7 Recomandari Ayurveda pentru vara caniculara
Acesta este un articol din seria Ayurveda: nutritie, lifestyle si ingrijirea corpului. Luna aceasta te invit sa descoperi vara din perspectiva Ayurveda – calitati, tendinte, si ce poti face pentru a armoniza influentele acestui anotimp, pentru a-ti sustine bunastarea si confortul personal, mai ales atunci cand zilele devin prea calduroase. Am pregatit pentru tine 7 recomandari Ayurveda pentru vara caniculara!
7 Recomandari Ayurveda pentru vara caniculara
Vara, cu zilele sale insorite si calduroase, ne binedispune pe cei mai multi dintre noi. Poate o asociem cu amintirea nostalgica a vacantelor de vara din copilarie, cand timpul parea ca se opreste pentru a face loc (mai mult) timpului liber, tihnei, jocului.
Zilele de vara continua sa ne farmece, fiind sezonul preferat al mult-asteptatelor concedii, al scaldelor in apa marii sau la strand, si al refugiului mai aproape de racoarea muntelui.
Ayurveda – stiinta vietii – ofera calitati aparte acestui anotimp, insusiri care ne influenteaza starea psihica, emotionala, fizica. Descopera alaturi de mine cum este inteleasa vara din perspectiva Ayurveda, pentru a te proteja de efectele ei secundare si pentru a-ti sustine bunastarea si confortul psihic – emotional – fizic.
Vara din perspectiva Ayurveda
Ayurveda atribuie verii calitati precum fierbinte, ascutit si patrunzator. De aceea, pitta dosha – energia subtila care controleaza metabolismul, pigmentarea pielii, parului, ochilor si temperatura corpului – are tendinta de a se supra-activa atunci cand temperaturile cresc. Dezechilibre legate de pitta includ arsurile solare, bufeurile, starea de epuizare fizica si mentala, acneea si diareea. Din punct de vedere emotional, excesul de pitta se poate manifesta ca furie, gelozie si nerabdare. Suna familiar? Urmeaza aceste recomandari Ayurveda pentru vara, pentru a-ti sustine bunastarea si confortul pe intreg parcursul verii.
1. PLIMBARI DIMINEATA, LA RASARIT
Rezerva-ti o plimbare de 20 pana la 30 minute la rasaritul soarelui. Razele blande care vin in contact cu pielea, cat si luminozitatea placuta a inceputului de zi, iti vor stimula sadhaka pitta – un principiu energetic care, conform Ayurveda, este un indicator de dispozitie similar cu serotonina si melatonina. Stimularea sadhaka pitta in proportii adecvate potenteaza creativitatea si bucuria. Lumina soarelui contribuie, de asemenea, la stimularea productiei de vitamina D in organism – o vitamina solubila in grasimi, cu rol important in absorbtia calciului, care ne sprijina sa avem oase mai puternice, scade riscul de osteoporoza si al cancerului de san.
2. PASTREAZA HIDRATAREA OPTIMA
Caldura verii elimina umiditatea din plante, pamant si din corpul nostru. De aceea, este recomandat sa adaugi un praf de sare in mancare pentru a compensa efectul de deshidratare al transpiratiei si pentru a preveni oboseala. Poti folosi si saruri de rehidratare orala – pe mine m-au salvat in India (nivele ridicare de caldura si umiditate: efect dezastruos pentru mine) si de atunci le folosesc in perioadele calduroase ale verii, dupa necesitati. De asemenea, bea cel putin 8-10 pahare de cate 200 ml, rasfirate pe tot parcursul zilei.
3. CONSUMA ALIMENTE RACORITOARE
Unele dintre cele mai bune alimente care linistesc pitta sunt verdeata cu frunze, nuca de cocos, castravetele, pepenele galben si rosu. Cele mai indicate produse lactate sunt iaurtul mediu in grasime, laptele si ghee (unt clarificat). Condimenteaza salatele de cruditati si celelalte feluri de mancare cu coriandru, patrunjel, menta, busuioc si evita bauturile calde, mancarea picanta, alcoolul, cofeina si ardeiul iute.
4. HIDRATEAZA ZILNIC PIELEA
Dupa baie sau dus, foloseste cateva picaturi de ulei pe palme si aplica pe pielea inca umeda a corpului, prin miscari blande, circulare, repetitive. Eu personal prefer sa folosesc uleiul de migdale, presat la rece, insa in acest sezon poti folosi si uleiul organic de cocos. Iti vei mentine astfel pielea supla, moale si racoroasa.
Citeste si Rutina de ingrijire a pielii din traditia Ayurveda
5. FOLOSESTE ULEIURILE ESENTIALE PENTRU AROMOTERAPIE
Foloseste o picatura de ulei esential de lemn de santal pentru a-l aplica pe tample, centrul sprancenelor, in spatiul dintre clavicule (la baza gatului), pe incheietura mainilor (pe interiorul bratelor) si buric. Aceasta va calma pitta si intreaga ta aura va transmite un parfum dulce.
De asemenea, poti folosi ulei esential de camfor, lamaita si vetiver, pentru efectul lor racoritor.
6. REGLEAZA-TI SOMNUL SI INTERVALELE DE REPAUS
In perioada calduroasa a verii ne vom da voie sa ne odihnim, facand pauze mai dese. Vei evita sa te angajezi in activitati antrenante cand soarele este in puterea lui maxima (intervalul 12-15). Vei alege dimineata si seara pentru activitatile mai solicitante, in timp ce intervalul 12-15 il poti folosi pentru activitati mai linistitoare, de organizare si planificare, odihna si relaxare. Poti merge la culcare mai tarziu in noptile de vara, in jurul orei 23:00, cand o parte din caldura de peste zi s-a risipit.
7. MEDITEAZA – PRACTICI SPIRITUALE IN ANOTIMPUL VERII
De mii de ani, yoghinii isi incep ziua cu practici spirituale care onoreaza soarele, pamantul, natura. Surya Namaskar (Salutul Soarelui) este o succesiune dinamica de 12 asana cu efect de revigorare asupra trupului si mintii. De asemenea, Surya Trataka este o practica spirituala care implica meditatia asupra soarelui la rasarit si la apus. Poti alege o plimbare la rasaritul soarelui, pentru a absorbi razele blande si respira racoarea diminetii si pentru Pranayama. Pranayama sunt diverse tehnici de control a energiei prana in corp, prin intermediul respiratiei, intre care ti-o recomand pe aceasta.
LUCREAZA CU MINE
Sesiuni Yoga cu Grupul
Te invit sa te alaturi grupului de practica si sa te bucuri de beneficiile pe care miscarea ghidata cu respiratia le aduce pentru corp si pentru minte. Chiar daca vei fi la prima ta sesiune de Yoga, voi fi alaturi de tine pentru a te ghida si a-ti oferi optiuni de practica.
Daca iti doresti sa participi, completeaza te rog formularul disponibil aici.
Sesiuni PRIVATE
Sesiuni individuale 1:1 sunt disponibile prin programele Yoga Sesiuni Private si Consiliere Nutritie si Mod de Viata Sanatos.
IȚI SUNT ALĂTURI!
Sunt Mirela Ivaz, sunt Consilier pentru dezvoltare personala, Trainer si Consultant nutritionist (acreditare ANC), profesoara de Yoga 500-hours RYT, Ayurveda Practitioner si Integrative Yoga Therapy.
Sunt certificata in India de catre Yoga Alliance si STED Council. In Nepal am deprins arta meditatiei de la calugarii budisti, in manastire.
Din 2015, predau Yoga si organizez tabere si evenimente pentru promovarea unui mod de viata sanatos si echilibrat. Imbin folosirea metodelor traditionale, adaptate nevoilor actuale, cu instrumentele moderne pentru dezvoltare personala.
Elena
Foarte interesant articolul! Multumesc!
Mirela
Cu drag, Elena! Sa ne fie cu folos! Vara frumoasa in continuare!