Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM

Svadhyaya se traduce prin studiu asupra sinelui sau aprofundarea cunoasterii de sine prin studiu. Un articol care te invita la observarea lumii interioare si dezvoltarea capacitatii de a te angaja cu mai multa constiinciozitate si responsabilitate in viata de zi cu zi. 


Svadhyaya: aprofundarea cunoasterii de sine prin studiu

Cu 8 saptamani in urma incepeam proiectul Yama si Niyama. Un proiect ambitios, prin care ma angajam, in fiecare saptamana, sa iti introduc notuni specifice din cunoasterea veche de 5000 ani, transpuse in viata curenta si adaptate nevoilor tale.  Acum ma regasesc, alaturi de tine, in cea de-a 9-a saptamana, dedicata Svadhyaya.

Ce este Svadhyaya si cum se reflecta in viata ta?

Svadhyaya se traduce prin studiu asupra sinelui sau aprofundarea cunoasterii de sine prin studiu. 

Sva = propria persoana, sine, sufletul uman

+

Dhyaya = a medita, a contempla, a se gandi la 

Svadhyaya este astfel inteleasa – intr-o formula cat mai simpla – ca accesul la informatie si cunoastere, prin studiu.

Intelegerea imi spune ca aceasta este o practica continua, pe durata intregii vieti:

– Oare, copil fiind, nu ai studiat lumea prin interactiunea cu ea, evaluand raspunsul si adaptandu-te in functie de consecinte? 

– Apoi, anii de studiu la scoala, pregatindu-te pentru a deveni un bun profesionist si a servi umanitatea (si pe tine insuti), in felul ales de tine?

– Oare, prima idila de iubire a fost si cea care s-a transformat in relatia de cuplu, linistita si armonioasa, “pana cand moartea ne va desparti”? Nuuuu….A fost nevoie sa treci prin relatii de cuplu mai mult sau mai putin iubitoare, pentru a te cunoaste pe sine, nevoile si capacitatea de a oferi si primi iubire, respect, apreciere. 

– Dar studiul pentru a fi un parinte bun si iubitor pentru copilul tau, un parinte care sa fie capabil sa implineasca nevoile emotionale ale copilului sau? 

– Mai pui faptul ca nu ramanem constanti in viata. Parcurgem etape de varsta, cu nevoi si disponibilitati de resurse si energie cat mai diverse. Studiem si invatam sa ne adaptam fiecarei etape, fie ca este vorba de nevoile organismului (alimentatie, miscare, nivel de energie), sau de cele mentale si spirituale. Interesele noastre de schimba, cu varsta. 

Nu putem sa nu invatam.

Ceea ce reiese de aici este faptul ca nu putem sa nu invatam, sa ne cultivam ratiunea, sa ne dorim sa fim mai buni, sa intelegem dinamica relatiilor si sa fim capabili sa gestionam eventualele conflicte care apar.

Este dorinta noastra inerenta de a creste. Dorinta manifestata atat fizic (copilarie si maturitate), cat si intelectual si spiritual. Iar daca se intampla sa atingi – la un moment dat in viata – grauntele cunoasterii sufletului si a spiritului, nu mai ai cale de intoarcere. Atunci, realizezi ca evolutia este, de fapt, o involutie.

A inceta sa mai inveti, inseamna a muri?

In anul 2016 am facut o calatorie de cateva zile la Londra. Platisem un pret destul de piperat pentru a participa la evenimentul renumitului trainer motivational Anthony Robbins. Evenimentul m-a impresionat mai mult sau mai putin (Da, am calcat pe carbuni incinsi!), insa ceea ce am luat cu mine este experienta unor cuvinte simple, cu o rezonanta puternica, asemenea personalitatii trainer-ului: “Training never stops.”

Invatarea/ studiul nu se incheie niciodata. Anthony Robbins

Si continuarea mea, “altfel inseamna ca am muri.” Cred cu tarie ca atunci cand ne pierdem interesul pentru a descoperi aceasta lume, in diversitatea ei de forme, culori, emotii, perceptii, intelesuri … atunci incepem sa murim. Atunci cand ne pierdem curiozitatea si admiratia, murim.

Imi doresc sa cred ca admiratia si curiozitatea, dorinta de a rafina calitatea perceptiei si dorinta de a-mi largi orizontul si capacitatea intelegerii … imi vor sustine viata timp cat mai indelungat. 

Svadhyaya pe salteluta de yoga si in viata de zi cu zi

Svadhyaya implica studiul sinelui, adica acea practica de a indrepta atentia spre interior, de a observa si reflecta asupra gandurilor si emotiilor, reactiilor si obiceiurilor, credintelor si dorintelor, etc., cu scopul de a avea o experienta mai clara si o mai ampla intelegere de sine. 

Pe parcursul sedintelor de yoga pe care le ghidez, incurajez participantii la explorarea lumii interioare. Ii incurajez sa isi angajeze antentia, in mod regulat, in studiul auto-contemplativ. Dedicandu-se acestui proces, cu seriozitate si consecventa (tapas = disciplina), vor incepe sa se inteleaga mai bine pe sine, sa isi cunoasca si inteleaga mai bine propriul corp. Practica Svadhyaya pe salteluta de yoga creste in mod semnificativ constientizarea corpului, capacitatea de a-si activa resurse (fizice si mentale) si de a avea o incredere mai mare in propriile forte si capacitati. Invatand sa acorde atentie propriei experiente directe, va stimula discernamantul (= capacitatea de a face alegeri mai intelepte).

Oferirea timpului, spatiului si instrumentelor necesare pentru explorarea lumii interioare

Cu atat de multi stimuli exteriori (reclame si mesaje cat mai diverse pe strada, in mijloacele de transport in comun, pe canalele media), ar fi corect sa spunem ca suntem din ce in ce mai mult condusi de exterior, de evenimentele externe. Multi dintre noi ajung sa nu mai acorde atentie propriei experiente directe, sa nu (mai) verifice ceea ce se intampla in interior si sa analizeze concordanta (eventual, discrepanta) dintre interior si exterior.

In calitate de profesoara de yoga, ofer cursantilor timpul, spatiul si instrumentele pentru constientizarea lumii lor interioare: senzatiile, emotiile, sentimentele si gandurile care apar pe parcursul intregii sesiuni de practica yoga. Cursantii fac acest lucru explorand lumea lor interioara, atat in posturi statice cat si dinamice, simuland diverse niveluri de provocare (fizica si mentala), observandu-si atitudinea interioara atat in posturi, cat si in tranzitia dintre ele.

Nouazeci si noua la suta din munca noastra cu noi insine este o problema de atitudine. E.J. Gold

Ii invit pe cursanti sa isi observe fluctuatiile de energie sau senzatiile care le traverseaza corpul. Sa observe cum reactioneaza mintea lor, ce tipare de gandire apar, unde le pleaca mintea (si gandurile) atunci cand eu incetez sa vorbesc pentru cateva momente sau nu ma mai aflu in raza campului lor vizual.

In esenta, imi doresc ca studentii mei sa fie atenti la experientele lor interioare, la fel de mult ca la cele exterioare si, in proces, sa devina mai familiari cu lumea lor interioara si capacitatea lor de a se angaja constient in lumea exterioara.

Studiul personal pe salteluta de yoga

Cand interventia prin stimulii exteriori este limitata, energia si atentia se poate directia mai amplu spre interior. 

In timpul sedintelor de yoga pe care le ghidez, ofer cursantilor indicatii atat vizuale, cat si verbale. Pe masura ce acestia devin mai familiarizati cu practica yoga (posturi, tehnici, abordare), limitez indicatiile vizuale si pe cele verbale. Le ofer ocazia sa isi exploreze cu mai multa atentia dimensiunea propriului corp. Cand interventia prin stimulii exteriori este limitata, energia si atentia lor se poate directia mai amplu spre interior. 

Ii invit astfel sa ramana angajati in studiul autonom, de sine statator si sa isi personalizeze practica in functiile de propriile nevoi si constitutie fizica, mai degraba decat sa ma urmeze orbeste.

Pentru aceasta ofer optiuni si variante ale posturilor de baza. Pentru ca studentii sa poata face alegeri personale mai iscusite, au nevoie sa stie ca au optiuni si care sunt aceste optiuni. Incorporand aceste optiuni, studentii sunt invitati la practica Svadhyaya: sa descopere ce este mai bine pentru ei in acel moment si sa ia atitudine in functie de nevoile personale.

Cum integram toate acestea pentru a practica Svadhyaya in viata de zi cu zi?

Fiecare moment ne ofera ocazia de a observa si reflecta asupra propriei noastre minti. Dincolo de directia in care decizi sa iti angajezi resursele – abilitati, capacitati, timp, energie, etc. – ai nevoie sa stii ce anume iti serveste si ce anume nu iti serveste, ce iti doresti sa creezi, ce anume se afla la baza intentiei tale, etc.

Calitatea vietii tale este determinata de calitatea intrebarilor pe care ti le pui. Anthony Robbins

Poti realiza acest lucru dezvoltandu-ti obiceiul de a-ti pune intrebari de calitate pe parcursul zilei. Acestea sunt cateva intrebari cu care poti incepe:

  • Cum ma simt in legatura cu asta?
  • Imi doresc lucrul acesta cu adevarat? Sau Asta vreau eu cu adevarat?
  • Asta vreau sa fac?
  • Asta vreau sa spun?
  • Ma va conduce unde vreau eu?
  • Exista vreun atasament fata de rezultat si care este acesta?
  • Cum imi doresc sa ma simt?
  • Care este alt mod de a privi acest lucru?

Creaza-ti un obicei din a-ti pune aceste intrebari zilnic, de mai multe ori pe zi, si fa o pauza pentru a asculta raspunsurile. Deschizi astfel calea de comunicare inspre spirit, ghidul tau interior, si observa ce apare.


Ramai la curent cu ceea ce pregatesc nou pentru tine si inscrie-te pentru sedintele saptamanale de Yoga: Calendar Evenimente

Pentru sedintele individuale de consiliere pentru Dezvoltare personala si Yoga, Nutritie si stil de viata, afla mai multe aici: Activitati si Programe

Iti sunt alaturi,
Mirela Ivaz

Hai sa ne conectam si pe Facebook:
www.facebook.com/ivaz.ro

Acum ma gasesti si pe YouTube:
www.youtube.com/channel/UC9wyAIlClyI9eqqxUnhBo1Q

 

Lasati un comentariu