Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM

Ahimsa: sa nu (iti) faci rau sau sa inghiti porcariile pe care altii ti le arunca!


Ahimsa: pentru relatii non-violente si iubitoare

Salut, sunt Mirela de pe ivaz.ro. Sunt foarte incantata si extrem de curioasa si nerabdatoare pentru ca aceasta saptamana deschide o serie tematica de practica Yoga, prin sedintele pe care le ghidez cu grupul la Studio!

Ce face cu totul speciala aceasta serie de sedinte Yoga este faptul ca va fi centrata pe Yama si Niyama! Filosofia Yoga defineste 10 reguli de buna conduita in societate si cu sine. Yama si Niyama definesc interactiunea cu ceilalti in gandire, vorbine si actiune (Yama), precum si regulile disciplinei interioare (Niyama).

Astfel, timp de 10 saptamani, voi dedica cate o saptamana practicarii unei Yama sau Niyama, atat pe salteluta de Yoga, cat si in viata de zi cu zi. 

Ahimsa sau Legea non-violentei in gandire, vorbire si actiune

Saptamana aceasta este dedicata practicarii Ahimsa. Ahimsa se refera la non-violenta sau respectarea vietii. Este de asemenea cunoscuta ca practica intentiei de a nu face rau. Aceasta inseamna ca faptele tale, alegerile pe care le faci, precum si ceea ce spui sau gandesti nu iti fac rau tie insuti si de asemenea, nu produc un rau celuilalt. 

La o prima analiza te poti gandi ca practici Ahimsa atunci cand alegi sa nu tipi sau sa te rastesti la cineva sau cand alegi sa nu te revansezi pe careva pentru ca ti-a taiat calea in trafic. Prin asta ai putea spune despre tine ca nu esti o persoana violenta, agresiva. 

Cu toate acestea, exista mai multe niveluri prin care Ahimsa se reflecta, sau nu, in viata ta.

Ahimsa in gandire

Aici, ma refer la ganduri, la ceea ce iti spui despre tine si despre ceilalti. Putem recunoaste ca uneori, acel dialog intern pe care il purtam cu noi insine se transforma intr-o voce aspra si critica, in capul nostru. Ajungem uneori sa ne criticam aspru in gand si sa ne spunem lucuri atat de rele, cuvinte pe care nu am indrazni sa le adresam altcuiva. 

Un prim pas in cultivarea Ahimsa este atentia directionata catre propriile ganduri, despre sine, despre ceilalti, despre lumea inconjuratoare. Si sa observi. Observi cumva o tendinta de a fi critic si neiertator cu tine insuti? De a-i acuza pe ceilalti pentru nereusitele tale percepute? Observarea a ceea ce iti spui despre tine insuti, in diverse ipostaze ale zilei, conteaza extrem de mult, intrucat iti afecteaza starea interioara, atitudinea si limbajul corpului, felul in care te adresezi si vorbesti celorlalti, iti influenteaza deciziile pe care le iei. Astfel, o mare sursa de stres si suferinta este data de atitudinea interioara aspra, critica si neiertatoare orientata catre sine si alimentata prin propriile ganduri.

Atunci cand intervii prin Ahimsa la acest nivel, dezvoltand o atitudine interioara de a fi bland, protectiv, intelegator si in sprijin cu tine insuti, aceasta se va reflecta si in exteriorul tau, in limbaj si in comportament, in interactiunea cu ceilalti. Devenind mai bland si mai intelegator cu tine, devii mai band si mai intelegator cu ceilalti.

Ahimsa in limbaj

Al doilea pas in cultivarea Ahimsa este legata de limbaj, de cuvintele pe care le adresam celorlalti.

Aici intervine practica observarii felului in care vorbim, a felului in care ne adresam prin cuvinte celorlalti, observarea tonului vocii. Astfel, prin practica non-violentei, ne vom asculta in timp ce vorbim, pentru ca tonul vocii si ceea ce vorbim sa nu fie orientate cu violenta sau rautate catre ceilalti.

Ahimsa in comportament si fapte

Al treilea pas in cultivarea Ahimsa este legat de comportament, de actiunea transpusa in exterior. Gandurile tale si ceea ce spui iti modeleaza atitudinea fizica, comportamentul, alegerile pe care le faci. Cum viata noastra este transpusa in actiune, ceea ce faci este o mare parte din viata ta.

Prin cultivarea Ahimsa te vei orienta ca alegerile tale sa nu produca un rau tie insuti, celorlalti si mediului inconjurator. Poti face asta pornind de la alegerile alimentare, de la ceea ce alegi sa cumperi pentru tine si pentru cei apropiati. Apoi, te poti uita catre felul in care iti ordonezi viata de zi cu zi, rutina de somn si odihna. O alta directie este data de stirile media la care te expui, cartile pe care se citesti sau filmele pe care alegi sa le vezi. De asemenea, vei putea considera sa aplici legea non-violentei prin alegerea oamenilor cu care sa te inconjori si definirea interactiunii cu acestia. Cultiva Ahimsa prin alegerea activitatilor care vin in sprijinul oamenilor si planetei.

Ahimsa nu inseamna sa inghiti porcariile pe care altii ti le arunca

Un aspect deosebit de important este ca practicarea Ahimsa nu ne face sa fim non-reactivi. Ahimsa ne invata ca a avea grija de noi insine si de ceilalti nu incalca regula non-violentei.

Practicarea Ahimsa inseamna sa iti recunosti comportamentul nociv, distructiv si sa incerci sa opresti raul provocat de altii. Ahimsa nu ne cere sa fim neutri sau non-reactivi, sa fugim sau sa ne ascundem. Practicarea Ahimsa inseamna sa ramai puternic in fata insultelor sau descurajarii din partea celor care iti spun ca nu meriti, sau ca tinzi prea sus si nu esti capabil. Data viitoare cand cineva va incerca sa te coboare, indreapta umerii, deschide pieptul si stai semet. Aminteste-ti ca valoarea ta nu depinde de parerea altcuiva, iar daca gandurile si cuvintele lor nu au ca intentie si motivatie IUBIREA, atunci sunt problema lor si NU a ta.

Ahimsa provine din intelegerea faptului ca TOTI SUNTEM UNUL

La nivel profund, spiritual, Ahimsa nu este ceea ce ne chinuim sa atingem. Este ceea ce suntem. Prin Ahimsa vedem esenta a ceea ce suntem in altii si intelegem ca blandetea si iertarea pe care ni le dorim atat de mult pentru noi, este ceea ce toti oamenii iti doresc.

Ahimsa pe salteluta de Yoga

Pe salteluta de Yoga, Ahimsa se transpune in practica non-violentei fata de corpul fizic, in atitudinea grijulie si blajina cu care abordezi fiecare postura si in acceptarea propriilor limitari de ordin fizic la acel moment. Ne vom observa propriul proces al gandurilor si vom dezvolta acel sentiment interior de acceptare, incurajare, sustinere si grija fata de noi insine.

Ahimsa inseamna a gandi, vorbi si actiona cu intentia clara si motivatia iubirii fata de sine, pentru celalalt si lumea inconjuratoare. Pe salteluta de Yoga, ne va sprijini in acest sens o practica centrata pe Anahata (chakra inimii), pentru “deschiderea” inimii si cultivarea iubirii, ca natura a noastra. Activarea si armonizarea Anahata va face ca Ahimsa sa se reflecte armonios prin ceea ce gandim, spunem sau facem, atat pe salteluta de Yoga, cat si in viata de zi cu zi.

Provocarea saptamanii

Daca esti din Bucuresti, te invit sa te alaturi sedintelor de Yoga pe care le ghidez cu grupul, in fiecare zi de luni, de la ora 19:00-20:30. Detalii afli AICI.

Pentru tine, oriunde te-ai afla in lume, te invit sa ma urmezi, intr-un parcurs de 10 saptamani, pentru a cultiva mai multa iubire, grija, apreciere si multumire in viata personala, prin actiunea constructiva la care indeamna fiecare din cele zece Yama si Niyama.

Ma voi angaja sa iti introduc saptamanal, printr-un nou articol, fiecare Yama si Niyama: ce inseamna, cum se reflecta in viata ta si sa iti ofer directii de reflectie personala si actiune.

Provocarea saptamanii AHIMSA este urmatoarea:

Observa, pe parcursul zilei, felul in care produci violenta sau non-violenta prin ceea ce gandesti, spui, prin atitudinea si comportamentul tau, sau prin ceea ce faci.

La sfarsitul zilei reflecta asupra acestor aspecte si gandeste-te ce anume poti schimba la tine astfel incat sa sustii practica Ahimsa (non-violenta). La inceputul zilei, reafirma-ti intentia de a cultiva Ahimsa, dandu-ti voie ca gandurile, cuvintele si faptele tale sa fie alimentate din sursa iubirii.

Cum iti spuneam, inima joaca un rol important in practica Ahimsa. Interogheaza-ti starea inimii, cat de des poti, punandu-ti urmatoarele intrebari:

  • Care este starea inimii mele acum? Este actiunea mea (ceea ce gandesc acum, urmeaza sa spun sau sa fac) sustinuta cu inima deschisa, onesta si puternica? Daca nu, ce pot face acum pentru ca inima mea sa se simta plina, deschisa, onesta si puternica?

Astept cu mare nerabdare si curiozitate sa imi scrii cum a fost pentru tine parcursul, saptamana aceasta, in practica Ahimsa (non-violenta).

  • Cum te-a sprijinit informatia din acest articol pentru a intelege valoarea gandurilor, cuvintelor si actiunilor tale si impactul pe care il pot crea pentru tine si cei din jurul tau?
  • Ce anume ai decis sa transformi in atitudinea interioara, in cuvintele si faptele tale astfel incat sa sustina practicarea Ahimsa?
  • Cum a fost pentru tine? Ce ai observat la cei din jurul tau atunci cand ai ales sa (le) raspunzi cu Ahimsa (non-violenta)?

Trimite-mi raspunsurile tale pe contact@ivaz.ro.


Pentru sedintele individuale de consiliere Yoga si Ayurveda, afla mai multe aici:
Activitati, Programe si Proiecte – Mirela Ivaz

Iti sunt alaturi,
Mirela Ivaz

Hai sa ne conectam si pe Facebook:
www.facebook.com/ivaz.ro

Acum ma gasesti si pe YouTube:
www.youtube.com/channel/UC9wyAIlClyI9eqqxUnhBo1Q

 

 

 

Lasati un comentariu