fbpx
Dezvoltare PersonalaEmotiiSanatateSpiritualitateStil de viataYoga

Yoga restaurativa: vindecare prin linistire

Descoperi in acest articol modul prin care Yoga restaurativa iti face cunoscuta arta relaxarii, sprijina sistemul nervos si echilibreaza raspunsul organismului la factorii de stres.


Yoga restaurativa: vindecare prin linistire

Practicarea si predarea Yin Yoga mi-au introdus valoarea incetinirii ritmului si crearea spatiului pentru a observa, intr-un mod constient, gandurile si senzatiile. Desi aparent usor de abordat, practica Yin Yoga isi are propriile sale provocari, incat una din lectiile practicarii Yin Yoga este aceea de a-ti permite sa devii confortabil cu disconfortul care poate insoti linistea.

Intr-un alt registru, practica Yoga restaurativa este o invitatie de a te simti pe deplin sustinut in acea liniste. Este asemenea acelei stari cu care te intalnesti atunci cand te afli asezat cat mai confortabil in patul tau de acasa si esti pe cale sa aluneci in lumea viselor: linistire, calm, eliberare, detasare, expansie, beatitudine. Cu Yoga restaurativa, in acesta stare linistitoare si eliberatoare, deschizi portile pentru vindecare la nivel fizic, mental, emotional si spiritual.

De ce Yoga restaurativa?

Yoga restaurativa se concentreaza pe efectele vindecatoare sau terapeutice ale yoga. In vremurile de astazi, multi oameni sunt hiper-stimulati si se confrunta cu multe stari de stres si anxietate. Traim intr-o societate unde a face se afla pe primul lor, incat o practica care se concentreaza pe a fi – simplu, linistit, in largul tau – este deosebit de utila si benefica. Deopotriva, a-ti acorda timpul necesar pentru odihna si recuperare (sau regenerare) este esential pentru a mentine vitalitatea si starea de bine.

Una din intrebarile pe care sa ti le pui atunci cand abordezi o astfel de practica restaurativa este – ce imi doresc sa restabilesc, sa restaurez, sa aduc in stare buna? Poti alege atunci o secventa de practica Yoga care invita odihna profunda sau re-echilibrarea sistemului nervos sau restaurarea unui organ sau sistem, precum rinichii sau sistemul digestiv. Toate sistemele din corp sunt interconectate neuronal si functional, incat de cele mai multe ori vei experimenta beneficii multiple dintr-o singura postura restaurativa.

Ce este Yoga restaurativa?

Yoga restaurativa reprezinta o anumita abordare in practicarea Yoga. In Yoga restaurativa focusul este pe relaxarea tensiunii din muschi si articulatii si/sau interventia usor stimulatoare, blanda asupra organelor si tesuturilor corpului prin posturi/pozitii corporale care sunt mentinute pentru un interval mai lung de timp. 

Yoga restaurativa se practica intr-un ritm lent. Se acorda timp pentru a pregati asezarea corpului in postura Yoga si o data pozitia fixata, acesta se mentine pentru un interval de 4-5 minute sau mai mult. Pe durata mentinerii posturii invitam o stare de calm interior si respiram constient. Intr-un mod asemanator, iesirea din postura se efectueaza cu blandete si acordam 1-2 minute pentru destindere (faza de rebound).

Ceea ce intalnim in mod aparte la practica Yoga restaurativa sunt elementele auxiliare de suport: paturi, perne, cuburi Yoga, Yoga bolster. Cele mai multe dintre posturi se efectueaza la sol, pe podea. De asemenea, se poate folosi un scaun sau peretele ca suport.

In timpul practicarii Yoga restaurativa, posturile – adecvat definite – actioneaza intr-un mod foarte bland. Ne vom dori sa destindem, sa relaxam, sa calmam, sa linistim tesuturile, corpul, mintea; sa ne deschidem si destindem in postura; sa primim cu blandete si deschidere beneficiile create din postura si starea de receptivitate interioara. Aceasta abordare face diferenta fata de Yin Yoga. In Yin Yoga ne propunem sa vizam tesuturile si sa cream senzatii pe traseul meridianelor care traverseaza organele. De asemenea, in Yin Yoga vom folosi, de regula, mai putine elemente auxiliare.

Istoria Yoga, veche de cel putin 2000 de ani, include practici fizice si spirituale. In timp ce unele sunt mai active, mai dinamice (Yang: ex. Salutul Soarelui), se creaza un echilibru esential atunci cand sunt aduse si abordari mai lente, restabilizatoare (Yin: ex. Secventa de practica Yin Yoga pentru Rinichi – Vezica Urinara). Folosirea abordarii lente, linistitoare, restabilizatoare in practica Yoga este valabila si pentru situatia in care avem, la un moment dat, afectiuni de sanatate, stare de slabiciune fizica sau suntem in faza de recuperare fizica, suntem obositi, stresati sau nelinistiti. Aici, elementele auxiliare de suport sunt extrem de utile.

Yoga restaurativa a fost dezvoltata in principal de B.K.S Iyengar (1918-2014) ca raspuns la nevoile studentilor sai, fiind o modalitate de a adapta practica Yoga atunci cand corpul are nevoie de regenerare.

Cum lucreaza Yoga restaurativa?

Yoga restaurativa foloseste elemente auxiliare pentru suport. In loc de a crea senzatii puternice in corp, in tesuturi, ne dorim sa oferim corpului si mintii posibilitatea de a se relaxa. Pe masura ce vom mentine postura, vom urmari sa existe acea stare interioara de usurinta, eliberare, abandon pentru a putea obtine efectul terapeutic in plinatatea sa. Pentru urmatorul articol am pregatit o secventa de 60 de minute de Yoga restaurativa, care va ramane disponibila pe canalul Youtube oricand vei avea nevoie.

Cu practica, posturile de restaurare/regenerare pot oferi o modalitate profunda si blanda de deschidere si eliberare a corpului. Posturile mentinute cu elemente suport vor stimula sangele si limfa sa se deplaseze in tesuturile mai adanci. De asemenea, vor genera o serie de modificari fiziologice, cum sunt normalizari ale tensiunii arteriale si ale ritmului respiratiei. Deopotriva, linisteste si echilibreaza sistemul nervos, prin activarea sistemului nervos parasimpatic, calmand raspunsul organismului la factorii de stres negativ.


Programul de sesiuni Yoga Online LIVE!

In fiecare zi de LUNI de la ora 19, te invit la o sesiune de practica Yoga pentru Spate si Coloana Vertebrala, in stilul traditional, Hatha Yoga.

MIERCURI, de la ora 8, avem o practica Yoga usor dinamica si revigoranta, in stilul Vinyasa.

JOI, de la ora 19, o practica Yoga linistitoare, in care aplicam tractiuni si intinderi usoare si tintim tesuturile conjunctive moi: tendoane, articulatii, fascia. Stilul abordat: Yin Yoga. Alternativ, cu sesiuni de Restorative Yoga (Yoga restaurativa).

Sesiunile de practica Yoga din zilele de LUNI si JOI sunt deopotriva accesibile pentru mame cu copii mai mici sau mai marisori, prin proiectul de colaborare cu PediLactis –  Centrul de Pediatrie si Consultanță în Alăptare –> YOGA pentru MAME.

Detalii suplimentare si inscriere cu click pe link: Yoga Online LIVE cu Mirela Ivaz


Pentru sesiuni individuale 1:1, acestea sunt disponibile online, prin programele de consiliere Yoga si Dezvoltare personala si Nutritie si Mod de viata sanatos.


Iti sunt alaturi,
Mirela Ivaz

Hai sa ne conectam si pe Facebook:
www.facebook.com/ivaz.ro

Acum ma gasesti si pe YouTube:
www.youtube.com/channel/UC9wyAIlClyI9eqqxUnhBo1Q

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *