Retete

Cosulet aromat cu dovleac copt si nuci – Reteta de post

Îmi place octombrie pentru felul in care natura se preschimba. Toată călătoria in Nepal, aflat într-un anotimp al învierii si belșugului adus de încheierea musonului, m-am gândit la bucuria de a mai prinde măcar un pic din frumusețea acestei luni de toamna, acasă.
Dincolo de pădurile pastelate in zeci de nuanțe si culori, octombrie înseamnă pentru mine dovleac copt, cu mar, gutuie si nuci. Opțional, lângă o cana cu vin fiert, dulce-aromat, într-o zi pe inserat. Ciudat cum ne agățam de aceste mici plăceri, care ne dau sentimentul de acasă si reiterează amintiri suave: începutul unei povesti de dragoste, căminul părintesc, o petrecere intre prieteni.
In acest octombrie, mama ma întâmpină, pe lângă îmbrățișările-i drăgăstoase, cu plăcintă de dovleac si nuci, cu foi fragede făcute chiar de mana ei dibace. Nu, nu am mărturie a tăvii de plăcintă devorata cu nesaț, încercând sa recuperez din “lipsurile” ultimei luni petrecute în Nepal.
In schimb, am asta: un Coșuleț aromat cu dovleac copt și nuci! Ideea mi se pare foarte jucăușă, asemenea unei încercări de a ademeni la mâncare un copil mofturos. Doar ca la mine mofturile în cauza nu se aplica.
 

Se folosesc (pentru 2 portii):

  • O tărtăcuță de dovleac
  • Nuca, o mana
  • Stafide, o mana
  • Zahar brun, doua lingurite
  • Scorțișoară, nucsoara, un praf
Ai nevoie de un vas yena, mai mic sau mai mare. Daca e mai mic, cam cat un castronel, ti-e suficient sa faci o porție dintr-o jumătate tăiată de dovleac. Daca vasul yena este mai mare, poți îngrămădi (înțeles ca așezat artistic) mai multe jumătăți de dovleac micuț pe care sa le tratezi ca porții individuale.
Luând jumătatea de dovleac in cauza, curățată de sâmburi si păstrată cu coaja, se așează in vasul uns cu puțin ulei, ca sa nu se lipească la copt.
Se prepara umplutura, amestecând nucile mărunțite la cuțit si stafidele opărite si stoarse in mana, cu zaharul brun, scorțișoara si nucșoara. Cu aceste amestec, se umple fiecare jumătate de dovleac.
Se vara la cuptor si se așteaptă pana când aroma de dovleac si nuci coapte iti ajunge pe la nas.
Preparatul este gata dacă, verificând, furculița intra ușor in pulpa fructului.
Se servește ca atare, cald, pe post de gustare sau alături de o cana de lapte vegetal si doua linguri de mix de cereale (opțiunea mea din aceasta dimineață). Sau, de ce nu, alături de balsamicul vin fiert, cu efect zen de dezmorțire atunci când frigul vremii de afara ti-a pătruns la oase.

Sa ai pofta!

 
 

Spune-mi cum ti-a plăcut si abia aștept sa-mi împărtășești dintre preparatele tale minune cu dovleac!

***
Mai poti citi si inspira din:

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *