiective sunt confirmate de rezultatele obiective raportate in studii: niveluri mai mici de cortizol si scăderea, respectiv normalizarea tensiunii arteriale si a pulsului.

Timpul meu in perioada #StamAcasa

The Great Lockdown, asa cum a fost denumita perioada celor doua luni de izolare la domiciliu, m-a tinut pe langa casa: un apartament (apartament pe care am reusit sa ni-l aranjam cat de cat, dupa gust si necesitati, spre finele anului trecut), un cartier de Bucuresti si un perimetru de 4km² au fost spatiul meu de libertate fizica.

Natura își urmează cursul vieții. Noi nu suntem indispensabili pentru natura, însă ea este pentru noi.

S-a vorbit despre primăvară furată. Am refuzat să mă identific cu acest gând, cu această trăire. Am refuzat să rămân blocată in amintiri ale unei trecute normalități, încât să nu pot savura prezentul și să mă adaptez noii normalități. Cu atât mai mult acum, ochii mei s-au agatat si au savurat cu recunoștință: cel mai mic petec de iarba, o floare in grădină, verdeața copacilor.

In turele prin cartier, facute in cele doua luni, urmând mereu același traseu, am fost martora acestei primăveri. O schimbare ici, o transformare dincolo. Da, am spus că nu mă voi plictisi, că pot face traseul acesta iar și iar, atât timp cat mă însoțesc cu o floare, cu gradina unei case, cu un copac, un câine care ma latră dincolo de poarta și o matza sus pe gard, cer și înălțimi, aer, lumina, culoare.

Revenirea in natura padurilor

Primul weekend, dupa inlaturarea starii de urgenta, m-a surprins cu un usor freamat interior. Imi redobandeam o parte din libertati si aveam sa ma intalnesc cu natura padurilor. Fara ciment si betoane, fara masini si fara zgomotele orasului. Piciorului meu ii era dor sa paseasca, din nou, pe pamant. Sa fiu purtata pe carari de padure, printre trunchiurile groase ale copacilor, sa ascult sunetul padurii, al cerului.

Cred cu tarie ca padurea este un organism viu, care are puterea de a ne curata de cele daunatoare si ne improspateaza starea, energia, buna dispozitie. Cred ca natura are puterea de a ne readuce mintea in inima, incat sa o pastram cat mai mult acolo.

Parcul Natural Comana | VIDEO

Accesul

Parcul Natural Comana se afla la aprox. 40 km de Bucuresti. O ora si un sfert sa ajungem la marginea Padurii Comana, unde si parcam masina, in parcarea special amenajata.

Parcul Natural Comana se afla in judetul Giurgiu si este declarata arie protejata. Cuprinde, deopotriva, Padurea Comana si Delta Neajlovului, si se intinde pe o suprafata considerabila.

Una-doua iesiri pe an le facem pentru a vizita Parcul Comana. Intamplarea face ca anul trecut nu am ajuns in Comana (am fost, in schimb, in multe alte drumetii care inca asteapta sa fie impartasite aici, dimpreuna cu povestea lor).

Calea de acces in Parcul Natural Comana, as putea spune, este unica. Cu bariera si paznic care ne-a lasat sa trecem liber. De aici, patrunzi intr-un culoar destul de larg, accesibil pentru cele doua sensuri dute-vino, culoar marginit de o parte de padure, iar de cealalta de mlastina deltei. Grupuri mici de vizitatori misunau in cele doua sensuri. Ne-am alaturat si noi, Razvan si cu mine. 

Obiective turistice si optiuni de traseu

1. Observatorul ornitologic Comana

Calea principala de acces, sa tot tina vreun 1,5km. In apropiere de capatul acesteia, un indicator ne indruma catre punctul de observatie ornitologic

Ce sentiment incredibil! Sa fii la inaltime, sa scrutezi orizontul, sa fii inconjurat de pamant, apa si cer! Poti vedea si tu in video la minutul 00:20.

De la casa padurarului, cea care incheie si calea larga de acces, ne afundam in padure. 

2. Trasee, la pas sau cu bicla, marcate sau nemarcate

Sunt doua trasee marcate pe harta Parcului Natural Comana: cel cu cruce rosie si cel cu cruce albastra. Marcajele sunt vizibile, pe trunchiurile copacilor, si par a fi recent refacute.

Padurea Comana este cunoscuta amatorilor de biking. Vei intalni aici grupuri razlete de cate 2-5 biciclisti, sau pentru o abordare mai indrazneata, poti veni insotit cu propria-ti bicicleta. Asteapta-te sa nu fie un traseu tocmai pe plat, intrucat vei intalni numeroase suisuri si coborasuri incat sa te lase fara suflare.

Noi am ales sa mergem la pas. Este drept, avem cu noi un Garmin, cu localizare prin satelit si cu harta actualizata, incarcata pe el. Ne ofera pozitionarea pe harta in orice moment, incat putem sa ne definim propriul traseu. Urmand liniile drepte si curbe care strabat padurea, ne-am putut da voie sa ratacim pe poteci, mai umblate sau mai neumblate, sa traversam paraiase si sa sarim peste rigole trasate in pamant sau sa facem cale intoarsa atunci cand am dat peste zona mlastinoasa a deltei. Vreo 5 ore am tot colindat, in lung si in lat, padurea.

3. Picnic la firul ierbii

Principala zona de acces in Parc iti ofera posibilitatea sa te refugiezi intr-un luminis, pentru picnic si odihna, daca preferi sa ramai mai mult static, la firul ierbii.

VIDEO | 2 minute


Iti doresti o stare de bine si sa practici Yoga alaturi de mine? Acum, pot ajunge mai usor la tine prin Programul Yoga Online LIVE!

Pentru sedintele individuale de consiliere pentru Dezvoltare personala si Yoga, Nutritie si mod de viata sanatos, afla mai multe aici: Activitati si Programe

Iti sunt alaturi,
Mirela Ivaz

Hai sa ne conectam si pe Facebook:
www.facebook.com/ivaz.ro

Acum ma gasesti si pe YouTube:
www.youtube.com/channel/UC9wyAIlClyI9eqqxUnhBo1Q

Lasati un comentariu