Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM

Primele trei lucruri aflate pe lista dorintelor unei persoane sunt, de regula: banii, faima sau succesul (statutul) si relatiile. Fericirea se regaseste intr-o proportie foarte mica intre dorintele si obiectivele noastre. Afla care sunt motivele pentru care nu acorzi prioritate fericirii in viata ta si cum poti evita aceasta capcana.


Devalorizarea fericirii si cum poti evita aceasta capcana

Devalorizarea fericirii inseamna sa nu acorzi fericirii prioritate in viata ta.

Sunt multe situatiile in care alegem sa ne sacrificam fericirea de dragul altor obiective/considerente: cand alegem ce sa mancam, cand interactionam cu ceilalti, cand ne alegem un job.

DE CE devalorizam fericirea?

1. Ii sunt acordate considerente negative

Pornind de la o idee preconceputa, insusita de regula fara cunoasterea directa a faptelor sau fiind impusa de societate, acordam considerente negative starii de fericire.

Prejudecata nr.1: Consideram ca un nivel ridicat de fericire inseamna delasare, lenevie.

Fals. Este dovedit faptul ca oamenii fericiti sunt mai productivi, mai creativi.

Prejudecata nr.2: Suntem egoisti cand suntem fericiti.

Fals. Studiile au confirmat ca devenim mai altruisti, mai generosi, mai amabili atunci cand suntem fericiti. Oamenii fericiti doneaza sange, fac voluntariat pentru cauze sociale, fac donatii, se descurca mai bine la locul de munca, traiesc mai mult.

Prejudecata nr.3: Fericirea este efemera.

Depinde. Depinde de cum definesti fericirea. Daca este conectata unui sentiment superficial, senzorial, este foarte posibil sa nu tina mult. Daca este conectata unui sentiment mai profund, de abundenta in viata – capacitatea de a vedea viata ca fiind perfecta in imperfectiunea sa, atunci fericirea poate sa dureze mai mult.

2. Neputinta de a defini fericirea in termeni concreti

Ne dorim mai mult din ceea ce cunoastem mai bine. Avem tendinta sa ne concentram pe lucrurile pe care le intelegem mai bine, care sunt mai clare pentru noi, mai bine definite. Acordam mai multa prioritate lucrurilor care ne apar mai usor si mai limpede in minte. De fapt, devalorizam fericirea pentru ca nu avem o definitie clara a ei.

3. Maximizarea mijloacelor

Adesea uitam ce ne dorim in viata, care sunt scopul/obiectivul final si sfarsim prin a “vana” mijloacele care ne conduc la acesta. De exemplu, vrem o casa ca obiectiv final si ne zbatem sa adunam banii necesari. In acest exemplu, banii reprezinta un mijloc de schimb pentru atingerea unui obiectiv final.

Cum putem evita devalorizarea fericirii?

Prioritizeaza, insa nu controla fericirea. Acorda in mod constient fericirii o prioritate mai mare in viata ta. A face zilnic alegeri care sa-ti potenteze starea de fericire este un lucru bun, insa nu trece in extrema de a controla si monitoriza permanent starea de fericire.

Avem tendinta de a face comparatie intre diverse niveluri de fericire pe care le-am resimtit in anumite momente din viata noastra. Acest fapt ne conduce la paradoxul valorizarii fericirii. In realitate, cautarea fericirii face oamenii nefericiti. Cel mai mare stres la care ne supunem este stresul dat de faptul ca suntem stresati. Aceasta impacteaza negativ starea de sanatate, nivelul de creativitate, perceptia asupra vietii.

Pretuieste starea de fericire ca pe un dar deosebit de valoros. Practica sincer si obiectiv multumirea de sine, recunostinta pentru ceea ce este in viata ta.

Citeste si Recunostinta: puterea de a merge mai departe (pentru cel putin 61 de motive)

si 5 Căi pentru Exprimarea Recunoștinței prin Yoga

Fii constient de gandurile pe care le admiti in mintea ta pentru ca acestea creeaza realitatea din jurul tau. Adoptarea unei atitudini pozitive asupra vietii prin cultivarea starii de fericire si a multumirii de sine iti aduce o multitudine de efecte pozitive despre care poti citi mai multe aici: Alege constient emotiile pe care vrei sa le traiesti

Descopera modul in care sabotezi accesul la fericire si vei afla cum indepartezi adesea fericirea din calea ta. Vei avea ocazia sa constientizezi lucrurile care te fac fericit si sa dai o definitie proprie fericirii. Citeste-ma aici: Tu cum iti sabotezi accesul la fericire?


Scrie-mi cum te-a inspirat acest articol, care sunt dificultatile pe care le intampini, cum alegi sa iti hranesti sentimentul de fericire?

Urmareste-mi articolele viitoare despre fericire si despre cum poti obtine si mentine o viata fericita si implinita!


Ramai la curent cu ceea ce pregatesc nou pentru tine, accesand calendarul de evenimente si inscrie-te pentru sedintele saptamanale de Yoga:

Calendar Evenimente – Mirela Ivaz

Pentru sedintele individuale de consiliere Yoga si Ayurveda, afla mai multe aici:
Activitati, Programe si Proiecte – Mirela Ivaz

Adauga te rog aceasta adresa ( contact@ivaz.ro ) in lista ta de contacte pentru a te asigura ca mesajele mele vor ajunge in casuta ta postala si de acum incolo si nu vor fi sterse din greseala.

Iti sunt alaturi,
Mirela Ivaz

Hai sa ne conectam si pe Facebook:
https://www.facebook.com/ivaz.ro
Acum ma gasesti si pe YouTube:
https://www.youtube.com/channel/UC9wyAIlClyI9eqqxUnhBo1Q

 

Lasati un comentariu