Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM

Din propria experienta a pierderii, cat si a persoanelor pe care le-am insotit in procesul pierderii, iti impartasesc aici cateva din descoperirile mele. Sper ca aceasta sa te sprijine in momentele dificile marcate de durerea pierderii.


Durerea pierderii sau cum sa te imprietenesti cu schimbarea

Istoria unei colaborari de un an de zile cu grupul suport al persoanelor care au fost diagnosticate cu cancer

Putini sunt cei care cunosc faptul ca de un an de zile ghidez grupul “Restart la Viata” din Bucuresti, alaturi de Psh. Lidia Stoica. De doua ori pe luna, spatiul primitor si intim al unei ceainarii din centrul Bucurestilor reuneste persoane care au in spate un diagnostic cel putin naucitor: cancer.

Pornit dintr-o nevoie personala, aceea de a iesi din sentimentul izolarii si deznadejdii provocat de cruntul diagnostic si de a se regasi – in suferinta, temeri, speranta, sprijin, curaj etc. – alaturi de persoane cu un diagnostic asemanator, Programul “Restart la Viata” s-a extins la nivel national, cuprinzand mai multe orase. Ceea ce a pornit dintr-o nevoie personala, Programul “Restart la Viata” ofera sprijin terapeutic persoanelor care au fost diagnosticate cu cancer, cat si a familiei acestora.

Am invitat-o pe Mirela sa lucram impreuna in Programul pentru pacientii diagnosticati cu cancer „Restart la Viata”.

A acceptat de indata.

La scurt timp, Mirela a devenit omul care ma suplineste in intalnirile de la Bucuresti, “Restart la Viata” fiind un proiect la nivel national (Bucuresti, Ploiesti si Slobozia). Prin LifeCircle Process, ea a adus noi perspective grupului nostru, (…) a deschis teme fundamentale ale omenirii, prin care ne-a ghidat cu tact si multa blandete. (…)

Mirela este omul ce are la ea butonul Restart la Viata! Cu ajutorul ei, doamnele membre ale grupului suport psihologic “Restart la Viata” isi rescriu povestile de viata! De data aceasta pe baze solide. (…)

− Psh. Lidia Stoica, Fondator si Coordonator “Restart la Viata!”, Fondator Clinica Psiho-Oncologie Lidia Stoica

Este mult de vorbit aici, pentru a intelege situatia reala a persoanelor care se confrunta cu un astfel de diagnostic. De cele mai multe ori viata lor este masurata in doua etape: inainte si dupa diagnosticul cu cancer. Cum e sa vezi “binele” si sa afli recunostinta intr-o astfel de situatie “de dupa”, sunt adesea parghiile care ofera suportul emotional pentru a nu cadea prada deznadejdii. Si poate, mai dificil decat totul, este curajul de a avea (si de a intretine) o viziune personala despre ceea ce fiecare alege sa fie in viitor (sa faca, sa aiba, sa daruiasca…)

Este mult de vorbit aici, si – poate – voi mai reveni cu scrieri, doar daca voi alege sa nu o fac…

Atunci cand durerea pierderii „ataca”

Pentru acum, as vrea sa ma opresc asupra unui eveniment care s-a intamplat recent si care a produs un puternic impact emotional in randul membrilor “Restart la Viata”: decesul uneia dintre persoanele-membru a grupului. Socant, revoltator, de necrezut…o persoana tanara, un caracter flamboaiant si sensibil…a murit, totusi, in a doua zi de Paste.

Am urmarit mesajele care au circulat pe grupul de Whatsapp: unele persoane au ales sa vorbeasca, exprimandu-si regretul, durerea, tristetea, aratandu-si solidaritatea una fata de cealalata, s-au incurajat si s-au sustinut. Mi-am dat seama ca impactul unei astfel de pierderi este cu atat mai mare, cu cat se proiecteaza asupra fiecarui membru al grupului, crescandu-i incertitudinea legata de un viitor mai linistit, mai sigur si mai…lung.

Zilele trecute a avut loc intalnirea grupului suport “Restart la Viata”, prima dupa Sarbatorile de Paste si dupa pierderea suferita in cadrul grupului. Mi-am pastrat intentia si am decis sa ofer ocazia de a verbaliza tot ceea ce stiam ca se afla in gandul si pe buzele celorlalti. A fost o zi aproape haotica pentru mine, cea in care am definit temele-subiect de discutie pentru intalnirea cu grupul, am pregatit deschiderea si incheierea, marcarea unor puncte cheie pe parcursul intalnirii, intalnire modelata prin LifeCircle Process.

A fost greu ca naiba, sa vorbesc despre pierdere si moarte, alaturi de persoane care traiesc poate mai mult ca oricine sentimentul deznadejdii, al pierderii, al (auto)izolarii, al prezentei mortii.

La final, am stiut ca am facut un lucru bun, cu toata uriasa incarcatura emotionala a reuniunii care a durat aproape doua ore.

Curajul, ca unica alternativa

Fugim de ceea ce nu cunoastem, ne temem de ceea ce nu cunoastem si mai putin avem curajul sa trecem dincolo de aceasta perdea a necunoasterii si a sentimentului de teama izvorat din acesta… si de a face nitica lumina.

Stiu ca persoanele care au fost diagnosticate cu cancer traiesc intr-o permanenta iesire din zona de confort, sunt expuse aproape continuu stresului fizic si emotional. Reperele lor pentru Viata sunt putine, insa extrem de puternice. Sunt persoane care au descoperit ce conteaza cu adevarat in Viata si care isi doresc sa traiasca pentru a impartasi si altora cat de frumoasa este Viata si de cat de putine lucruri avem nevoie pentru a fi fericiti si impliniti. Sunt persoanele care au descoperit intelepciunea prin transcederea unei adanci suferinte. Ele sunt floarea de nufar care se “naste” din noroi.

Este prima mea scriere reiesita din experienta traita alaturi de persoane care au fost diagnosticate cu cancer.

Poate voi mai reveni cu scrieri, doar daca voi alege sa nu o fac…

Cum poti traversa cu bine durerea pierderii si sa te imprietenesti cu schimbarea

Din propria experienta a pierderii, cat si a persoanelor pe care le-am insotit in procesul pierderii, iti impartasesc aici cateva din descoperirile mele. Sper ca aceasta sa te sprijine in momentele dificile marcate de durerea pierderii si, mai mult, poate chiar sa te pregateasca legat de ceea ce, la un moment dat, inevitabil va veni: o relatie care se incheie, decesul unei persoane dragi, plecarea copiilor de acasa (si, mai mult, departe de “acasa”), sau orice altfel de tranzitie care aduce un sentiment profund al pierderii.

Din ceea ce eu numesc “sa te imprietenesti cu schimbarea”, iata cum te poti sprijini pe tine insuti:

pentru a nu ramane blocat in durere, negare, furie, deznadejde, tristete, (auto)izolare – sentimente care, de regula, insotesc procesul pierderii,

de a constientiza ceea ce se intampla,

si de a afla resursele pentru a trece mai departe.

1. Recunoaste-ti emotiile si senzatiile care apar in corp

Un prim pas este acela de a permite emotiilor si senzatiilor sa iasa la iveala: constientizeaza ceea ce se intampla in universul tau interior, recunoaste-ti senzatiile care apar in corp, starile emotionale (emotie, sentiment, traire) si, daca este posibil, asocierea intre cele doua.

Pentru aceasta, da-ti voie sa te imprietenesti cu corpul tau: asculta-l cu atentie, descopera cum iti vorbeste.

Multi oameni evita, suprima sau isi reprima propriile sentimente sau trairi pentru ca simt disconfort. Insa, tocmai aceste sentimente care ii fac acum sa simta disconfort, in viitor nu vor face altceva decat sa adangeasca starea de disconfort daca nu sunt gestionate corespunzator la momentul potrivit.

Citeste si Cum iti alegi constient emotiile pe care vrei sa le traiesti

Cercetarile – conduse mai ales in domeniul Psihologiei Pozitive – arata ca persoanele care nu isi gestioneaza intr-un mod sanatos emotiile negative sunt mai expuse afectiunilor fiziologice si psihologice.

Citeste si Legătura dintre Emoții și Starea de Sănătate. Modalități de Eliberare a Tensiunilor Mentale și Emoționale.

Sentimente de tristete, furie, confuzie, coplesire, singuratate, regret, frica, neincredere, apatie, slabiciune, vina, etc. pot apare atunci cand te confrunti cu o pierdere. Iti doresti, poate mai mult ca oricand, crearea unui mediu de siguranta, acceptare, cunoastere pentru a le putea face fata atunci cand apar. Un prieten de incredere care este un bun ascultator, un consilier, un grup suport, citirea unor carti pe aceasta tema, rugaciunea, meditatia pot veni in sprijinul tau. Important este sa descoperi ceea ce functioneaza pentru tine, pentru a gestiona cu bine aceste sentimente si a putea trece mai departe.

Descopera aici sedintele de yoga si meditatie cu grupul, precum si sedintele de consiliere individuala.

2. Ia masuri pentru a umple golul (pentru ca sa nu te umple el pe tine)

Cand pierzi ceva valoros, apare, de obicei, o senzatie de gol interior si, in consecinta, un sentiment de izolare, de insingurare, tristete, abandon. Pare ca ai pierdut legatura cu acel ceva de mare pret pentru tine. Cu cat legatura este mai stransa, cu atat este mai intensa pierderea si mai profunda senzatia de gol.

Pentru un interval de timp dat, este in regula sa iti dai voie sa resimti aceste stari si senzatii. Insa, atunci cand ai decis pentru tine ca esti pregatit sa treci mai departe, gandeste-te la modalitatile prin care poti hrani sentimente pozitive in viata ta. Poate parea dificil sa te “rupi” de acel vortex de sentimente negative care aparent te tin intr-o stare de apatie si amorteala fizica si sufleteasca, insa e cel mai impetuos-necesar lucru pe care sa il faci: sa incepi sa opresti alimentarea emotiilor negative.

Astfel, te poti orienta catre activitati care iti genereaza o stare de vitalitate si sens. La fel de bine, poti incepe sa faci ordine in viata ta, sa iti redefinesti anumite aspecte din viata ta.

Descopera cum poti sa te ingrijesti pentru a-ti creste nivelul de vitalitate si starea de bine. Obtine recomandari personalizate pentru stilul de viata si dieta alimentara, prin Consilierea individuala Ayurveda, cuprinzand peste 5.000 ani de cunoastere.

Activitati de grup precum pictura, dansul, drumetiile, efectuarea unor activitati de voluntariat, calatoriile sunt, de asemenea, cateva exemple pentru a aduce acel ceva pozitiv, constructiv in viata ta.

3. Descopera cum poti creste prin suferinta pierderii

Multe persoane se intreaba “De ce eu? “, “De ce mie?”. Poate o intrebare mai potrivita sa iti pui este “Ce ma invata aceasta experienta?” sau “Ce ma invita sa descopar despre mine aceasta experienta?” sau “Care e mesajul pe care aceasta experienta ma invita sa descopar?”

Fiecare pierdere are un mesaj. Indiferent dacă mesajul este pentru tine să fii mai bland, iubitor si intelept, mai rabdator si tolerant, sa accepti, sa te adaptezi la ceea ce nu poti schimba sau sa schimbi ceea ce poti.

Ceea ce iti poate fi de sprijin acum este sa iti dai voie sa te distantezi un pic de istoria personala, sa iesi pentru un timp din aceasta, tocmai pentru a intrezari cat de minunata si plina de semnificatie iti este propria existenta. Din acest loc de observare detasata, poti remarca cu claritate mesajul (intr-un nou inteles sau o noua perspectiva) si, integrand-ul, iti poti da astfel voie sa cresti armonios si mai constient raportat la Viata si la lumea inconjuratoare.

Se spune sa Dumnezeu ne-a creat in trup tocmai pentru a-L cunoaste, sau mai precis spus, pentru a-L recunoaste intru Sine. Iar experienta pierderii, oricat de dureroasa, te poate conduce la realizarea intru Dumnezeu (sau oricare denumire ai folosi pentru a te referi la Forta Universala Creatoare). Exista o veche zicala care spune:

Doamne, ajuta-ma sa accept lucrurile pe care nu le pot schimba, curajul de a schimba lucrurile pe care pot sa le schimb si intelepciunea de a face diferenta dintre ele.

4. Inlocuieste sentimentele negative cu cele pozitive

Nu stiu metoda mai buna de accesare sanatoasa a unei stari de mai bine, decat practica recunostintei: puterea de a aprecia lucrurile pozitive din viata ta.

Citeste si 5 Căi pentru Exprimarea Recunoștinței prin Yoga

Exista o veche poveste plina de intelepciune al carei laitmotiv se contureaza prin urmatoarele cuvinte:

Si asta va trece.

Un adevar suprem este acela ca totul este in schimbare: natura, oamenii, contextele de viata, gandurile si starile interioare. Astazi pierzi – maine castigi, astazi iubesti – maine esti ranit si suferi, astazi esti tanar, sanatos si plin de energie – maine te simti obosit, bolnav si preocupat de timpul care trece prea repede, etc.

Ce te poate sprijini este sa te concentrezi pe abordarea pierderii (si noianul de sentimente negative angrenate de acest proces) ca fiind ceva temporar. Declaratii precum: “Aceasta este o perioada dificila a vietii mele, imi dau voie sa sufar acum, insa stiu ca la un moment dat voi decide sa merg mai departe” sau “Ma deschid altor lucruri care ma asteapta si pe care le invit in viata mea” sau “Acum stiu cum sa aleg mai bine pentru mine” sau “Sunt atatea lucruri care merg bine” te pot sprijini pentru a imbratisa situatia prezenta si pentru a-ti deschide perspectiva spre un viitor mai senin.

Iti recomand sa iti faci o lista a lucrurilor pentru care esti recunoscator si sa o asezi undeva la vedere, incat sa o poti reciti zilnic.

Poti urma exemplul oferit aici: Recunostinta: puterea de a merge mai departe (pentru cel putin 61 de motive)

5. Recunoaste-ti rezistenta la schimbare, elibereaza-te si mergi mai departe

O mare parte a suferintei noastre este provocata de rezistenta la schimbare, altfel spus de atasamente: atasamente legate de asteptari sau de nevoia de a controla, de a conditiona rezultatele. Cand “pierzi” ceva valoros, este nevoie sa acorzi atentie asupra modificarii relatiei cu obiectul pierderii. Poti face acest lucru prin schimbarea atitudinii tale: dintr-un atasament anxios la o detasare plina de compasiune fata de tine si acceptare a nemarginitelor posibilitati prin care fiecare ajunge sa il cunoasca pe Dumnezeu.

Atasamentul anxios il vei recunoaste usor, pentru ca acesta este alimentat de durere si alte emotii negative.

Ceea ce obtinem atunci cand renuntam la rezistenta interioara este sentimentul de pace adanca, claritate, calm si eliberare de limitarile auto-impuse. Intelegem ca fiecare lucru functioneaza in ritmul sau propriu.

Citeste si Ce te împiedică sa fii in pace cu tine? Atasamentele si puterea renuntarii interioare

Este nevoie sa accepti ca acest proces al transformarii interioare necesita timp si practia, este nevoie de efort sustinut pentru a-ti contrui o abordare sanatoasa la viata, asa ca nu forta si ai rabdare cu acest proces…si cu tine.

In loc de incheiere…

Meditatia, rugaciunea, odihna si relaxarea intr-un cadru linistit si armonios, introspectia personala, sunt masuri prin care poti construi o abordare sanatoasa la viata. Evalueaza-ti viata, uita-te la trecut si intelege cum s-au desfasurat lucrurile, intelege-ti tiparele de comportament auto-distructiv si lucreaza la transformarea lor, creaza-ti o viziune personala.

Alege sa faci lucruri care ii influenteaza pozitiv pe ceilalti, angajeaza-te in activitati semnificative si recreative, aloca-ti timp pentru reflectie personala, observa-ti starile (emotii, sentimente, trairi) si felul in care corpul iti comunica prin senzatii, bucura-te de lucrurile simple, fii prezent, imbratiseaza-i pe cei dragi, da-ti voie sa descoperi lucruri si oameni noi, dezvolta-ti increderea ca totul este guvernat de o Forta Universala Superioara si functioneaza spre binele tau suprem, si gandeste-te ca nu esti singur: lasa-te inspirat de oamenii care au trecut prin situatii asemanatoare si s-au ridicat deasupra lor, mai intelepti, mai senini, mai plini de compasiune fata de sine si lume.


Împărtășește-mi cum te-a inspirat acest articol, ce ti-a adus nou, precum si provocările pe care le intampini. Scrie-mi pe contact@ivaz.ro si urmareste-ma in continuare pe canalul Youtube sau pe blog, www.ivaz.ro.


In perioada 20-23 iunie 2019 organizez Tabara de Relaxare si Revitalizare, Editia VI.

Cadrul ales este unul de vis, in inima naturii (rezervatie naturala) si aproape de malul Marii Negre, in Bulgaria. Urmeaza link-ul, afla ce te asteapta si daca decizi ca este pentru tine, anunta-ma cat mai curand! Locurile sunt limitate si se vor ocupa in ordinea rezervarii.


Namaste!

Mirela Ivaz

Yoga Teacher 500-RYT & Ayurveda Lifestyle Counselor, acreditata Yoga Alliance si STED Council (India)

Fondatoare LifeCircle Process (www.lifecircleprocess.com)

 

Lasati un comentariu