Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM

Anul acesta, al 4-lea an consecutiv, am revenit in minunata Tara Hategului si in Muntii Retezat. Te invit sa descoperi fumusetea acestor munti: varfuri maiestre, salba de lacuri glaciare, flori de munte, micile vietati ale muntelui.


3 zile cu cortul in Muntii Retezat | Galerie foto

Am revenit zilele acestea acasa, in Bucuresti, dupa 4 saptamani petrecute in mare parte in solitudine, in natura.

Poate cea mai puternica impresie pe care inca o port cu mine este cea a ultimelor 3 zile petrecute pe munte, colindand Muntii Retezat. Este al 4-lea an consecutiv in care revin in Tara Hategului si continui sa descopar si sa ma incant vizitand obiective noi, cat si altele deja vizitate in anii trecuti.

Daca anul trecut am poposit doar o noapte, la cort, pe marginea Lacului Bucura (2040m), anul acesta am ales sa ramanem pentru doua nopti: mai mult timp pentru a colinda muntii si a-i admira frumusetile.

Prima zi…

In prima zi am abordat un traseu lung si solicitant. Cu rucsacii indesati cu proviziile de rigoare si haine sa ne tina de cald (noaptea temperaturile pot usor sa coboare sub zero grade, chiar si vara), plus cortul, am luat startul din satul Carnic (1020m), la ora 9 dimineata. Un traseu pe urcare, prin padure, spre Lacul Gales (1990m), de aici am traversat Valea Rea si am urcat in Saua Pelegii, de unde, mai apoi am ajuns pe Varful Peleaga (cel mai inalt din Muntii Retezat, 2509m).

Parasind Lacul Gales, am admirat Varful Mare si stancile asemenea unor strajeri care formeaza Portile Inchise.

De pe Varful Peleaga, am putut vedea inaltimile Varfului Păpușa (2504m) si Vârful Custura (2454m).

A urmat lunga coborare spre Lacul Bucura (2040m), unde am si montat cortul.

A doua zi…

Cea de-a doua zi in plin munte mi-a adus plimbari usoare, la inaltime. Am revazut salba de lacuri a Retezatului, cu nume care te invita la poveste si legenda, si iti atata imaginatia: Lia, Ana, Florica, Viorica, Taul Portii, Taul Agatat, Taul Ascuns, Taul Negru, Lacul Zanoaga.

Am admirat solitarul si aparent inaccesibilul Varf Judele.

Am aruncat un ochi in Rezervatia Stiintifica Gemenele, aflata sub patronajul Academiei Romane, cu al sau Lac Gemenele. Rezervatia Stiintifica Gemenele gazduieste Drumul Regelui, amenajat special pentru accesul Regelui Ferdinand si a suitei sale.

Am vazut marmote, pasari si amfibieni. M-am oprit sa admir florile de munte, atat de multe si atat de gingase, intr-o varietate multicolora.

Inca o noapte pe marginea Lacului Bucura, acompaniata de cantece de munte si chitara.

A treia zi…

Ziua intoarcerii „la baza” a fost lunga, un traseu de 10 ore, luat agale, incercand la fiecare pas si uitatura imprejur sa absorb frumusetea muntilor si a inaltimilor si sa o pastrez cat mai mult cu mine. Ma incearca o usoara melancolie.

Imi iau ramas bun de la salba de lacuri pe langa care trec in traseul meu. Unul-doi-patru-sase-sapte-zece magari se ivesc pe rand de dupa culmea unui deal. Silueta lor desenata pe albastrul cerului este adorabila si regret pentru ca nu am aparatul foto la indemana sa iau cateva instantanee. Traversez o turma de oi grase si blanoase, cainii sunt de straja, insa nu ne latra.

Din Saua Retezat, urcam spre Varful Retezat (2482m). In urcare, pot vedea in departare Retezatul Mic si Piatra Iorgovanului (aici sunt ursii mai cu seama), cat si Munții Godeanu cu muntele sacru al dacilor, Varful Gugu (2291m), in forma sa de piramida.

De pe Varful Retezat, coboram prin Valea Stanisoara, spre Cabana Pietrele si inapoi, in satul Carnic.

Galerie foto si video

Asa-i ca ti-am starnit curiozitatea? Poti sa admiri din frumusetile acestui traseu, apasa pe butonul de mai jos si vei fi condus catre pagina care contine galeria foto.

Traseu: sat Carnic – L. Gales – Valea Rea – Vf. Peleaga – L. Bucura – Vf. Judele – L. Zanoaga – Vf. Retezat – Valea Stanisoara – Cab. Pietrele – sat Carnic


NOUTATI pentru lunile August si Septembrie

Redeschidem Program de sesiuni Yoga Online LIVE!

Ziua de luni, de la ora 19, te invita la o sesiune de practica Yoga pentru Spate si Coloana Vertebrala, in stilul traditional, Hatha Yoga.

Miercuri, de la ora 8, avem o practica Yoga usor dinamica si revigoranta, in stilul Vinyasa.

Joi, de la ora 19, o practica Yoga linistitoare, in care aplicam tractiuni si intinderi usoare si tintim tesuturile conjunstive moi: tendoane, articulatii, fascia. Stilul abordat: Yin Yoga.

Detalii suplimentare si inscriere cu click pe link: Program Yoga Online LIVE cu Mirela Ivaz


Weekend-ul 3-6 septembrie te invita in natura, la munte, sa te alaturi evenimentului unic in an, dedicat tie!

Weekend-ul pentru Relaxare si Revitalizare, ajuns anul acesta la editia cu numarul opt, va avea loc la munte, in perioada 3-6 septembrie 2020.

Evenimentul se organizeaza, traditional, cu un numar limitat de participanti, tocmai pentru ca tu sa beneficiezi cat mai mult de timpul, atentia si cunoasterea mea, alaturi de ceilalti participanti.

Detalii suplimentare si inscriere cu click pe link: Weekend pentru Relaxare si Revitalizare, editia VIII


Pentru sedintele individuale de consiliere pentru Dezvoltare personala si Yoga, Nutritie si mod de viata sanatos, afla mai multe aici: Activitati si Programe

Iti sunt alaturi,
Mirela Ivaz

Hai sa ne conectam si pe Facebook:
www.facebook.com/ivaz.ro

Acum ma gasesti si pe YouTube:
www.youtube.com/channel/UC9wyAIlClyI9eqqxUnhBo1Q

Lasati un comentariu