Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM

Descopera acest minunat desert traditional, intr-o noua formula, si indulceste-ti ajunul Sarbatorilor de iarna si nu numai! O reteta imbunatatita pentru Turte de Craciun (scutecele Domnului).


Turte de Craciun (scutecele Domnului)

Astazi, vineri, ajunul ajunului Craciunului.

 

O amintire de cand ma stiu, reiterata an de an, este cea a mamei pregating turtele de Craciun, pe care noi le numim si scutecele Domnului. Din aluat framantat de mana ei, intins cu sucitorul, mama coace aluatul foaie cu foaie pe dosul tavii in cuptor, insiropeaza cu muuult zahar, incarca cu nuca macinata si inmiresmeaza cu coaja rasa de portocala si lamaie.

 

Si cu farfuria pregatita cu sarmale de post, paine si scutecele Domnului, mama ma indeamna sa merg sa impart la vecini din bunatatile pregatite de ea, de data aceasta cu ocazia Mos Ajunului. Si ma duc.

 

Acum, sa fie trei ani de cand am schimbat nitel abordarea. Folosim o reteta un pic aparte, care este mai putin migaloasa (nu mai necesita timp indelung pentru coptul foilor de turta) si noua ne place tare mult.

 

 

Ingrediente pentru Turte de Craciun

Pentru a umple o tava intreaga de cuptor, ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 3 pachete cu foi de placinta (din comert)
  • 1kg nuca macinata
  • 300g zahar brun (il folosim pe cel de la Sanovita)
  • 1 lingura scortisoara pudra
  • 2 lamai
  • 5-8 linguri ulei amestecat cu apa

Mod de preparare

Foile de placinta le ung una-cate-una cu ulei si apa folosing o pensula, apoi le asez in straturi cate 5-6 foi in tava mare a cuptorului, tapetata cu hartie de copt. Dupa fiecare 5-6 straturi de foi, presor nuca macinata, zahar (150g), scortisoara. Imi ies astfel patru starturi umplute cu nuca.

 

Dupa ce impachetez frumos marginile, portionez turtele cat inca sunt necoapte. Reusesc astfel sa pastrez un aspect inchegat si elegant (turtele se usuca tare in cuptor si devin dificil de taiat), in plus se vor insiropa usor mai apoi.

 

Tava cu turte o las la cuptor pentru aproximativ 45 minute sau pana cand vad ca incep sa se rumeneasca, timp in care pregatesc siropul. Prepar ,la foc mic, siropul din restul de zahar si apa, pana cand am o compozitie omogena. Dupa ce se mai raceste siropul, adaug sucul si pulpa de la lamai. Ar trebui sa iasa cam 600-800 ml sirop.

 

Imediat ce scot turtele din cuptor, torn uniform peste ele siropul caldut si le mai las sa sada in tava cam o ora-doua sa se insiropeze bine.

 

 

Care este traditia ta culinara dulce din Ajunul Craciunului si a Sarbatorilor de iarna?

 


Ramai la curent cu ceea ce pregatesc nou pentru tine si inscrie-te pentru sedintele saptamanale de Yoga: Calendar Evenimente

Pentru sedintele individuale de consiliere Dezvoltare personala si Yoga, Nutritie si Stil de viata, afla mai multe aici: Activitati si Programe

Iti sunt alaturi,
Mirela Ivaz

Hai sa ne conectam si pe Facebook:
www.facebook.com/ivaz.ro

Acum ma gasesti si pe YouTube:
www.youtube.com/channel/UC9wyAIlClyI9eqqxUnhBo1Q

 

Lasati un comentariu