fbpx
Dezvoltare PersonalaEmotiiStil de viata

Este Inteligenta Emotionala (EQ) predictor al succesului in viata personala si profesionala?

Inteligenta emotionala (IE sau EQ) a luat amploare în ultimii 25 de ani ca fiind una dintre componentele esențiale pentru gestionarea emotiilor, atingerea si mentinerea bunastarii si succesului personal, pentru dezvoltarea armonioasa a relațiilor interpersonale în diferitele contexte ale vieții de zi cu zi.

Putem totusi afirma ca Inteligenta Emotionala (EQ) este predictor al succesului in viata personala si profesionala? Afla „ce”-ul si”de ce”-ul Inteligentei Emotionale, precum si solutia cu care vin drept raspuns la intrebarea „cum?”.


Este Inteligenta Emotionala (EQ) predictor al succesului in viata personala si profesionala?

Inteligenta emotionala: “ce”-ul si “de ce”-ul

Inteligenta emotionala (IE sau EQ) a luat amploare în ultimii 25 de ani ca fiind una dintre componentele esențiale pentru gestionarea emotiilor, atingerea si mentinerea bunastarii si succesului personal, pentru dezvoltarea armonioasa a relațiilor interpersonale în diferitele contexte ale vieții de zi cu zi.

Inteligenta emotionala este văzută acum ca o componentă necesara pentru liderii și profesioniștii pe plan mondial, abilitățile tehnice nefiind suficiente. Inteligenta emotionala va fi una dintre abilitățile de top in 2020 conform Forumului Economic Mondial. Într-un sondaj in care au fost intervievati peste 2600 de manageri de recrutare si profesionisti in resurse umane, 71% dintre respondenți au declarat că au evaluat inteligenta emotionala ca fiind mai importanta decat IQ-ul, iar 75% au declarat sunt mai degraba orientati spre promovarea unui angajat inteligent din punct de vedere emoțional.

Inteligenta Emotionala reprezintă capacitatea de a conștientiza, controla și manifesta emoțiile personale, respectiv de a gestiona relațiile interpersonale într-un mod eficient și empatic. Dacă un individ are un nivel ridicat de EQ, este mult mai probabil să înțeleaga ce anume ii motivează pe ceilalti și cum să empatizeze cu ei atunci când au nevoie de sprijin. Dezvoltarea Inteligentei Emotionale are astfel capacitatea de a îmbunătăți mediul de lucru, relațiile și experiența de viata in ansamblu sau.

Inteligenta Emotionala: cheia succesului

Inteligentei Emotionale i se acorda astfel o importanta aparte, fiind considerata cheia succesului.

In cadrul unui studiu s-a testat inteligența emoțională împreună cu alte 33 de aptitudini importante la locul de muncă și s-a constatat că inteligența emoțională este cel mai puternic predictor al performanței, datorandu-i-se succesul in cuantum de 58%, valabil pentru toate tipurile de loc de munca.

Este vital pentru copii și adolescenți să li se permită să-și dezvolte pe deplin inteligenta emotionala (EQ). Studiile au demonstrat că inteligenta emotionala este un predictor puternic al succesului viitor în viață. De exemplu, s-a descoperit faptul ca elevii cu EQ-uri mari obțin rezultate mai bune la școală, fac alegeri mai bune cu privire la situatiile-problema si sunt mai cooperativi cu colegii și profesorii lor .

Dr. Salone Goodman (medic in UK, autor)

Cele 4 abilitati/capacitati care definesc prezenta Inteligentei Emotionale

Daniel Goleman, lider in domeniul dezvoltarii Inteligentei Emotionale, considera ca IE este definita si recunoscuta la oameni prin prezenta a 4 abilitati/capacitati de baza (teoretizare care este preluata si folosita general in domeniul IE):

1. Autocunoasterea: abilitatea de a recunoaste propriile emotii.

Autocunoasterea ne sprijina in:

 • Dezvoltarea increderii in fortele proprii (cat si cunoasterea limitarilor/ a punctelor slabe)
 • Conștientizarea emoțiilor proprii
 • Recunoașterea impactului comportamentului nostru asupra altora
 • Observarea modului în care alții ne influențează emoțional

2.Stapanirea de sine: abilitatea de a-ți folosi sentimentele într-un mod constructiv.

Stapanirea de sine ne sprijina in:

 • Recunoașterea greșelilor proprii
 • Transmiterea clara a ideilor si informatiilor
 • Flexibilitate/adaptabilitate
 • Afirmarea spiritului de initiativa si motivatie personala
 • Optimism
 • Autocontrol peste emoțiile negative

3.Constiinta sociala: capacitatea de a înțelege și simți emoțiile, gândurile, motivațiile persoanelor. 

Abilitatile sociale ne sprijina in:

 • Dezvoltarea empatiei
 • Intelegerea emoțiilor, gândurilor și motivației celorlalți

4.Gestionarea relatiilor: capacitarea de a inspira și influența persoanele.

De asemenea, înseamnă înțelegerea situatiei de fapt și puterea de a o influenta; abilitatea de gestionare a conflictelor – fie că sunt ele la serviciu, în familie sau în societate. Gestionarea relatiilor ne sprijina in:

 • Munca eficienta in echipă, bazata pe respect, întrajutorare, cooperare
 • Gestionarea conflictelor eficient
 • Facilitarea schimbărilor
 • Influențarea și formarea altora

Dezvoltarea Inteligentei Emotionale: “cum?”

In prezent exista o documentare ampla care explica „ce” este Inteligenta emotionala și „de ce” este importantă. Dezvoltarea ei – „cum” să o dezvoltam – se realizeaza prin instrumentele si tehnicile specifice care hranesc experienta celor patru abilitati/capacitati definitorii pentru IE, precum si printr-o mentalitate ușor de înțeles si folosit pentru a deveni mai inteligent din punct de vedere emoțional.

LifeCircle Process, prin programele sale dedicate, se constituie intr-o modalitate practica, usor accesibila pentru dezvoltarea Inteligentei Emotionale. In cadrul seriilor de intalniri LifeCircle Process, activitatile sunt sustinute prin crearea unui mediu colaborativ pentru crestere si dezvoltare, in care folosim comunicarea interactiva ghidata ca instrument vital pentru dezvoltarea personala. Acestea sprijina procesul de învățare si face ca experientele traite sa fie mai placute si mai distractive (invatam mai usor intr-un cadru relaxat, unde fiecare simte ca vocea sa se face auzita si unde fiecare primeste de la celalalt intelegerea din inima).

Beneficii generale ale Programelor LifeCircle Process pentru dezvoltarea Inteligentei Emotionale:

 • Cresterea motivatiei si a puterii de concentrare;
 • Sprijinire in procesul de invatare;
 • Comunicare eficienta, transmiterea clara a informatiilor si ideilor;
 • Constientizarea emotiilor proprii si impactul comportamentului asupra celorlalti;
 • Cresterea increderii in abilitatile personale;
 • Autocontrol peste emotiile negative;
 • Dezvoltarea abilitatilor sociale → cu efecte in dezvoltarea si intretinerea relatiilor
  eficiente cu ceilalti;
 • Cresterea empatiei → cu efecte asupra scaderii nivelului de rasism, bullying.

Afla detaliile celui mai recent program de formare Facilitator LifeCircle Process​ si decide daca este pentru tine sau pentru cineva din anturajul tau (familie, colegi, colaboratori, clienti) apasand pe butonul de mai jos:

Programul de Formare Facilitator LifeCircle Process


Esti parinte, cadru didactic (educator, invatator, profesor) sau psiholog/formator/trainer si te intereseaza cum poti contribui mai eficient la dezvoltarea Inteligentei Emotionale a copilului tau, respectiv a tinerilor?

Programul LifeCircle in Scoala​ are la baza experienta de peste 30 de ani in scolile publice, private si parohiale (SUA) si se remarca prin rezultatele aduse cresterii nivelului de educatie, invatarii socio-emotionale, medierii conflictelor, etapelor de crestere si dezvoltare ale tinerilor. Afla detaliile acestui program si cheama-ma in comunitatea ta!

Programul LifeCircle in Scoala


Alatura-te comunitatii LifeCircle Process!

Urmareste-ne pe ​pagina de Facebook​ si aboneaza-te pe LifeCircleProcess.com​ pentru a afla:

 • calendarul intalnirilor Practitioner LifeCircle Process
 • lansarea noilor programe de formare Facilitator LifeCircle Process
 • experienta impartasita a celor care au facut deja cunostinta cu magia LifeCircle Process
 • oferte si alte informatii

Adauga te rog aceasta adresa ( ​contact@lifecircleprocess.com​ ) in lista ta de contacte pentru a te asigura ca mesajele mele vor ajunge in casuta ta postala si de acum incolo si nu vor fi sterse din greseala.   

Iti sunt alaturi!

Mirela Ivaz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *