Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM

In filosofia Yoga, puterea energiei feminine – numita Prana Shakti – reprezinta abilitatea de a crea și de a da viata, precum și de a transforma orice vis în realitate.

Ca femei, pe măsură ce înaintăm prin viata, corpurile noastre trec multe etape si schimbări – pubertatea, maternitatea, menopauza. Pentru a prospera în fiecare etapa a vieții noastre, acasă, la locul de muncă și alături de familie, este necesar sa ne sincronizam ritmul vieții cu fluxul de energie, creativitate și productivitate pe care il imprima fiecare luna.

Astfel, sincronizându-ne cu fazele lunii și cu ciclul menstrual, ne dam voie sa fim mai active si creative in faza Lunii Pline (Luna în creștere) și mai orientate spre introspecție si relaxare in faza Lunii Noi (Luna în descreștere).

Viața ta este o călătorie sacră plină de schimbare, creștere, descoperire, transformare, lărgirea viziunii și descoperirea puterii sufletului feminin.

In aceasta călătorie, Yoga poate deveni un sprijin incredibil pentru a parcurge toate aceste etape si schimbări. Te sprijină sa afli curaj si perspective noi, putere si înțelepciune interioară, să te iubești si sa iti onorezi corpul, sa afli si sa menții un echilibru.

 

Secventa Yoga pentru Manifestarea Energiei Feminine combina, in etape si progresiv, posturile dinamice cu cele de relaxare si destindere, pentru a-ti revigora si tonifia corpul, precum si pentru a-l liniști, oferindu-i timp pentru refacere.

1. Postura Fluturelui pe Spate (Supta Baddha Konasana)

Ca femei, ne manifestam adesea caracterul grijuliu si protectiv, orientându-l mai degrabă asupra celorlalți decât asupra noastră. Postura Fluturelui pe Spate îți oferă timp pentru tine. Întinde-te pe spate, închide ochii si scufunda-te într-o stare adâncă de relaxare, in timp ce lași pieptul si soldurile sa se deschidă si sa se destindă.

Aceasta postura ușurează simptomele menstruației, afecțiunile intestinale/digestive, precum si cele de inima, insomnia si astmul.

 

Îndrumări. Așează un bloc sau o pătură rulata intre omoplați, de-a lungul coloanei vertebrale, pentru a permite o deschidere mai larga a pieptului. Pentru solduri mai rigide, așează cate o pătură rulata – de sprijin – sub fiecare pulpa. Menține aceasta postura timp de 5 respirații pana la 5-10 minute.

2. Postura Copacului (Vrksasana)

Cu toate solicitările de la munca, scoală, responsabilitățile de familie, activitățile sociale, poate fi dificil să afli un echilibru în viață. Postura Copacului te sprijină sa afli si sa menții un echilibru, iti permite sa iti direcționezi energia si sa o calmezi. Percepe cu mintea ta se liniștește si simte cum prinzi adânc rădăcini in pământ, ancorându-te in aceasta stare de calm si stabilitate.

 

Îndrumări. Ancorează-te adânc in cele patru colțuri ale tălpii piciorului de sprijin. Îndoaie celalalt picior și așează talpa piciorului în interiorul coapsei piciorului de sprijin. Protejează genunchiului și evita întotdeauna sa iti odihnești piciorul opus direct de articulația genunchiului. Orientează privirea asupra unui punct fix si clipește cat mai rar posibil.

3. Postura Razboinicei (Virabhadrasana II)

Postura Războinicei este minunata atunci când dorim sa ne concentram asupra creșterii puterii si ințelepciunii interioare. Ancorează-ti picioarele în pământ și percepe cum te învăluie sentimente de curaj, voință, putere, dinspre pământ, înspre corp. Menține postura pentru 5 respirații, in timp ce lași sentimentele de îngrijorare si slăbiciune sa se risipească cu fiecare respirație. Astfel încât, 5 respirații mai târziu, ieși din postura simțindu-te asemenea unei prințese războinice! Virabhadrasana ne amintește cat de puternice suntem pe salteluță de yoga, cat si dincolo de ea.

 

Îndrumări. Din prima treime a salteluței, pășește larg cu un picior in spate. Asigura-te că piciorul din spate rămâne întins, cu talpa orientata ușor spre interior. Piciorul din fata este îndoit, iar genunchiul este aliniat direct peste glezna. Întinde larg bratele in lateral si la înălțimea umerilor. Fixează trunchiul direct deasupra șoldurilor si împinge osul pubian in jos si ușor spre înainte.

4. Postura Zeiței (Utkata Konasana)

Această postura este minunată pentru deschiderea încheieturii șoldurilor și pentru tonifierea zonei inferioare a corpului. Zeița este potrivita pentru eliberarea de frustrări si aflarea puterii interioare.

Postura poate deveni cu fiecare secunda mai solicitanta. Dacă păstram postura stabila si ferma și încercăm sa respiram dincolo de disconfort, dovedim ca suntem zeițe capabile sa stam liniștite in ape tulburi. Menține postura si vizualizează cum îngrijorările și temerile se eliberează din corp cu fiecare expir.

 

Îndrumări. Depărtează picioarele de-a lungul salteluței si orientează tălpile cat mai mult înspre exterior. Îndoaie si deschide genunchii in exterior si coboară cat mai mult cu bazinul înspre salteluță. Împinge ușor spre înainte cu osul pubian si îndreaptă spatele.

5. Postura Ghirlandei (Malasana)

Aceasta postura este minunata pentru încheietura soldurilor, o zona unde cu ușurință se păstrează furia, tensiunea, rigiditatea. Prin aceasta postura acordam atenție acestei zone care ne permite sa ne mișcăm cu ușurință si gratie. De asemenea, aceasta postura acționează asupra normalizării funcției reproductive, a sistemelor urinar si eliminator.

 

Îndrumări. Depărtează ușor picioarele si coboară șezutul spre podea, îndoind genunchii si menține spatele drept. Așează palmele in Namaste in dreptul pieptului si împinge ușor cu coatele in zona interioara a pulpelor. Pentru o variație a posturii Malasana, întinde unul din brate spre podea si celalalt brat spre cer, in timp ce deschizi pieptul si privești catre bratul ridicat. Schimba, pentru cealaltă parte.

6. Postura Regelui Peștilor pe jumatate (Ardha Matsyendrasana)

Prin întinderea și răsucirea coloanei vertebrale pe toată lungimea ei, această postura sprijină tratarea afecțiunilor digestive prin masarea și detoxifierea organelor abdominale.
Pentru femeile care suferă de crampe puternice, Ardha Matsyendrasana sprijină reducea durerilor și senzației de abdomen umflat care însoțesc adesea perioadele menstruale. Această postura sprijină, de asemenea, calmarea sistemului nervos, reduce durerile de spate și crește energia, vitalitatea. Torsiunile detoxifica, realiniază și rehidratează coloana vertebrală.

 

Îndrumări. Din șezut si picioarele întinse spre înainte, îndoaie piciorul stâng si așează glezna sub pulpa piciorului drept. Îndoaie piciorul drept peste cel stâng si așează talpa in podea.

Inspira si răsucește trunchiul spre stânga, privește peste umăr si așează palma dreapta in podea, la spate, pentru sprijin si pentru a menține coloana vertebrala dreapta. Răsucește trunchiul de la baza coloanei vertebrale si abdomen, niciodată răsucirea nu este condusa cu capul. Folosește respirația pentru a întinde si extinde coloana vertebrala pe expir si expira pentru a-ti permite sa te răsucești mai adânc. Schimba, pentru cealaltă parte.

7. Postura Porumbiței (Eka Pada Rajakapotasana)

Folosește Postura Porumbiței pentru a deschide soldurile, zona unde majoritatea dintre noi păstrăm o mare parte din emoții si stres. Prin aplecarea trunchiului înainte, Postura Porumbiței îți permite relaxare profundă și sentimentul de eliberare.

Acorda-ti timp in aceasta postura pentru a observa unde reții tensiuni și adu respirația în acele zone. Reconectează-te cu respirația și bătăile inimii și reconectează-te la subtilul tău: percepe conștient emoțiile tale și modul în care te simți în această poziție.

 

Îndrumări. Din sprijin in genunchi si in palme, împinge un genunchi spre înainte, intre brate. Condu celalalt picior spre spate si întinde-l. Pentru a obține suport si stabilitate, așează un prosop rulat sub soldul piciorului îndoit. Coboară pieptul spre podea. Bratele pot fi întinse spre înainte, încercând sa ajungi cat mai departe cu vârful degetelor (o postura activa a bratelor) sau îndoaie coatele si așează fruntea pe dosul palmelor.

8. Postura Eliberării Energiei (Apanasana)

Apanasana sprijină eliminarea impurităților din corp prin plămâni și prin aparatul eliminator. Prin apăsarea ușoară a genunchilor înspre piept, oferindu-ti o îmbrățișare blândă, ajutați corpul să renunțe la ceea ce nu mai are nevoie (tensiune, energie stagnantă etc.). In plus, sprijină la ameliorarea crampelor menstruale, indigestie și balonare.

 

Îndrumări. Trage ușor genunchii spre piept si cu bratele împreunate peste tibii, apasă in jos, înspre podea. Relaxează umerii, deschide pieptul si împinge vârfurile umerilor înspre podea.

9. Postura “Reginei” (Sarvangasana)

Postura specifica a corpului, poziția inimii fiind mai sus de cea a capului, detoxifică glandele suprarenale, aduce oxigen proaspăt capului, scalpului și feței și îmbunătățește circulația. Sarvangasana stimulează si normalizează producerea de hormoni, sprijină menținerea tinereții si vitalității, acesta fiind si motivul pentru care este denumita în mod obișnuit „Regina asanelor”.

 

Îndrumări. Din întins pe spate, trage ușor genunchii spre piept si împinge șezutul in sus, întinzând picioarele spre cer. Sprijină cu bratele trunchiul la spate. O data intrata in postura, păstrează capul si gatul nemișcate – protejezi astfel zona cervicala.

10. Postura Peştelui, cu sprijin (Salamba Matsyasana)

Ca urmare a stilul nostru de viață sedentar, adesea petrecându-se intre computer, birou, școală și TV, nu este deloc surprinzător faptul că partea din față a corpului nostru este adesea tensionată și închisă.

Matsyasana sprijină deschiderea pieptului si indreapta postura. Partea din fata a corpului fiind mai deschisa ne permite să fim mai deschise în interacțiunile noastre cu lumea din jurul nostru, sa dezvoltam relații mai armonioase și avem o viziune mai pozitivă asupra vieții.

 

Îndrumări. Așează un prosop rulat pe lungimea coloanei vertebrale, intre omoplați. Prin ridicarea ușoară a pieptului si îndreptarea coloanei vertebrale in zona toracelui, permiți deschiderea si întinderea pieptului si a spatelui. Relaxează picioarele, întinse spre înainte si depărtate. Acorda 5-10 minute pentru aceasta postura, permițându-si o relaxare profunda, benefica pentru echilibrarea emisferelor cerebrale si a sistemului nervos si recomandata pentru încheierea practicii yoga.

Pentru un plus de confort, folosește o pătură pentru a te acoperi si alege o melodie plăcută, relaxanta.

 

Împărtășește-mi cum te-a inspirat aceasta secventa yoga, ce ti-a adus nou, precum si provocările pe care le-ai întâmpinat.

Namaste!

Mirela Ivaz, 

Yoga Teacher & Ayurveda Lifestyle Counselor

P. S. Te interesează un anumit aspect din viata ta și îți dorești sa afli cum yoga sau alimentația te pot sprijini? Afla mai multe AICI sau scrie-mi pe contact@ivaz.ro.

P.P.S. Dacă te-ai bucurat de primirea acestor informații, le consideri utile și te poți gândi la cineva care sa le primească, impartasaste-i!

Lasati un comentariu