Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM
Iesite din obscuritate, bamele au inceput sa isi faca aparitia in pietele romanesti. Le zaresti, te intriga forma, aspectul si te cheama. Te aproprii. Faci cunostinta: “Sunt bame, domnita”, imi graieste vanzatorul.
O intreb pe mama deunazi daca, pe vremea cand era copil, aveau bame acolo la tara la ea, intre dealurile comunei Vutcani, din imprejurimile orasului Vaslui.
Stiu de la mama ca in ograda cresteau bob si il mancau copt pe vatra, in ciorba sau ghiveci. Mai stiu ca faceau deserturi indulcite cu sfecla de zahar. Sau pisau seminte de canepa, fierbeau julfa in lapte si faceau turte. Ah…si clatitele cu flori de salcam! Cata poveste, copilaria la tara!
“Nu, nu aveam bame. Prima data le-am mancat din conserva. Era inainte de Revolutie. Acum 2 ani le-am gasit in piata aici, in Bucuresti”, imi raspunde mama.
Si cum tot ce e vegetal pe tarabele din piata ne atrage, dam o sansa acestor legume, cu nume si provenienta exotica, sa intre in meniul nostru.

Reteta pe care ti-o propun astazi este un Ghiveci cu bame si fasole mung.

Ingrediente:

–      1 cana de fasole mung, hidratata min. 3 ore (fasolea mung se fierbe usor si nici nu baloneaza)
–      2 maini pline cu bame
–      1 morcov
–      1 ardei
–      1 ceapa medie
–      2 rosii coapte bine
–      Sare, piper macinat
–      2-3 boabe de ienibahar
–      1 frunza de dafin
–      1 ceasca mica de apa
–      2 linguri otet
–      1 lingura ulei pentru gatit. Eu folosesc pentru gatit termic uleiul de floarea soarelui produs de Sanovita.
–      Optional: 2 catei de usturoi, patrunjel proaspat tocat

 

Spal bamele si le curat de codita de la palarioara. Intr-o oala pun apa cu sare la fiert, iar atunci cand da in clocot, adaug otetul si bamele, pe care le las la foc 2-3 minute. Le trec apoi printr-un jet de apa rece si le las intr-o strecuratoare.

 

Intr-o oala, separat, fierb fasolea mung pentru 10 minute la foc mic.

 

Intr-o tigaie, pun 4-5 linguri de apa impreuna cu uleiul, adaug ceapa si o las 2-3 minute sa se inabuse usor. Adaug morcovul, ardeiul, rosiile tocate (cu tot cu coaja), condimentele si pun capacul. Dupa ce se inmoaie legumele (3-5 min.), adaug apa, bamele si fasolea mung. Raman in asteptare cam 15 minute, timp in care mancarea fierbe la foc mic.

 

Optional, se adauga la final usturoi tocat fin si se serveste cu patrunjel deasupra.

 

 

Ce obtii? O mancare vegetariana/de post, sanatoasa, savuroasa, bogata in fibre alimentare si proteine, sprijina tractul digestiv, iti mentine starea de satietate, ajuta la stabilizarea glicemiei, micsoreaza nivelul de colesterol si acidul din bila, sprijina ficatul in eliminarea toxinelor.

 

Si cu numai 33 de calorii intr-o cana plina cu bame, bamele sunt o sursa de hrana ideala pentru persoanele supraponderale si nu numai.

Spune-mi, cum ti-au iesit? Iar daca ai testat alta retete cu bame, spune-mi cum ai facut!

*** 
Rezarva-ti un weekend pentru a aplica practic si afla cum mancarea vegana, sucurile naturale si superalimentele iti pot energiza viata si relatiile!
In perioada 1-3 septembrie are loc Editia 4
Iti sunt alaturi!
Mirela Ivaz
Yoga Teacher & Ayurveda Lifestyle Counselor

Lasati un comentariu