Tapas: puterea disciplinei interioare
Saptamana aceasta introducem cea de-a treia Niyama: Tapas! Nu, nu e vorba despre delicioasele Tapas din Spania, ci despre disciplina si cumpatare. Este despre focul interior care are capacitatea de a transforma, de a materializa intenții, visuri, obiective!
Tapas: puterea disciplinei interioare
Tapas: ce este si cum se poate reflecta in viata ta
Cuvantul tapas este format din radacina tap care înseamna a arde, a radia, a fi consumat prin foc. In filosofia Yoga si Ayurveda, focul – ca element si simbol – are mai multe intelesuri:
– In traditia Yoga, elementul foc – conectat atat cu Tapas cat si cu Manipura Chakra – este simbolul dorintei arzatoare sau a vointei de nebiruit pentru a realiza lucrul propus.
– In traditia Ayurveda, elementul foc – agni – este simbolul manifestarii, puterii, transformarii. Elementul foc sustine ojas-ul organismului, adica vigoarea, vitalitatea, fertilitatea acestuia.
– Atat in Yoga, cat si in Ayurveda, regasim capacitatea focului de a topi sau inlatura impuritatile (mala, in sanscrita).
Sensul cuvantului tapas care ne intereseaza aici – si reliefat de Patanjali in scrierea Yoga Sutra – este dat de conflictul sau contradictia care apar atunci cand incercam sa mergem impotriva puterii obisnuintei, a placerii, a incercarii de a scapa de lucrurile dificile sau care ne creaza disconfort, a alege calea mai usoara sau a face ceea ce este mai usor. Tapas este infocarea – pasiunea, entuziasmul – cu care te stradui sa fii cat mai bun, ceea ce poate insemna schimbarea a ceea ce faci si cum faci.
Este foarte interesant cum acest aspect se regaseste in traditia Ayurveda si in functie de care sunt oferite recomandari diferite, pentru persoane cu tipologii si personalitati diferite. Stiinta Ayurveda recunoaste faptul ca fiecare persoana este unica, are un set de caracteristici dobandite prin nastere care ii modeleaza viata, deciziile, comportamentul! De aceea, dictonul Una pentru toti este vazut ca o eroare grava in societatea actuala, Ayurveda avand o abordare diferentiata, centrata pe fiecare individ.
Voi lua un exemplu cat se poate de simplu.
Daca esti o persoana activa, ambitioasa si inflacarata, un exercitiu fizic dinamic si intens care iti genereaza multa caldura in corp, nu este cu adevarat un Tapas pentru tine. Tapas pentru tine ar putea insemna o abordare mai putin dinamica, meditativa, prin care – simbolic – inveti sa controlezi focul, nu sa pui mai mult gaz pe foc. Tapas ar putea insemna pentru tine sa iti infranezi instinctul compulsiv si critic in toate aspectele vietii – inclusiv in ceea ce faci pe salteluta de Yoga.
Iti doresti sa descoperi care este natura ta unica, ce alimente si stil de viata iti sunt benefice, care sunt afectiunile de sanatate la care esti mai usor predispusa si cum sa tii la distanta efectele imbatranirii? Contacteaza-ma pentru a stabili o intalnire: Nutritie si Mod de viata sanatos – Consiliere individuala!
Tapas: auto-disciplina, nu auto-tortura
Tapas implica un efort arzator indreptat catre un scop definit. Tapas este realizat prin disciplina si cumpatare, adica printr-un efort constient si sustinut de a rezista ispitelor si de a depasi obstacolele care stau intre tine si telul tau.
Tapas nu este auto-tortura. Tapas nu este actiune inversunata, de a atinge cu orice pret obiectivul dorit; asta va da nastere la frustrare si abandon. Tapas este angajament personal, asumare, motivatie. Tapas nu vizeaza atingerea obiectivului, mai mult decat drumul catre acesta.
Mai mult, nu inseamna neaparat si mai bun.
Budistii vorbesc despre gandirea corecta si actiunea corecta. Aceasta inseamna ca mai mult, nu este neaparat si mai bun. Adica, efortul corect nu este acelasi lucru cu mai mult efort, dupa cum detaliam si in exemplul prezentat mai sus.
Tapas: o practica personala care vizeaza atingerea/ sustinerea unui obiectiv
Tapas este o practica personala. Nu are nicio legatura cu impunerea pasiunilor si parerilor tale asupra altcuiva.
Constientizarea propriilor alegeri, comportament si decizii, este ceea ce face diferenta pentru o viata constienta, asumata si implinita.
Este esential sa cunoastem ce ne dorim sa manifestam in propria viata. La fel cum este esential sa cunosc de ce aleg sa fac un anumit lucru, care este intentia si motivatia mea. Respectiva alegere ma pune in valoare si imi sustine viziunea personala, sau are rolul de a ma (auto)sabota? Aceasta constientizare adusa propriilor alegeri, comportament si decizii, este ceea ce face diferenta pentru o viata constienta, asumata si implinita.
La inceputul sedintelor de Yoga pe care le ghidez, indemn participantii sa isi stabileasca o intentie pentru practica din ziua respectiva. Acel ceva bun, valoros pe care si-l doresc si il pot manifesta prin forte proprii. Poate fi, de asemenea, o stare-resursa pe care isi doresc sa o dezvolte prin practica respectiva si care sa le serveasca pentru saptamana respectiva: (mai multa) rabdare, iubire, recunostinta, etc.
Inscrie-te aici si practica alaturi de mine Yoga in sesiuni de grup sau individuale!
Inceputul poate fi usor, ceea ce se intampla pe parcurs face diferenta
Adesea, o data decizia luata, oamenii pornesc la drum cu mult entuziasm. Ne putem regasi cu usurinta in astfel de situatii. Entuziasmul de la inceputul unei diete de slabire, angajamentul ferm de a merge la sala de doua ori pe saptamana (cel putin!), promisiunea de a respecta cu strictete orele de masa si de odihna, etc. Asta pana cand apar primele obstacole: o masa aniversara organizata la serviciu, cateva zile friguroase sau un proiect care ne tine la birou peste program, o masa luata tarziu in plina foamete si stres dupa o zi solicitanta, sau pur si simplu tableta sau telefonul mobil folosite in exces, seara, inaintea orei propuse pentru somn. Este atat de usor si simplu sa renuntam in fata primului obstacol…ca si cum ne-am cauta scuza sa nu o mai facem.
Poate ca ne-am ales un obiectiv prea inalt, poate ca timpul alocat nu este realist, poate avem nevoie sa ne dezvoltam mai intai anumite capacitati pentru a sustine implinirea obiectivului, etc. sau pur si simplu, nu ne dorim suficient de mult.
Citeste si 4 Pasi pentru a-ti formula corect si urmari eficient obiectivele
Iata cateva exemple de Tapas, sa iti inspire alegerile:
- Sa citesti zilnic min. 5 pagini dintr-o carte care iti sprijina cunoasterea si cresterea personala;
- Sa spui in fiecare dimineata, la trezire sau seara, la culcare, o rugaciune de multumire si recunostinta;
- Sa iti aloci zilnic 10 minute pentru meditatie;
- Sa iti aloci zilnic min. 20 de minute pentru masa si min. 10 minute pentru siesta (aceasta exclude folosirea telefonului, citirea emailului, planificarea in gand a activitatilor, etc.);
- Sa participi in fiecare an la minim un curs pentru dezvoltare personala (acest Tapas este inspirat de la o clienta);
- Sa participi in fiecare zi de luni la sedintele de Yoga cu grupul; etc.
Tapas pe salteluta de Yoga si dincolo de aceasta, in viata de zi cu zi
Cultivarea Tapas prin practica Yoga poate insemna abordarea cu mai mult curaj a unor posturi pe care le gasim dificile sau pe care, de regula, le evitam. Inseamna constientizarea faptului ca este nevoie de timp si rabdare pentru a aborda o postura intr-o varianta mai avansata si asta nu este nicidecum descurajant. Inseamna disciplina pentru practica consecventa si modestia de a recunoaste si accepta propriul adevar (satya).
Asa cum spunea renumitul Pattabhi Jois: Practică si totul vine.
Disciplina pe care o exersam pe salteluta de Yoga crează ocazia pentru a o extinde si in viata de zi cu zi. Atunci cand respiram in posturi Yoga care ni se par provocatoare, cum ar fi o postura care ne solicita in mod deosebit echilibrul si concentrarea, invatam sa ne dam voie sa fim puternici atunci cand ne confruntam cu situatii provocatoare.
A avea curajul sa nu dam curs vocilor din cap care ne spun ca nu suntem suficient de puternici sau ca nu suntem suficient de capabili pentru a incerca o postura mai exigenta sau pentru a alege noua oportunitate de munca, este de asemenea Tapas – deopotriva practica si consecinta – care arde acele ganduri de critica si coborare personala, si conduce la mai multa incredere in propriile forte si capacitati.
Care este tapas-ul tau? Ce anume te motiveaza si iti aprinde focul interior, si cum il mentii?
Ramai la curent cu ceea ce pregatesc nou pentru tine si inscrie-te pentru sedintele saptamanale de Yoga: Calendar Evenimente
Pentru sedintele individuale de consiliere pentru Dezvoltare personala si Yoga, Nutritie si Stil de viata, afla mai multe aici: Activitati si Programe
Iti sunt alaturi,
Mirela Ivaz
Hai sa ne conectam si pe Facebook:
www.facebook.com/ivaz.ro
Acum ma gasesti si pe YouTube:
www.youtube.com/channel/UC9wyAIlClyI9eqqxUnhBo1Q