Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM

Care sunt factorii determinanti pentru a avea o viata lunga si sanatoasa? Cum influenteaza obiceiurile noastre viata pe care o avem? Ce putem face pentru a  imbunatati calitatea vietii? Descopera, in acest articol, rezultatele si recomandarile studiilor conduse in ultimii ani in domeniul nutritiei si al calitatii vietii.


Alimente si obiceiuri pentru o viata lunga si sanatoasa (conform studiilor)

Care sunt factorii de risc pentru sanatate (din viata de zi cu zi)?

O importanta aparte, asupra careia expertii tind sa fie de comun acord, este acordata nutritiei ca factor in determinarea sanatatii noastre. Cunoastem in prezent faptul ca obiceiurile alimentare pot determina sau preveni un mare numar de afectiuni.

Obicei alimentar nesanatos #1: grasimile saturate si colesterolul

O dieta bogata in grasimi saturate si colesterol este legata de riscul aparitiei unor anumite tipuri de cancer (in special cancerul de san si de colon) si boli ale sistemului cardiovascular.

Obicei alimentar nesanatos #2: consumul ridicat de zahar

Consumul de zahar determina aparitia diabetului zaharat, rezitentei la insulina sau a hipoglicemiei. Pe plan secundar, consumul de zahar este asociat cu depresia, dereglarile hormonale, bolile autoimune, sindromul de colon iritabil.

Obicei alimentar nesanatos #3: consumul scazut de lichide

Consumul scazut de lichide – si aici ma refer la apa – aduce corpului un nivel considerabil de stres. Consecinta este afectarea functionarii normale a rinichilor si formarea pietrelor la rinichi. Apa este sursa vitala pentru existenta noastra si de aceea avem nevoie de un aport crescut de apa pentru a asigura corpului o hidratare optima.

Obicei alimentar nesanatos #4: consumul de faina alba

Consumul de faina alba, respectiv consumul de paine, paste si patiserie din faina alba produce afectiuni la nivel intestinal (colon iritabil, cancer de colon, constipatie, balonare), cresterea glicemiei, malnutritie. Fiind un produs obtinut industrial prin procesul de rafinare, consumul de faina alba aduce importante carente nutritive, prin continutul sarac in minerale, vitamine, fibre, aminoacizi esentiali, proteine.

Obicei alimentar nesanatos #5: alimentele cu aditivi (E-uri) si coloranti sintetici

De luat in considerare si poluantii alimentari cu efecte patogene: insecticidele, nitratii, aditivii (E-urile).

Factor de risc #6: fumatul, stilul de viata sedentar, lipsa odihnei

Fumatul este unul din factorii majori in dezvoltarea cancerului, bolilor de inima si a bolilor cardivasculare. Viata sedentara, lipsa exercitiului fizic si o greutate peste cea normala conduc la obezitate si diabet. Reducerea considerabila a orelor de somn si deteriorarea calitatii somnului conduc la depresie, oboseala cronica, anxietate, fibromialgie.

Cum ne putem reduce influenta factorilor de risc pentru sanatate si creste calitatea vietii?

Starea de sanatate este rezultatul alegerilor pe care le facem zilnic si care se transforma in obiceiuri. Daca vrei sa fii sanatos, tot ceea ce trebuie sa faci este sa faci alegeri sanatoase.

La Atelierul de nutritie si gatit vegan la una din editiile trecute ale Weekend-ului pentru Relaxare si Revitalizare

Alege o dieta bazata pe vegetale si un consum redus de carne si grasimi. Consuma alimente cu un continut ridicat de fibre, alimente bogate in acizi grazi nesaturati si antioxidanti. Elimina consumul de zahar rafinat si redu expunerea la aditivii alimentari. Pastreaza un consum redus de sare (de evitat complet sarea rafinata iodata), alege alimente bogate in potasiu, bea minim 2l de lichide (apa, ceaiuri din plante calmante, supe limpezi) pe zi si nu fuma.

Mai mult, orienteaza-te spre activitatile fizice care iti fac placere si fa-ti un obicei in a le practica cu regularitate. Iti recomand sa incerci aceasta sesiune de practica Yoga pentru incepatori si care se poate transforma intr-o rutina excelenta pentru dimineata sau seara.

Perna de Yoga cu lavanda BIO o poti comanda de pe site-ul www.fleurane.ro

Asigura-te ca ai parte de un somn odihnitor tinand cont de faptul ca somnul este cel mai important suport energetic al sistemului nervos central. Mentine igiena corpului evitand folosirea cosmeticelor cu parabeni, sedentarismul, bronzarea artificiala sau expunerea prelungita la soare.

Aceste alegeri simple aduc efecte importante asupra sanatatii si calitatii vietii.

Ce ne imbolnaveste mai repede: factorii de mediu sau starea mintii?

In viata de zi cu zi suntem expusi actiunii adverse a factorilor de mediu. Acestia pot avea uneori un impact psihologic negativ si ne fac mai vulnerabili in fata bolilor. Ceea ce conteaza este atitudinea pe care o avem asupra vietii, pentru ca o atitudine mentala pozitiva este cheia spre o viata sanatoasa.

Sesiune de Yoga in parc

Atitudinea pozitiva, stilul de viata sanatos (sport/miscare, somn odihnitor) si o dieta sanatoasa sunt cheia pentru o viata lunga, sanatoasa si echilibrata. Acestia sunt pilonii pe care se sprijina calitatea vietii noastre. Daca nu vrem sa aceasta sa se prabuseasca, fiecare pilon trebuie sa fie stabil si puternic.

Ce putem face pentru un aspect sanatos al pielii si pentru a intarzia aparitia ridurilor?

Exista o multitudine de factori care duc la imbatranirea prematura a pielii. Dintre acestia, cei mai importanti sunt predispozitia genetica si factorii de mediu (factorii toxici din mediul inconjurator, soarele, conditiile de viata). In plus, numeroase boli precum cancerul, bolile cardiovasculare, diabetul, stresul pot duce la o imbatranire prematura. Din aceste motive, schimbarile si alegerile din viata noastra constituie baza unei maturitati frumoase si sanatoase. Pentru ca este mai usor sa previi decat sa tratezi.

In drumetie, inconjurati de munti, alaturi de participantii in Weekend-ul de Relaxare si Revitalizare – editia VIII

Alege un stil de viata sanatos si echilibrat, fa miscare adecvata varstei tale si consuma alimente bogate in antioxidanti. Cei mai buni nutrienti pentru a mentine pielea supla, elastica, radianta si fara riduri sunt: uleiul de masline, uleiul din samburi de migdale si cel din samburi de struguri (care se si poate aplica pe piele in locul cremelor cosmetice), rosiile, ceaiul verde, semintele de floarea soarelui, in si canepa, morcovii, rodiile, afinele frunzele verzi si multa apa.

Iti recomand sa citesti si Rutina de ingrijire a pielii din traditia Ayurveda.

Resurse studii: (1), (2), (3), (4), (5), (6).


Detalii program cursuri si evenimente in perioada urmatoare

Ghidez sesiuni de practica Yoga cu grupul in fiecare zi de Luni (online), Marti (la Studio) si Joi (la Cofferino Hub – curs de Yoga pentru mama si bebe).

Pentru sesiuni individuale sau de grup, acestea sunt disponibile prin programele de consiliere Yoga si Dezvoltare personala si Nutritie si Mod de viata sanatos.


Anul acesta Weekend-ul pentru relaxare si revitalizare, editia cu nr. X, va avea loc la munte, in perioada 16-19 septembrie. Locatia este aleasa, se afla la 180 km de Bucuresti, in zona Rucar-Bran. Afli in link toate detaliile pentru a te putea inscrie si a-ti rezerva locul! Locurile sunt limitate si se ocupa in ordinea inscrierii!


Mirela Ivaz este profesoara de Yoga (RYT-500) si Well-Being Coach. Este certificata in India de catre Yoga Alliance si STED Council. Din 2015, preda Yoga si organizeaza tabere si evenimente pentru promovarea unui mod de viata sanatos si echilibrat. Mirela imbina metodele traditionale, adaptate nevoilor actuale, cu instrumentele moderne pentru dezvoltare personala, prin calitatea ei de Consilier pentru Dezvoltare personala si Tehnician nutritionist, acreditata de ANC.

Hai sa ne conectam si pe Facebook si Instagram.

Ma gasesti si pe YouTube.

Lasati un comentariu