Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM

Acesta este un articol din seria Ayurveda: nutritie, lifestyle si ingrijirea corpului. Luna aceasta iti voi introduce rutina de ingrijire a pielii si tenului. Apeland la produse naturale si cunoasterea Ayurveda, pielea corpului si tenul se vor simti confortabil si tu vei avea mai multa incredere in potentialul tau de frumusete.


Vei avea deopotriva ocazia sa te inscrii la Atelierul de nutritie si ingrijirea corpului cu Ayurveda, pe care il organizez pe 20 martie 2021 (curs online).

Rutina de ingrijire a pielii din traditia Ayurveda

Iti redam, in prima parte a acestui articol, din experienta culeasa din India si importanta folosirii uleiului nerafinat pentru masajul pielii.

Masajul Ayurveda al pielii – Abhyanga – relaxeaza si intinereste, aduce prospetime si stralucire pielii, aspect (mai) tanar, imbunatateste circulatia sangelui, sprijina eliminarea toxinelor, incetineste procesul de imbatranire.

Importanta ritualului si a unei rutine de ingrijire personala

Importanta unui ritual si a unei rutine de ingrijire personala este aceea ca nu doar marcheaza momentul, ci si creaza timp. Ritualul, in general, are rolul de a ne activa, energiza, motiva. Ritualul ne ofera un sentiment al detinerii controlului (este acel ceva ce ne sta in putinta, il putem determina) si are capacitatea de a aduce ordine in haosul vietii de zi cu zi.

Ritualul este mai mult decat un obicei. Un ritual ne solicita prezenta si atentia, ne extrage din cotidian, ne reconforteaza sufleteste, mental, emotional.

In planul ingrijirii personale, ritualul creaza cadrul in care experienta va avea loc, in timp ce rutina implica o succesiune de pasi de realizat.

Culeasa din traditia Ayurveda (femeile indiene sunt recunoscute pentru atentia cu care isi ingrijesc pielea si parul), acest ritual si rutina de ingrijire a pielii corpului si tenului sunt un sprijin real pentru mine. Sunt momente de relaxare si destindere, de iesire din cotidian, momente placute de intimitate si solitudine. Nu doar imi curat si ingrijesc pielea corpului intr-un mod sanatos, benefic, ci ii ofer si sansa unei recalibrari energetice, unei curatiri si purificari la nivel energetic. Cu atat mai mult necesara in meseria mea, unde interactionez mult cu persoane in planul sufletesc-energetic. As putea extinde aici: aceasta recalibrare energetica, curatare si purificare la nivel energetic este necesara oricarui individ, mai ales daca si tu traiesti intr-un oras mare, aglomerat, poluat, nu doar in aer, ci si fonic.

Iti recomand sa citesti si despre Saucha sau cum sa te iubesti pe de-a-ntregul (Saucha se traduce prin puritate sau curatenie).

Rutina de ingrijire a pielii si tenului, culeasa din traditia Ayurveda

Pregatirea cadrului care va gazdui experienta

Un timp adecvat pe care sa il aloci acestei rutine de ingrijire personala este de aproximativ 60-75 minute. Evita sa il faci seara, dupa ora 20!

Ritualul meu incepe cu o baie calda in cada in care adaug 500g de sare nerafinata si 2 linguri de bicarbonat de sodiu alimentar. Optional, mai adaug 2-3 picaturi de ulei esentia de menta, cat sa degaje o aroma placuta.

O muzica placuta, linistitoare, o lumina difuza, o lumanare aprinsa, o carte si un pahar plin cu apa pentru hidratare insotesc adesea acest cadru.

Rutina de ingrijire a pielii si tenului: succesiunea de pasi

1. Imbaierea

Imbaierea dureaza aprox. 20 de minute. Sed in cada plina cu apa suportabila ca temperatura (nu fierbinte!), ma reculeg, citesc cateva randuri dintr-o carte preferata. Evit sa stau pe social media sau sa folosesc acest timp pentru a vorbi la telefon. 

2. Peeling exfoliant

Dupa aceasta prima etapa, aplic un peeling pe intregul corp. Folosesc un burete natural sau o manusa lufa si cateva picaturi de gel de dus cu ulei de migdale. Miscarile pe care le aplic sunt dinspre extremitati, brate si picioare, catre centrul corpului. Pentru ten, folosesc o crema exfolianta cu argila alba sau verde. Alternativ, mai folosesc pentru ten o masca cu AHA. La final, clatesc cu apa.

3. Aplicarea uleiului prin miscari de masaj

Urmeaza aplicarea uleiului, pe piele si ten. Pentru pielea corpului folosesc uleiul de migdale, presat la rece. Aplic uleiul pe pielea inca umeda, folosind miscari circulare, repetitive, dinspre extremitati spre corp. Miscarile pe care le aplic creaza deopotriva un efect de masaj limfatic: stimuleaza circulatia limfei si astfel, este sprijinita detoxifierea organismului, eliminarea impuritatilor. Tot acest proces de aplicare a uleiului pe corp poate dupa intre 5 si 10 minute (poate ca aici mi-am castigat eu din dexteritate).

Pentru ten, folosesc un serum uleios. Iti recomand produsul oferit de Cosmetice Roua: este un complex format din mai multe uleiuri, cu proprietati nutritive, calmante, regeneratoare. Pentru a incuraja absorbtia in piele a acestor proprietati nutritive si pentru a tonifia muschii si nervii faciali, folosesc miscarile specifice pentru masajul fetei, Mukha Abhyanga,  invatate in India. 

In Atelierul de Nutritie si Ingrijirea corpului pe care il organizez pe data de 20 martie 2021, vei avea ocazia sa exersezi si sa inveti masajul fetei, Mukha Abhyanga, exact asa cum este trasmis prin traditia Ayurveda. In acest moment, inscrierile sunt deschise si sunt limitate ca numar, pentru a asigura o experienta de calitate.

La final, dupa aplicarea uleiului, prefer sa astept cateva minute pentru ca apa sa se evapore de pe suprafata pielii. Eventual, mai folosesc cateva miscari de intindere pe piele, pentru a ma asigura ca uleiul este intins uniform, intr-o pelicula fina, pe tot corpul. 

De ce sa folosesti uleiul pentru corp si nu crema de corp?

Porii deschisi vor absorbi particulele de ulei, incat proprietatile nutritive si regeneratoare ale uleiului vor patrunde in structura mai adanca a pielii si a celulelor. In timp, folosind uleiul pe corp chiar si zilnic, dupa dus, iti va crea beneficii uimitoare pentru piele si nu numai.

Am descris mai mult, intr-un articol separat, importanta si beneficiile pentru care recomand, urmand o traditie veche de 8000 de ani, folosirea uleiului pentru ingrijirea pielii corpului.


Pentru sesiuni individuale 1:1, acestea sunt disponibile online, prin programele de consiliere Yoga si Dezvoltare personala si Nutritie si Mod de viata sanatos.


Mirela Ivaz este profesoara de Yoga (RYT-500) si Wellness Coach. Este certificata in India de catre Yoga Alliance si STED Council. Din 2015, preda Yoga si organizeaza tabere si evenimente pentru promovarea unui mod de viata sanatos si echilibrat. Mirela imbina metodele traditionale, adaptate nevoilor actuale, cu instrumentele moderne pentru dezvoltare personala, prin calitatea ei de Consilier pentru Dezvoltare personala si Tehnician nutritionist, acreditata de ANC.

Lasati un comentariu