fbpx
Dezvoltare PersonalaMeditatieRelaxareSpiritualitateVideoYoga

Meditatie ghidata pentru incepatori si beneficiile acesteia | VIDEO

Aceasta este o meditatie ghidata, ideala pentru incepatori, cat si pentru cei care isi doresc sa adanceasca practica meditatiei. Ghidarea pe care o ofer este intr-un ritm bland, linistitor, pentru ca tu sa iti relaxezi mintea si sa iti poti indrepta mai eficient energia spre ceea ce este cu adevarat benefic si folositor.


Meditatie ghidata pentru incepatori si beneficiile acesteia | VIDEO

Ce este meditatia?

Meditatia este, intr-un sens de baza, oprirea fluctuatiilor mintii si indreptarea atentiei – puterea mintii de a ramane concentrata – spre un obiect al observatiei. 

Din acest punct de vedere, meditatia este de doua tipuri:

  • Meditatie focusata, in care intreaga atentie este concentata asupra unui obiect fix al observatiei. Obiectul observatiei poate fi extern: o mantra, rugaciunea inimii, flacara unei lumanari, o floare, un cadru al naturii, imaginea unui sfant sau a ghidului spiritual; sau intern: inima, respiratia, etc.
  • Meditatia analitica si anume studierea perceptiilor mintii asupra unui subiect: meditatia asupra cauzelor suferintei, asupra procesului mortii, etc.

Citeste mai mult aici, despre cele doua tipuri de meditatie practicate in timpul sederii mele la Manastirea budista din Nepal.

Beneficiile meditatiei

Cercetarile stiintifice au aratat ca meditatia poate avea efect atat la nivel fizic, cat si psihologic.

Unele dintre beneficiile fiziologice ale meditatiei sunt diminuarea starii de agitatie fizica, calmarea respiratiei si reducerea ritmului cardiac, calmarea sistemului nervos simpatic (implicat in reactia lupta sau fugi) si activarea sistemului nervos parasimpatic (cel implicat in stari de calm si relaxare), reducerea stresului (sursa: link).

Unele dintre beneficiile psihologice si emoționale legate de meditatie sunt: 

  • Autocunoastere si autocontrol prin cresterea constientizarii de sine si capacitate mai buna de gestionare a stresului;
  • Cresterea bunastarii emotionale;
  • O mai buna gestionare a simptomelor diferitelor afecțiuni, intre care tulburari de anxietate, depresie, tulburari de somn, hipertensiune arteriala;
  • Imbunătățirea memoriei si a capacitatii de concentrare.

Meditatia este un mijloc de a antrena, in mod intentionat, mintea si fluxul gandirii, incat sa ne permitem sa transformam perceptia asupra lumii si felul in care raspundem la ceea ce se intampla in jurul nostru. 

Meditatie ghidata pentru incepatori | VIDEO

Insoteste-ma in aceasta meditatie ghidata. Iti vei lasa atentia sa vina acasa, in corp, catre perceptia senzatiilor care decurg din momentul prezent, catre observarea fluxului respiratiei. Ceea ce este sta in prezent, in propria-ti respiratie. Doar din prezent poti interveni benefic asupra trecutului si modela viitorul.

Citeste si 9 cai prin care imbunatatesti relatia si comunicarea cu tine insati

Citeste si Meditatia: indraznesti sa (te) descoperi cu adevarat?


Iti doresti o stare de bine si sa practici Yoga alaturi de mine? Acum, pot ajunge mai usor la tine prin Programul Yoga Online LIVE!

Pentru sedintele individuale de consiliere pentru Dezvoltare personala si Yoga, Nutritie si mod de viata sanatos, afla mai multe aici: Activitati si Programe

Iti sunt alaturi,
Mirela Ivaz

Hai sa ne conectam si pe Facebook:
www.facebook.com/ivaz.ro

Acum ma gasesti si pe YouTube:
www.youtube.com/channel/UC9wyAIlClyI9eqqxUnhBo1Q

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *