Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM

Deschid un dialog cu cititorii www.ivaz.ro, cu tine, pe tema Ayurveda, sanatate, vitalitate si stare de bine. In fiecare luna voi alege sa raspund la una din intrebarile pe care mi le vei adresa. Te voi ruga sa trimiti e-mail pe adresa contact@ivaz.ro si intrebarea ta poate fi cea la care voi raspunde luna viitoare.

Luna aceasta raspund la intrebarile legate de unul dintre cele mai vechi sisteme de vindecare – preventie si tratament: ce este Ayurveda si modul prin care te mentine sanatos.


Sambata, 12 decembrie 2020, organizez Atelierul de nutritie si ingrijirea corpului cu Ayurveda (curs online). Inscrierile sunt deschise in limita locurilor diposnibile. Afla aici detaliie si anunta-mi participarea prin completarea formularului de inscriere: Atelier de nutritie si ingrijirea corpului cu Ayurveda.


Ce este Ayurveda

Ce este Ayurveda?

Ayurveda este un sistem complet de vindecare, care se concentreaza pe oferirea de instrumente si practici pentru a sustine starea de sanatate si armonia interioara, folosindu-se de capacitatea innascuta de vindecare a individului. Astfel, Ayurveda tinteste deopotriva dezvoltarea fizica, emotionala si spirituala. Ayurveda provine din vechile filozofii orientale care descriu natura realitatii, legile lumii naturale (din care facem parte) si modalitatea in care putem folosi principiile naturii pentru vindecare. Ayurveda nu se bazează pe nicio religie si furnizeaza individului cunoasterea (informatii, instrumente si practici) pentru a beneficia de un stil de viata care sa il avantajeze, pentru a obtine sanatatea optima.

Ayurveda integreaza o serie de principii fundamentale – ceea ce explica eficacitatea sa, principii care sunt validate tot mai mult de stiinta moderna. In primul rand, este o abordare holistica minte-corp-spirit pentru sanatate si bunastare si ofera cunoasterea necesara pentru a aduce in armonie – si prospera in toate aspectele vietii: fizice, emotionale si spirituale. Cercetarile confirma ca atunci cand abordezi deopotriva toate aceste aspecte ale vietii, iti potentezi sanatatea si starea de armonie interioara. In al doilea rand, Ayurveda se adreseaza intregului – intregului sistem si nu doar unei parti a acestuia. In timp ce vindeci/armonizezi o parte a corpului, vei face lucruri care vor sprijini si restul corpului, si sanatatea mintii. In plus, Ayurveda merge la sursa afectiunii (bolii) si te invata cum sa atenuezi sau sa regresezi evolutia afectiunii respective de sanatate, mergand mai intai catre factorii care au creat boala (dezechilibrul).

In Ayurveda,

Echilibru = Sanatate (functionearea optima a sistemelor si functiilor corpului, vitalitate, bunastare interioara)

Dezechilibru = Boala (afectiuni de sanatate, fizice si mentale)

Cum te poate sprijini vechiul sistem Ayurveda pentru a-ti mentine sanatatea in aceste timpuri moderne?

Ayurveda este un sistem traditional de vindecare – preventie si tratament – care a luat nastere in India acum aproximativ 5.000 de ani. Ayurveda se pastreaza aplicabil lumii moderne, deoarece se bazeaza pe principiile naturii, care nu s-au schimbat de-a lungul timpului. Ayurveda se traduce prin stiinta vietii si este o abordare practica pentru crearea – si intretinerea –  unui stil de viata sanatos. Acest sistem te invata ca atunci cand iti aliniezi obiceiurile zilnice cu ciclurile naturale, iti sustii optim digestia – procesul de absorbtie si eliminare, mananci alimentele potrivite, iti misti corpul in mod regulat si adecvat, ai un somn natural bun si odihnitor, fiziologia ta va functiona optim. 

Ayurveda: medicamentul aplicat stilului tau de viata

Te poti gandi la Ayurveda ca fiind medicamentul sau tratamentul aplicat stilului tau de viata, deoarece majoritatea recomandarilor Ayurveda se refera la crearea unor practici de viata sanatoase pentru a normaliza digestia si metabolismul, a crea si intretine un sistem de viata sanatos si a optimiza capacitatea organismului de a se vindeca. Procedand astfel poti preveni si atenua evolutia bolilor. In plus, recomandarile care vin din cunoasterea Ayurveda iti vor sprijini bunastarea interioara, felul de a te simti bine si acasa in corpul tau.

Un exemplu al modului in care principiile Ayurveda sunt validate de stiinta moderna este faptul ca Ayurveda recunoaste ca majoritatea bolilor incep in intestin. Acest concept este inteles printr-o explorare a microbiomului, precum si a legaturii sensibile intre intestine si sistemul digestiv, sistemul imunitar, sistemul neurologic si creier. Multe practici Ayurveda sprijina echilibrarea sanatatii sistemului digestiv si, prin aceasta, vor trata cauza principala a multor probleme de sanatate.

Ayurveda este medicamentul personalizat

Ayurveda este medicamentul personalizat – ceea ce ti se potriveste tie si recunoaste faptul ca suntem cu totii diferiti. Astfel, privind fiecare individ ca fiind unic, si practicile zilnice sunt personalizate in functie de fiecare individ si de tipologia sa unica minte-corp. Acest aspect este confirmat si de conceptele moderne din genomica, care pot identifica variatiile individuale ale genelor si expresia genelor, inclusiv tendinta spre a dezvolta anumite afectiuni de sanatate. 

Ayurveda, din orient in occident

Multe practici pentru sanatate pe care oamenii le cunosc au radacini in Ayurveda, sunt intalnite si practicate in multe traditii si culturi orientale, precum si in occident. S-a confirmat ca aceste practici calmeaza sistemul nervos, fortifica sistemul imunitar, sprijina functionarea normala a tesuturilor si organelor, optimizeaza digestia si metabolismul. Cateva astfel de exemple se refera la:

  • Practici care imbunatatesc digestia, cum sunt clatirea gurii cu ulei (oil pulling), razuirea limbii, consumul de apa calduta pe stomacul gol, condimente pentru a sprijini digestia, postul intermitent, mersul pe jos dupa masa, mancarea si alimentele in functie de sezon.
  • Practici care hranesc tesuturile si pielea, cum ar fi auto-masajul cu ulei si ingestia de uleiuri sanatoase, in cantitati adecvate fiecarui tip unic de minte-corp.
  • Practici care invita la alinierea cu ritmurile zilnice, cum sunt trezirea si adormirea cu ritmurile cicadiene, reducerea in cantitate a mesei de seara/cina, reducerea activitatii seara pentru a te pregati de somn. 
  • Practici care calmeaza mintea, cum sunt meditatia, yoga si respiratia profunda.
  • Practici pentru detoxifiere periodica, la schimbarea anotimpului si in momentele de stres intens si prelungit pentru a sprijini sistemul sa elimine toxinele acumulate si pentru a stimula digestia.
  • Folosirea ierburilor si condimentelor sanatoase pentru a-ti activa propriile enzime digestive si procesele digestive

Mici schimbari in obiceiurile zilnice

Un aspect in plus, este acela ca Ayurveda nu este nevoie sa coste multi bani. Pur si simplu, Ayurveda implica mici schimbari in obiceiurile zilnice si foloseste bucataria (alimentele, mancarea) ca farmacie. Am integrat Ayurveda in practica mea de mai multi ani si am satisfactia de a detine un set de instrumente si practici pentru a sprijini oamenii sa isi atinga obiectivele de sanatate, folosind atat medicina moderna, cat si invataturile Ayurveda testate in timp. Astept cu nerabdare sa iti răspund la intrebarii si sa te ghidez in practici de auto-ingrijire si vindecare care te invata cum sa te vindeci.


Sambata, 12 decembrie 2020, organizez Atelierul de nutritie si ingrijirea corpului cu Ayurveda (curs online). Inscrierile sunt deschise in limita locurilor diposnibile. Afla aici detaliie si anunta-mi participarea prin completarea formularului de inscriere: Atelier de nutritie si ingrijirea corpului cu Ayurveda.


Mirela Ivaz este profesoara de Yoga (RYT-500) si Wellness Coach. Este certificata in India de catre Yoga Alliance si STED Council. Din 2015, preda Yoga si organizeaza tabere si evenimente pentru promovarea unui mod de viata sanatos si echilibrat. Mirela imbina metodele traditionale, adaptate nevoilor actuale, cu instrumentele moderne pentru dezvoltare personala, prin calitatea ei de Consilier pentru Dezvoltare personala si Tehnician nutritionist, acreditata de ANC.

Lasati un comentariu