Satya: sa nu te mai minti si sa ai curajul sa iti traiesti adevarul. Descopera ce spun vechii intelepti despre respectarea Adevarului si care sunt modalitatile prin care poti practica Satya in viata de zi cu zi. Povestea Pastorului, pe care am adaugat-o in acest text, iti va vorbi dincolo de cuvinte.
Satya: curajul de a-ti trai adevarul
Am ajuns, cu seria tematica despre Yama si Niyama, la Satya.
Saptamana aceasta este dedicata practicarii Satya, atat in viata de zi cu zi cat si pe salteluta de Yoga.
Ce este Satya si cum se poate reflecta in viata ta?
Satya se refera la respectarea adevarului, fara a-l rani pe celalalt.
Comunicarea onesta, cat si faptele savarsite cu onestitate sunt ceea ce toti ne dorim in relatiile personale, pentru societatea si comunitatea in care traim, cat si in conducerea statului. Cand nu suntem aliniati cu propriul adevar si cu propriile valori, cand ne lipseste sentimentul de integritate personala, nu suntem falsi doar cu ceilalti, deopotriva ne mintim pe noi insine si asta produce haos interior.
Ce spun textele antice despre Satya
In Kural, o culegere de texte tamil (India), datata secolele IV-V, sunt cuprinse cele doua intelesuri subtile ale Satya, cea de-a doua Yama.
Versetul unu scrie: „Ce este adevarul? Este vorba de cuvinte care sunt complet lipsite de efecte daunatoare.”
Aspectul de inteles aici este ca Adevarul nu ar trebui sa provoace niciodata rani inutile. De exemplu, a spune cuiva ca este foarte gras este adevarul, insa probabil ca va rani sentimentele persoanei in mod inutil. Daca ar fi sa spunem ceva util, ar fi o adresare blanda, care nu are potentialul de a jigni proiectand preconceptiile noastre si ale societatii asupra individului, etichetandu-l. Ar fi mult mai util sa ii spui: „Poti beneficia de pierderea in greutate”.
Al doilea verset din cartea Kural despre Adevar exprima urmatorul inteles subtil: „Chiar si falsitatea are ca natura adevarul, daca conduce la rezultate bune, fara vina”.
Aceast caracter subtil al Adevarului apare in profesia de medic sau astolog. Un astrolog nu iti va spune toate aspectele negative ale unei harti, intrucat ar fi prea descurajant. De asemenea, un medic nu ar spune automat orice problemă unui pacient, deoarece ar putea descuraja pacientul prea mult si ar putea duce la depresie severa.
Satya: recunoasterea propriului adevar si respectarea adevarului celuilalt
Un alt aspect al Adevarului este ca exista diferente semnificative intre culturile lumii si modul in care acestea privesc adevarul, cinstea, onoarea. Va fi deci util sa ne abtinem de la proiectarea propriei noastre educatii culturale asupra altora. Totodata, va fi nevoie sa acceptam sa fiecare individ detine propria sa proiectie asupra lumii si, deci propriul sau adevar. Vom evita sa ii judecam prea repede pe ceilalti ca fiind falsi, neadevarati, naivi.
De-a lungul anilor de dezvoltare personala si practica Yoga, am lucrat la constientizarea si adaptarea propriilor perceptii, convingeri si valori, incat recunosc totodata ca acestea sunt doar valorile si credintele mele individuale. Daca spun ca ceva este “rau” sau “neadevarat” este doar opinia mea. Asta nu inseamna ca ma voi opri sa observ, sa evaluez si sa analizez, insa voi ramane atenta sa observ atunci cand incep sa judec sau sa critic … adevarul celuilalt.
Asa cum spune minunatul citat Sufi: „Inainte de a-ti lasa cuvintele sa-ti treaca printre buze, lasa-le sa treaca prin trei porti. Intreaba-te: este adevarat, este necesar, este amabil? ”
Poveste despre interpretarea diferita a realitatii
Iti voi spune o poveste care ne vorbeste despre multivalenta lucrurilor, faptul ca un gest frumos nu trebuie demolat de dragul adevarului, ca fiecare om are adevarul lui, ca iluzia protejeaza cand adevarul ar putea zdrobi, ca interpretam realitatea pe masura sufletului nostru.
Povestea Pastorului
Odata, calatorind, Moise intalneste un pastor si ramane cu el cateva zile, ajutandu-l sa isi pasca turma. La sfarsitul fiecarei zile, pastorul lua intr-un blid cel mai bun lapte, pe care il aseza departe de locul de innoptat, pe o piatra.
-Pentru ce pui laptele acolo? a intrebat Moise.
– Este lapte pentru Dumnezeu! A raspuns cu veneratie pastorul.
Mirat, Moise cere lamuriri.
– Cum asa?
– In fiecare seara iau laptele cel mai bun si-l dau ofranda lui Dumnezeu!
Vazand simplitatea omului, Moise a zambit si l-a intrebat foarte serios:
– Si Dumnezeu il bea?
– Da! a exclamat sigur de sine pastorul. Dumnezeu bea laptele pe care i-L ofer!
Moise se hotaraste sa lumineze pe sarmanul naiv:
– Dumnezeu e spirit pur, nu cunoaste setea ori foamea si n-are nevoie de laptele tau.
– Eu gasesc dimineata blidul gol si cu siguranta Dumnezeu isi potoleste setea…
– Nu Dumnezeu bea laptele tau! La noapte sa veghem, sa vedem cine bea laptele.
Convins sa Dumnezeu bea laptele si curios sa vada aceasta cu propriii ochi, pastorul se aseaza impreuna cu omul strain la panda. In toiul noptii, la lumina lunii, pastorul vede cum un animal micut se apropie de blid si bea laptele lasat pentru Dumnezeu. Dimineata, foarte trist, cu fata intunecata si inima stransa, pastorul ii da dreptate lui Moise…
– Ai avut dreptate, vulpea bea laptele meu!
In noaptea urmatoare, Dumnezeu i se arata lui Moise si-i spune:
Moise, este adevarat ca sunt spirit pur, dar am primit cu bucurie ofranda de iubire a pastorului si, neavand trebuinta de acel lapte, indreptam intr-acolo micul animal infometat, care avea atata nevoie. Tu ai lasat animalul fara hrana, pe om fara bucuria si linistea ca Eu ii primesc curata si smerita ofranda, iar pe Mine, fara iubirea cuprinsa in gestul omului…Pentru ce ai facut aceasta?
(din traditia ebraica)
Satya in viata de zi cu zi
Practicarea Satya se refera la infranare: incetinire, filtrarea si luarea in considerare cu grija a cuvintelor noastre, astfel incat atunci cand le alegem, acestea sunt in armonie cu prima Yama, Ahimsa. Patanjali, in cartea sa antica Yoga Sutra, cat si urmasii importanti a invataturilor sale, afirma ca niciun cuvant nu poate reflecta adevarul, doar daca provine din intentia nonviolentei.
Astfel, nu vom confunda Satya cu vorbirea care ar putea fi precisa, insa daunatoare. Rochia ta poate fi cea mai urata pe care am vazut-o vreodata, insa nu inseamna ca practic Satya spunandu-ti asta.
Practica Satya in viata de zi cu zi, pentru a incepe sa iti traiesti propriul adevar.
1. Vorbeste propriul adevar
Pentru practicarea Satya prin ceea ce vorbesti, este nevoie sa stii ceea ce spui, cat sa si cuantifici impactul cuvintelor tale asupra celorlalti.
Astfel, inainte de a te decide ce anume vrei sa transmiti, lasa-ti cuvintele sa treaca prin cele trei porti si intreaba-te: este adevarat, este necesar, este amabil?
2. Vindeca ranile trecutului
Durerea va face doar sa iti otraveasca adevarul. Cum te-ai putea conecta la inima ta, la propriul adevar, daca ai construit un zid de durere in jurul ei?
Lucreaza cu tine incat sa iti dai voie sa iti eliberezi prezentul de ranile trecutului si sa inveti sa traiesti cu adevarat, afirmandu-ti cu onestitate propriul adevar.
Iar data viitoare cand inima-ti va fi rupta in doua, sau pare ca un haos a cuprins viata ta, intreaba-te: Care este adevarul pe care il invat despre mine prin aceasta experienta?
3. Cum faci fata durerii si furiei
Se spune ca oamenii care ranesc sunt cei care au fost raniti la randul lor. Oare nu am fost cu totii raniti intr-un fel? Diferenta sta in cum raspundem la durere, alegem oare sa ii ranim voluntar si pe ceilalti? Credinta mea este ca oamenii care au fost raniti pot fi minunati vindecatori si ii pot ajuta pe ceilalti.
Durerea si furia ascund dorinta noastra adanca de a fi intelesi si iubiti. Insa atunci cand furia este aruncata direct asupra ta, poti ramane calm? Este o alegere, pana la urma.
Provocarea saptamanii SATYA
Lucreaza cu acest exercitiu saptamana aceasta: Cand iti vine un gand, insa inainte sa ii dai voi sa se transforme in cuvinte le care le spune gura ta, imagineaza-ti ca pui acel gand si acele cuvinte in inima ta. Da-le voie sa patrunda in inima ta si intreaba-ti inima: este adevarat? este necesar? este amabil? Si apoi vorbeste. Mintea noastra este atenta la detectarea pericolului si adesea gata de lupta. Inima ta este calea pentru Satya. Acesta este adevarul tau.
Astept cu mare nerabdare si curiozitate sa imi scrii cum a fost pentru tine parcursul, saptamana aceasta, in practica Ahimsa (non-violenta).
- Cum te-a sprijinit informatia din acest articol pentru a intelege valoarea propriului adevar?
- Ce anume ai decis sa transformi in atitudinea interioara, in cuvintele si faptele tale astfel incat sa sustina practicarea Satya?
- Cum a fost pentru tine? Ce ai observat la cei din jurul tau atunci cand ai ales sa (le) raspunzi cu Satya (respectarea adevarului)?
Trimite-mi raspunsurile tale pe contact@ivaz.ro.
Pentru sedintele individuale de Yoga si consiliere Ayurveda si Stil de viata sanatos, afla mai multe aici:
Activitati, Programe si Proiecte – Mirela Ivaz
Iti sunt alaturi,
Mirela Ivaz
Hai sa ne conectam si pe Facebook:
www.facebook.com/ivaz.ro
Acum ma gasesti si pe YouTube:
www.youtube.com/channel/UC9wyAIlClyI9eqqxUnhBo1Q