Dezvoltare PersonalaEmotiiRelaxareSpiritualitateYoga

5 Căi pentru Exprimarea Recunoștinței prin Yoga

Recunoștința ne ajuta sa ne concentram pe lucrurile pozitive din viata noastră. Mai ales in momente dificile, ne ajuta sa vedem “partea buna” pentru a merge mai departe. Recunoștința “topește” emoțiile distructive (frica, furia, invidia) si are capacitatea de a ne schimba starea. Afla cum Yoga te sprijina in exprimarea/trairea sentimentului de recunostinta.


5 Cai pentru Exprimarea Recunostintei prin Yoga

Importanta cultivarii sentimentului de recunostinta

Recunosc. Una dintre practicile mele zilnice este exprimarea recunoștinței fata de ceea ce este viata mea. Cu bune si cu mai puțin bune, îmbrățișez ideea unui Sine Suprem care are grija de mine si îmi rânduiește calea, dincolo de ceea ce pot cuprinde cu viziunea mea limitata – si adesea distorsionata – ce mi se întâmplă.

Practica recunoștinței imi amintește sa ma bucur de lucrurile frumoase, de ceea ce se întâmplă sau de ceea ce exista.

 • Simturile – prin care lumea mi se releva;
 • Familia, prietenii, profesori si ghizi – de la care am primit sprijin, îndrumare, atenție, timp, etc.;
 • Celelalte persoane a căror acțiuni m-au rănit si greșeli pe care le-am făcut – care ma conduc spre învățare si – sper – către o versiune mai înțeleaptă a mea;
 • Faptul ca am ce manca si, pe deasupra, am posibilitatea sa fac alegeri sănătoase;
 • Am un cămin cald si confortabil, o situație financiara buna si stabila;
 • Îmi permit sa fac alegeri care îmi hrănesc dorințele si visurile.
 • Si lista continua, pentru cat de specific imi doresc sa aduc mulțumire lucrurilor cu care viata m-a dăruit.

S-ar putea să ne placă sau s-ar putea sa nu ne placă, de ambele avem nevoie pentru creștere. Iarna și vara sunt ambele necesare pentru creștere. Odată ce această idee se instalează în inimă, atunci fiecare moment al vieții este recunoștință.

Osho

Recunoștința ne ajuta sa ne concentram pe lucrurile pozitive din viata noastră. Mai ales in momente dificile, ne ajuta sa vedem “partea buna” pentru a merge mai departe. Recunoștința “topește” emoțiile distructive (frica, furia, invidia) si ne schimba starea:

 • Mulțumirea de sine devine mai puternica decât supărările sau necazul,
 • Liniștea sufleteasca devine mai puternica decât frustrarea,
 • Aprecierea si valorificarea devin mai puternice decât critica si “plângerea de mila”,
 • Puterea si abilitatea de a face fata provocărilor cresc.

Recunoștința este cea mai sănătoasă dintre toate emoțiile. Cu cat ești mai recunoscător pentru ceea ce ai, cu atât este mai probabil sa ai mai multe lucruri pentru care sa iti exprimi recunoștința.

Zig Ziglar

Recunostinta si Yoga

Recunoștința este o practica vindecătoare – iar Yoga crează spațiul adecvat pentru a reflecta asupra a tot ceea ce apreciem in viata noastră si pentru care suntem recunoscători.

Yoga ne învață sa fim recunoscători pentru trupul nostru, pentru tot ceea ce face pentru noi. Totodată, Yoga ne permite accesul la sinele nostru intim, identificam si apreciem lucrurile care sunt cu adevărat valoroase pentru noi.

5 Cai prin care Yoga te sprijină în exprimarea recunoștinței

1. Stabilirea unei intenții la începutul practicii Yoga prin care iti dai voie sa apreciezi fiecare moment.

Fiecare inspir si expir, senzația aerului pe piele, senzația de încordare mentala si fizica atunci când ești într-o postura de echilibru, stabilitatea pe care ti-o conferă suprafața dreapta a podelei.

2. Aprecierea darului de a te mișca

Aprecierea darului de a te misca, de a te apleca înainte si înapoi si de a te răsuci. Apreciarea fiecărei posturi, cat si a tranziției dintr-o postura in alta. Iti recomand Salutul Soarelui: Practica Video (Click) si explicațiile pas cu pas (Click).

 

3. Simte fiecare respirație ca fiind o binecuvântare.

Acordând atenție respirației, ajungem sa apreciem însuși darul vietii. Fii recunoscător pentru aerul pe care il inspiri, precum si pentru posibilitatea de a expira durere si frustrare. Si, mai ales, pentru faptul ca fiecare respirație nu este si ultima.

4. Păstrează o atitudine pozitiva, optimista, deschisa.

Îmi încurajez adesea clienții sa zâmbească si sa respire dincolo de zona de disconfort, sa observe si sa aprecieze lucrurile uimitoare pe care le pot face.

5. Bucura-te de o relaxare finala la incheierea practicii yoga.

In Shavasana, întins pe spate, pe salteluța de yoga, acoperă-ti corpul cu o păturică si ochii cu o eșarfă si lasă-ti mușchii, articulațiile, întregul trup si mintea sa se odihnească, pana când in cele din urma simți cum se topesc in podea. Aceasta-i cea mai înaltă recunoștință pe care ti-o poți oferi: odihna si refacere după o sesiune de practica Yoga.


Pe tine ce anume te sprijină sa iti exprimi recunoștința? Ce simți ca se schimba in starea ta atunci când practici recunoștința?

Imparataseste-mi un lucru prin care acest articol te-a ajutat? Pentru ce esti recunoscator?


Namaste!

Mirela Ivaz

Yoga Teacher & Ayurveda Lifestyle Counselor

PS. Te interesează un anumit aspect din viata ta și îți dorești sa afli cum yoga sau alimentația te pot sprijini? Afla mai multe AICI sau scrie-mi pe contact@ivaz.ro.

P.P.S. Dacă te-ai bucurat de primirea acestor informații, le consideri utile și te poți gândi la cineva care sa le primească, impartasaste-i!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *