Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM

Asteya inseamna a nu fura, a respecta proprietatea celuilalt, a nu lua din bunul celuilalt fara permisiunea sa. Dincolo de aspectele oarecum evidente care imbraca aceasta regula de etica in societate, “a nu fura” inseamna mult mai mult decat a-ti insusi un bun material aflat proprietatea cuiva, fara acordul acestuia. Are legatura cu sentimentul de a nu te simti indeajuns (de bun, capabil, frumos, inteligent etc.) si cu sentimentul de a-ti lipsi “ceva”.


Asteya: non-furtul. Povestea diamantului

Ce este Asteya si cum se poate reflecta in viata ta

Asteya este cea de-a treia Yama – regula de conduita in societate – mentionata in Yoga Sutra a lui Patanjali. Asteya inseamna a nu fura, a respecta proprietatea celuilalt, a nu lua din bunul celuilalt fara permisiunea sa. 

Dincolo de aspectele oarecum evidente care imbraca aceasta regula de etica in societate, “a nu fura” inseamna mult mai mult decat a-ti insusi un bun material aflat in proprietatea cuiva, fara acordul acestuia. Importanta de a nu lua ceea ce nu este al tau este atat de evidenta, incat poate fi usor trecuta cu vederea. Dincolo de actiunea directa si evidenta de a fura, exista multe fapte si ganduri, aparent inofensive, care pot avea aceleasi consecinte ca si furtul propriu-zis.

Asteya inseamna abtinerea de a ne insusi lucruri pe care nu le-am castigat. A-ti insusi munca sau ideile altora si de a le transmite ca pe ale tale, este furtul creativitatii altora. A intarzia la o intalnire fura timpul celeilalte persoane. Incercarea de a domina o conversatie si de a nu permite celorlalti sa isi exprime opinia intr-o intalnire sau discutie, ii priveaza de dreptul de a vorbi, de a se exprima.

Asteya inseamna totodata sa nu luam lucruri de care nu avem nevoie, chiar daca ne permitem. Irosirea hranei, a avea in posesie prea multe haine sau a schimba mereu pentru a avea cele mai noi echipamente si tehnologii, sunt risipa de resurse. Este un act deosebit de respect si consideratie sa ne dam seama ca banii si energia de care dispunem pot fi investite mai bine, pentru asigurarea adevaratelor nevoi – ale noastre si ale celorlalti, sau pur si simplu sa ne bucuram de ceea ce avem deja.

Cauza primara pentru Asteya

Cauza primara pentru Asteya sta in gandirea “Nu sunt suficient de bun” si “Nu am suficient”.

Impulsul de a fura apare din lipsa increderii in propriile abilitati de a crea ceea avem nevoie prin forte proprii. In momentul in care apare acel sentiment de “lipsa”, facem loc frustrarii, invidiei, geloziei, nevoii, dorintei. Incepem sa cautam ceva care sa umple acel “gol”, acea “lipsa” – si adesea simtim ca cei din jurul nostru au ceea ce ne dorim atat de mult. Si ne dorim atat de mult ceea ce au altii, disconsiderand propriile daruri, talente sau ceea ce avem deja, incat furam.

Povestea diamantului

A fost odata un hot de diamante care obisnuia sa fure doar cea mai rafinata piatra pretioasa. Acesta a aflat ca un cunoscut negustor de diamante care a achizitionat cel mai frumos diamant si a decis ca aceasta va fi urmatoarea sa victima. A inceput sa il urmareasca pe negustor, care s-a grabit sa prinda trenul. Hotul a reusit sa urce in tren cu negustorul si chiar sa imparta cu el compartimentul de tren timp de cateva zile. Si-a petrecut tot timpul incercand sa gaseasca diamantul, dar in ciuda tuturor eforturilor sale, nu a reusit. Cand trenul a ajuns la destinatie, hotul, nelinistit de incapacitatea lui de a gasi si fura diamantul, nu s-a putut abtine si a decis sa ii spuna negustorului adevarul:

– Domnule, te-am urmarit peste tot in ultimele trei zile incercand să gasesc cea mai rara si pretioasa bijuterie pe care ai cumparat-o. Spre disperarea mea, nu am reusit sa pun mana pe ea. Va rog sa imi spuneti unde l-ati ascuns, incat sa ma scoateti din nenorocirea asta!

Negustorul a spus:

– Cand te-am vazut prima data, am banuit ca esti hot de buzunare si deci am ascuns bijuteria unde am crezut ca nu vei privi niciodata – in propriul tau buzunar!

Spunand asta, negustorul intinde mana in buzunarul hotului si scoate la lumina uimitoarea bijuterie care se afla in posesia hotului. 

Morala acestei povesti este ca, orice ne dorim sa furam si cautam cu disperare, este in buzunarul nostru. Tot ce avem de facut, este sa privim! 

Ce nu este Asteya

Asteya nu este in niciun caz o decizie impotriva placerii, bunastarii sau prosperitatii. Asteya nu incurajeaza negarea propriilor nevoi si dorinte sau suprimarea acestora in favoarea celorlalti. Mai degraba, ne incurajeaza sa evaluam inainte de a actiona, pentru a ne asigura ca ceea ce facem, spunem sau gandim onoreaza nevoile noastre adevarate, propriile abilitati si capacitati, legatura noastra cu oamenii si lumea inconjuratoare.

Abundenta este accesibila tuturor. Tot ce avem de facut este sa ne exersam mintea, sa ne bucuram mai mult de ceea ce avem deja si sa fim recunoscatori pentru aceasta.

Citeste si Recunostinta: puterea de a merge mai departe (pentru cel putin 61 de motive)

si Devalorizarea fericirii si cum poti evita aceasta capcana

Nu compara viata ta cu a celorlalti

Nu compara viata ta cu a celorlalti. Nu stii despre ce este calatoria lor.

Nu compara viata ta cu a celorlalti. Nu stii despre ce este calatoria lor. Da, putem sa ne lasam inspirati viata, alegerile si conduita morala a persoanelor pe care le admiram pentru anumite calitati sau realizari. Granita este insa extrem de fina pentru a resimti invidie si gelozie, in loc de apreciere si recunostinta.

Cel mai simplu lucru pe care il putem face este sa ne exprimam recunostinta pentru ca asemenea oameni, calitati si realizari deosebite exista si ne infrumuseteaza existenta ca umanitate. Pana la urma, nu exista straini in aceasta lume. 

Pe salteluta de Yoga

Buddha a spus:

Fii acolo unde esti, altfel vei risipi mare parte din viata.

Cand nu esti cu adevarat acolo unde te afli, furi de la tine experienta de a trai acel moment. Daca faci asta destul de des, vei risipi mare parte din viata ta.

Este firesc ca mintea sa-ti rataceasca, iar amintiri, planuri si conversatii sa iti treaca prin cap. Insa mintea neobservata este ca un tren de mare viteza – este foarte greu sa incetineasca, incat sa vezi suficient de clar.

Acesta este motivul pentru care Yoga (inclusiv meditatia) este atat de valoroasa. Te pregateste sa devii constient de senzatiile, gandurile si emotiile tale in orice situatie. In loc sa te lasi atras in povestea acelor ganduri si sentimente, observa-le ca fiind mereu schimbatoare, tranzitorii, asemenea norisorilor pe cer. 

Asteya iti reaminteste ca nu primesti nicio zi inapoi, insa ai intotdeauna momentul la indemana. Foloseste-l pentru a lua cea mai buna decizie. Viitorul tau se contureaza din fiecare decizie facuta in prezent. 

Citeste si 5 Cai pentru Exprimarea Recunostintei prin Yoga

1. Aranjeaza-ti programul incat sa ajungi in timp util la sedinta de Yoga.

In zilele noastre, societatea pare care ne impinge la a face cat mai mult, de a bifa cat mai multe pe lista de activitati ale zilei sau saptamanii respective. Daca iti spui prea des “nu am suficient timp”, te invit sa re-evaluezi relatia ta cu timpul. Mai mult nu inseamna neaparat si mai bine, iar acel prea mult iti poate lua din placerea si bucuria de a te dedica unei activitati rezervata pentru tine.

2. In timpul practicii Yoga, simti ca ti-ai dori un ritm mai alert sau mai lent?

Cum ar fi sa iti oferi timpul pentru ceea ce este? Cum ar fi sa te misti fara graba, explorand dimensiunea fiecarei posturi si a momentelor tranzitorii? Cum ar fi sa reduci usor ritmul sau sa iei o scurta pauza daca ritmul respiratiei devine prea alert?

3. Aprecieaza unicitatea fiecarui corp, inclusiv al tau

Pe salteluta de Yoga apreciem unicitatea fiecarui corp, explorand diversitatea incredibila de a ne misca corpul, rezistenta si forta acestuia. Fiecare corp este construit unic. Accepta si respecta aceasta unicitatea a propriului corp, accepta si respecta unicitatea celorlalte persoane care sunt alaturi de tine in sala. 

Nimeni nu este superior. Nimeni nu este inferior. Si, totodata, nimeni nu este egal cu altcineva. Oamenii sunt pur si simplu unici. Incomparabili. Tu esti tu. Eu sunt eu.

Osho

4. Postura perfecta?

Atunci cand incerci postura “perfecta”, foloseste-te de indrumarile profesorului de Yoga si, mai ales, de propriul tau sentiment de angajament in acea postura. Este o vorba care spune: “Fa in asa fel incat postura sa se potriveasca corpului tau si nu invers.”

5. Privirea

Pentru a minimiza distragerea din timpul sedintei de yoga, vei tine ochii inchisi sau vei privi neutru spre un punct fix in podea sau pe perete, clipind cat mai rar posibil. 

6. Ramai in conexiune cu propriul corp

In fiecare postura Asana, cat si in momentele de tranzitie, condu atentia spre observarea senzatiilor corporale si a ritmului respiratiei. Urmeaza-ti intentia interioara de a fi amabil, bland, consecvent cu tine insuti.

7. Observa ratacirile mintii si tiparul acestora

Cand mintea incepe sa rataceasca, observa care este tiparul gandurilor tale si elibereaza acea imagine sau gand, revenind cu atentia la propria respiratie si la senzatiile care decurg din corp. Savureaza aceasta senzatie de revenire la tine in corp, bucuria si curiozitatea de a experimenta momentul asa cum este el.

8. Asteya: puterea de a te conecta cu realitatea perfect imprefecta a momentului

Practica Asteya este o practica a prezentului. Iti da voie sa te conectezi cu realitatea perfect imperfecta a momentului. Pe salteluta de Yoga, da-ti voie sa explorezi modalitatile simple prin care iti poti exprima grija si respectul fata de sine. Rezultatul este o relatie mai profunda si onesta cu tine si cu viata, pe care nimeni nu ti-o poate lua.


Ramai la curent cu ceea ce pregatesc nou pentru tine, accesand calendarul de evenimente si inscrie-te pentru sedintele saptamanale de Yoga:
Calendar Evenimente – Mirela Ivaz

Pentru sedintele individuale de consiliere Yoga si Ayurveda, afla mai multe aici:
Activitati, Programe si Proiecte – Mirela Ivaz

Adauga te rog aceasta adresa ( contact@ivaz.ro ) in lista ta de contacte pentru a te asigura ca mesajele mele vor ajunge in casuta ta postala si de acum incolo si nu vor fi sterse din greseala.

Iti sunt alaturi,
Mirela Ivaz

Hai sa ne conectam si pe Facebook:
www.facebook.com/ivaz.ro

Acum ma gasesti si pe YouTube:
www.youtube.com/channel/UC9wyAIlClyI9eqqxUnhBo1Q

Lasati un comentariu