Santosha (multumirea) si pilda fermierului
Saptamana aceasta ne intalnim cu Santosha: multumirea. Cea de-a doua Niyama a lui Patanjali ne invita sa cultivam o viata plina de uimire, curiozitate si dragoste profunda pentru tot ceea ce este. Usor a spune…cand toate lucrurile ne merg bine. Insa ce se intampla atunci cand lucrurile nu merg asa cum ne dorim, cand suntem nefericiti si cuprinsi de ganduri negative? Descopera in acest articol cum Santosha iti poate schimba lentilele prin care vezi lumea.
Santosha si pilda fermierului
Santosha: ce inseamna si cum se poate reflecta in viata ta
In sanscrita, santosha este un cuvant compus format din: sam, care inseamna complet sau intreg si tosha, care inseamna satisfactie sau multumire. Impreuna formeaza un cuvant care se traduce prin multumire sau satisfactie deplina. Santosha poate fi o practica dificil de integrat, mai ales daca povestea pe care ne-o spunem este plina de ganduri negative.
– Buna ziua, domnule, spune discipolul catre maestru.
– Exista oare o zi care nu este buna?, ii raspunde maestrul.
Pentru unii din noi, in mod clar exista si zile proaste! Este usor sa fiu fericit atunci cand lucrurile merg cum vreau, cand oamenii sunt draguti cu mine si am gasit un loc de parcare liber in centrul orasului. Dar daca lucrurile nu merg asa cum vreau eu, copilul nu ma asculta, partenerul descopar ca ma inseala sau aflu ca am o boala cronica, sunt nefericit. Este un raspuns cu totul de inteles. Cautam placerea si evitam durerea si masura in care realizam aceasta ne face fericiti sau nefericiti.
Citeste si Durerea pierderii sau cum sa te imprietenesti cu schimbarea
Fericirea, pentru multi dintre noi, depinde de circumstante. Este o stare adesea instabila, poate singura pe care multi dintre noi o cunosc.
Cred ca exista acei oameni, putin la numar de altfel, care au o dispozitie interioara optimista, sunt fericiti, amabili si se fac usor placuti (un fel de Pollyanna). Cum ramane cu restul, majoritatea dintre noi? Pentru acestia fericirea este o stare care dureaza atat timp cat sunt activati stimulii placerii sau se pastreaza contextul in care a aparut.
Multumirea sau satisfactia, asa cum este inteleasa in termeni spirituali, nu este circumstantiala. Este o stare continua de a fi ce apare in prezenta receptivitatii, flexibilitatii si a deschiderii catre tot ce ne ofera viata (Mariana Caplan). Este un rezultat al invatarii sa primim ceea ce ne ofera viata, nu sa cerem ca viata sa ne ofere mereu ceea ce ne dorim.
Recunostinta: darul Santosha
Darul Santosha este recunostinta. Santosha este acel prieten de nadejde care ne incurajeaza atunci cand pare ca drumurile noastre s-au inchis sau nu mai vedem luminita de la capatul tunelului. Santosha ne lasa optiunile deschise, ne face sa aruncam o privire mai adanca in propriul adevar si sa discernem adevarul de fals, imaginarul / iluzia de realitate.
Citeste si Recunostinta: puterea de a merge mai departe (pentru cel putin 61 de motive)
Am intalnit multe persoane a caror perspectiva asupra vietii s-a transformat dupa ce au trecut printr-o mare suferinta sau pierdere. Fara a exagera a spune, l-au cunoscut pe Dumnezeu. Acea experienta, oricat de dureroasa, a fost transformatoare pentru modul in care au invatat sa aprecieze cu adevarat lucrurile simple din viata lor, lucruri care, prea adesea, ni se par un dat.
Citeste si 9 cai prin care imbunatatesti relatia si comunicarea cu tine insati
Pilda fermierului
Exista o parabola celebra care reflecta atitudinea Santosha legat de ceea ce viata iti ofera, chiar si atunci cand nu iti ofera ceea ce te gandesti ca vrei.
Un batran fermier avea o iapa nespus de frumoasa, despre care se dusese vestea in tot tinutul. Era singurul sau cal, de altfel. Intr-o zi, acest frumos cal a disparut. Oamenii din sat l-au vizitat pe batranul fermier si l-au compatimit pentru marea sa nenorocire.
– Cine stie? Vom vedea!, le raspunde fermierul.
Cateva zile mai tarziu, iapa a revenit urmata de un frumos armasar salbatic. Vestea s-a raspandit rapid si intreg satul a venit sa il felicite pe batranul fermier pentru norocul care a dat peste el.
– Cine stie? Vom vedea!, le raspunde fermierul.
Trecu ceva timp si singurul fiu al fermierului, in timp ce calarea armasarul, a cazut si si-a rupt piciorul. Oamenii satului din nou l-au compatimit pe acesta pentru nenorocirea sa.
– Cine stie? Vom vedea!, le raspunde fermierul.
Curand dupa aceea a izbucnit razboiul si toti tinerii din sat, cu exceptia fiului schiop, au fost ucisi in lupta. Fiul fermierului a ramas singurul tanar capabil sa lucreze terenurile satului. Batranul fermier a devenit bogat si a fost foarte generos cu satenii.
– Cat suntem de norocosi, cred ca sunteti foarte fericiti, i-au spus satenii.
– Cine stie? Vom vedea!
Morala.
Sensul acestei povestiri este ca lucrurile nu pot fi definite drept „bune” sau „rele”. Multumirea sau satisfactia in viata se cultiva prin ne-atasarea (arapigraha) de circumstante exterioare, oricat de greu ne-ar fi.
Cand lucrurile par sa se intunece, revino cu atentia asupra respiratiei. Adu-ti aminte ca nu esti singur pe drum si ai mereu cu tine capacitatea de a-ti alege atitudinea.
Pentru situatiile in care resimti mult stres si anxietate, iti recomand: Anti-stres Yoga: Elibereaza stresul si anxietatea prin Yoga | Video 35 minute
Ramai la curent cu ceea ce pregatesc nou pentru tine si inscrie-te pentru sedintele saptamanale de Yoga: Calendar Evenimente
Pentru sedintele individuale de consiliere pentru Dezvoltare personala si Yoga, Nutritie si Stil de viata, afla mai multe aici: Activitati si Programe
Iti sunt alaturi,
Mirela Ivaz
Hai sa ne conectam si pe Facebook:
www.facebook.com/ivaz.ro
Acum ma gasesti si pe YouTube:
www.youtube.com/channel/UC9wyAIlClyI9eqqxUnhBo1Q