Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM

Iti doresti sa admiri frumusetea si maretia Muntilor Fagaras? Te conduc intr-un traseu de o zi care te poarta prin vai si pe creste putin strabatute de picior de om, vei atinge doua varfuri de munte si vei putea admira de aproape si din inaltimi frumusetea lacurilor si taurilor de munte.


Traseu inedit de o zi in Muntii Fagaras (+ VIDEO)

De ce inedit!? Ce m-a surprins in mod aparte la acest traseu

M-a incantat atat de mult acest traseu in Fagaras, construit spontan segment cu segment de drum, incat imi doresc sa il impartasesc si cu tine.

Calatoria in Fagaras a inceput si s-a incheiat pe doua trasee mai putin umblate. Primul, o adevarata poarta mistica spre inaltimi. Celalalt, un drum pasnic de coasta, marginit de o parte si de cealalta de frumusetea lacurilor si taurilor de munte si, totodata, de varfurile maiestuoase ale Fagarasului.

Acest traseu bucla si ziua minunata ne-a dat voie sa patrundem cu privirea Fagarasul pana in cele mai largi departari si hat, mai departe.

Punctul de start in traseu: Lacul Balea

Inchis accesului rutier timp de 8 luni pe an, TransFagarasanul ramane – oarecum – la accesul amatorilor in lunile iulie-octombrie. Spun oarecum pentru ca, in zilele de weekend, se creaza de regula un ambuteiaj masiv intre Cabana Salvamont si ultimul tunel, cel care efectiv te “varsa” in zona populara Balea Lac. La asta te poti astepta in weekend, incepand cu orele 12-14 si continuand pana dupa-amiaza tarziu.

Noroc cu noi care am plecat, intr-o zi de sambata dis-de-dimineata din Bucuresti, incat la ora 11 aveam deja masina parcata bine-mersi in zona Balea Lac si eram echipati de drumetie.

La acea ora deja numerosi turisti luau in piept povarosul urcus de la Lacul Balea spre Saua Capra. Este, probabil, cel mai populat traseu, fiind asaltat deopotriva de drumetii echipati mai mult sau mai putin adecvat.

Traseul prin Caldarea Vaiugii spre Varful Vanatoarea lui Buteanu

Noi am ales sa urcam prin Caldarea Vaiugii. Am ramas impresionati de frumusetea neatinsa a vaii, frumusete ce s-a lasat dezvelita treptat, pe masura ce norii si ceata diminetii se risipeau si faceau loc razelor soarelui. Pe alocuri, cararea nici ca se mai deosebea, insa marcajele ne-au tinut calea.

Traseu prin Caldarea Vaiugii spre Varful Vanatoarea lui Buteanu

Marcaj: punct albastru Cabana Paltinu (2050m) – Saua Vaiugii (2390m); cruce albastra Saua Vaiugii – Varful Vanatoarea lui Buteanu (2507m)

Durata: 2 ore

Printr-o ingusteala intre stancile de creasta, acolo unde cerul pare ca se imbina cu pamantul si nu stii ce este dincolo de acel prag, ni se releva dintr-o data ochiul verde-smarald al Iezerului Caprei si, impreuna cu acesta, frumoasa si intinsa Valea Capra.

Din Saua Vaiugii, tinem drumul de creasta spre stanga, catre Varful Vanatoarea lui Buteanu. Aici, o custura ingusta si taioasa, face legatura cu varful. Accesul se face pe un singur sens, cu rabdare pentru cei care urca sau coboara, si deasemenea, cu multa atentie si dibacie pentru a nu te lasa “furat” de vreunul din haurile care marginesc trecerea.

Ajungem pe Varful Vanatoarea lui Buteanu de unde ni se dezvaluie perspectiva deosebita asupra uneia dintre cele mai frumoase si salbatice sectoare ale Fagarasului: Muchia Buteanu, Caldarea Arpasel si Muchia Albotei.

Traseul de drum nemarcat

Intorsi in traseul de creasta, continuam pe un drum nemarcat, in directia Fereastra Zmeilor si admiram in voie lantul de munti incununati de Varfurile Arpasu Mic – Buda – Raiosu – Museteica. 

Traseul de Creasta Saua Capra – Varful Negoiu

Reintram pe traseul marcat cu banda rosie care ne conduce la Lacul Iezerul Caprei si Lacul Caprita. Poposim aici un timp, pe malul lacului, si ne propunem sa atingem Varful Iezerul Caprei (2417m). Ocolim lacurile, trecem pe langa Saua Capra si tinem traseul banda rosie care ne conduce, in aproximativ 30 minute, pe Varful Iezerul Caprei. 

De aici, continuam pe banda rosie traseul de creasta cunoscut sub numele Saua Capra – Varful Negoiu. Dupa ce am lasat in urma aglomeratia urbana si zgomotoasa creata in zona Iezerul Caprei (iti spuneam la inceput despre traseul popular Balea Lac – Saua Capra – Iezerul Caprei), dam iarasi mana cu salbaticia. Putem admira in stanga noastra cele doua tauri de munte. In dreapta, jos, in departare, vedem Lacul Balea si a sa Cabana frumos incadrata pe lac. Privim la aglomeratia lucioare de masini ca la o poza – viermuiala de oameni si masini ramane departe de noi; aici sus, la inaltime, muntele si natura nealterata ne domina simturile.

Este un traseu de creasta agreabil, pasul se odihneste, incat privirea poate ajunge nestingherita pana departe in zare. Admiram, de o parte Vârful Moldoveanu (2544 m) cu Vârful Viștea Mare (2527 m), pe cealalta parte Varful Negoiu (2535 m) si Varful Lespezi (2522 m).

Intersectam marcajul cu banda albastra care ne coboara, impreuna cu alti drumeti, la Lacul Balea.

Rezumat Traseu 

Video descriptiv (durata: 4 minute)

Rezumat traseu

Prin Caldarea Vaiugii spre Varful Vanatoarea lui Buteanu

Marcaj: punct albastru Cabana Paltinu (2050m) – Saua Vaiugii (2390m); cruce albastra Saua Vaiugii – Varful Vanatoarea lui Buteanu (2507m)

Nemarcat: intre cruce albastra si banda rosie (directia spre Fereastra Zmeilor)

Traseul de Creasta Saua Capra – Varful Negoiu, cu intoarcere la Balea Lac

Marcaj: banda rosie Lacul Capra (2230m) – Saua Capra (2315m) – Varful Iezerul Caprei (2517m) – Traseu de Creasta Saua Capra – Varful Negoiu; banda albastra Lacul Balea (2034m)

Durata: 6 ore, cu pas domol si multe popasuri.


Iti place sa călătoreşti şi sa explorezi frumuseţea naturii? Lasa-te inspirat din calatoriile noastre in locuri autentice, in Romania si in lume (India, Nepal,…). Acceseaza sectiunea CALATORII.

Pregateste-ti rucsacul de calatorie si creaza-ti povestea vietii!


Ramai la curent cu ceea ce pregatesc nou pentru tine, accesand calendarul de evenimente si inscrie-te pentru sedintele saptamanale de Yoga:

Calendar Evenimente – Mirela Ivaz

Pentru sedintele individuale de consiliere Yoga si Ayurveda, afla mai multe aici:
Activitati, Programe si Proiecte – Mirela Ivaz

Adauga te rog aceasta adresa ( contact@ivaz.ro ) in lista ta de contacte pentru a te asigura ca mesajele mele vor ajunge in casuta ta postala si de acum incolo si nu vor fi sterse din greseala.

Iti sunt alaturi,
Mirela Ivaz

Hai sa ne conectam si pe Facebook:
https://www.facebook.com/ivaz.ro
Acum ma gasesti si pe YouTube:
https://www.youtube.com/channel/UC9wyAIlClyI9eqqxUnhBo1Q

 

Lasati un comentariu