Ishvara Pranidhana: actul spiritual al renuntarii
Este interesant cum totul se incheie cu inceputul, cum exista o ciclicitate in toate. Nu numai in anotimpuri si fazele lunii, ci si in ritmurile vietii omului si in creatia sa.
La inceput, cand nu intelegeam, credeam ca muntii sunt munti, raurile, rauri, iar copacii, copaci. Apoi, cand am aprofundat, am inceput sa nu mai vad muntii ca munti, raurile ca rauri, copacii ca fiind copaci. Cand in sfarsit am inteles, am inceput sa vad din nou muntii, munti, raurile, rauri, copacii, copaci.
Aceasta este o frumoasa zicala zen care enunta calea de la ignoranta la intelepciune, un ciclu complet care te poarta inapoi, in acelasi loc, dar te duce acolo cu o diferenta enorma.
Ishvara Pranidhana: actul spiritual al renuntarii
Urmeaza sa inchei, saptamana aceasta, seria dedicata Yama si Niyama. Am realizat ca articolul meu, scris in anul 2017, exprima deja ceea ce mi-as fi dorit sa subliniez legat de ultima dintre Niyama: Ishvara Pranidhana. Cum s-ar spune, inchei cu inceputul.
Ishvara Pranidhana se refera la devotiunea (recunoasterea si preamarirea) acelei forte mai inalte, care contine universul celor vazute si celor nevazute, tot ceea ce ne inconjoara, si de care suntem noi insine continuti.
In articolul meu, dezvolt perspectiva din care Ishvara Pranidhana poate aduce valoare vietii, si ma refer – concret – la atitudinea noastra de a ne crea asteptari, la nevoia de a controla lucruri si de a conditiona rezultate. Ma refer, totodata, la acea rezistenta interioara creata si mentinuta de concluzii stupide si convingeri limitative, pentru comoditate si un fals sentiment al securitatii.
In cele mai multe tari dezvoltate nu exista o cultura a indrumarii spirituale si o abordare uniforma care sa vizeze armonizarea trupului, cu mintea si inima (lacasul sufletului, a emotiilor). Lipsa acestor modalitati de crestere si educare produce adesea conflicte interioare si numeroase afectiuni de sanatate. Pare ca suntem supusi, de mici copii, unor lectii prea dure, inselaciunii si deziluziei. Prin proprie experienta, invatam ca pentru a razbi in viata nu trebuie sa avem incredere in oameni (si, implicit, nu avem incredere in noi), ca este periculos sa lasam garda jos sau sa fim prinsi fara armura pusa.
Totul pare a deveni conditionat de frica: de a nu fi indeajuns de bun, de capabil, de frumos, de destept; de a nu fi acceptat asa cum sunt (cu + si -); de a nu fi demn de iubire, etc. Din pacate, pare ca acesta este si mesajul intretinut de societate, in familie si la scoala.
Ce avem totusi de facut pentru a ne revendica dreptul intrinsec la fericire?
Am citit opera lui Viktor Frankl, Omul in cautarea sensului vietii. Ce a facut omul acesta atunci cand, in lagarul de concentrare, soarta parea sa ii fie potrivnica din toate punctele de vedere? Se angajeaza cu singura lui libertate ramasa, aceea de a-si alege atitudinea: libertatea de a alege cum va reactiona in fata provocarilor.
Atunci cand nu mai suntem capabili de a schimba o situatie, suntem provocati sa ne schimbam. Viktor Frankl
Indemnul meu este sa iti dai voie sa cauti in tine, in inima ta, chiar daca va fi nevoie sa rascolesti amintiri triste si emotii infricosatoare. Sa accepti ca noi, ca oameni, suntem continuti atat de lumina, cat si de intuneric. Da-ti voie sa umpli cu lumina constiintei tale cele mai indepartate unghere ale mintii si sufletului. Si sa accepti ca aceasta lucrare poate dura o viata intreaga, si inca una. De ce sa faci toate acestea? Pentru ca nu ai cum altfel, decat sa cresti. Asta doar daca nu alegi altfel.
A venit si ziua cand riscul de a ramane inchisa intr-un mugure era mai dureros decat riscul de a inflori. Anais Nin
Acestea sunt cateva idei pe care mi-am dorit sa le adaug continutului articolului in care vorbesc despre Ishvara Pranidhana, atasamente si conditionare.
Te invit sa il parcurgi, in intregime, aici:
Ce te împiedică sa fii in pace cu tine? Atasamentele si puterea renuntarii interioare
Ramai la curent cu ceea ce pregatesc nou pentru tine si inscrie-te pentru sedintele saptamanale de Yoga: Calendar Evenimente
Pentru sedintele individuale de consiliere pentru Dezvoltare personala si Yoga, Nutritie si stil de viata, afla mai multe aici: Activitati si Programe
Iti sunt alaturi,
Mirela Ivaz
Hai sa ne conectam si pe Facebook:
www.facebook.com/ivaz.ro
Acum ma gasesti si pe YouTube:
www.youtube.com/channel/UC9wyAIlClyI9eqqxUnhBo1Q