Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM

Resimti stare generala de oboseala sau slabiciune? Ai energie redusa si iti este dificil sa o scoti la capat cu sarcinile de peste zi? Este posibil sa te confrunti cu astenia de primavara sau chiar oboseala cronica (daca simptomele depasesc 6 luni). Am pregatit pentru tine cateva recomandari care fac parte din rutina mea pentru energie si stare de bine!


Remedii pentru astenia de primavara 

Suntem la inceput de martie si intalnesc, din ce in ce mai des in ultimele zile, persoane care acuza stare generala de oboseala si slabiciune care le creaza disconfort fizic si psihic.

Ne-am obisnuit sa dam vina pe astenia de primavara pentru aceste stari care apar la trecerea dintre iarna si primavara. O data cu intrarea in noul sezon, stilul de viata devine unul mai activ, facem plimbari mai dese in aer liber, ne expunem mai mult la lumina soarelui si incepem sa consumam mai multe verdeturi proaspete.  Acestia sunt factori care favorizeaza instalarea asteniei de primavara, inteleasa fiind ca o tulburare de adaptare a organismului la schimbarile naturii.

Este o reactie paradoxala ceea ce unii dintre noi resimtim o data cu cresterea duratei zilei, a temperaturii si a cantitatii de lumina. Efortul de adaptare depus de organism dezechilibreaza fizic si emotional, astfel incat putem deveni mai iritabili, mai anxiosi, chiar daca schimbarea in sine este benefica.

Cum recunoastem astenia de primavara?

O serie de simptome insotesc astenia de primavara, precum:

  • ameteli,
  • dureri de cap,
  • anxietate,
  • stari de nervozitate,
  • iritabilitate,
  • tristete,
  • epuizare fizica,
  • diminuarea capacitatii de concentrare,
  • instabilitate emotionala,
  • scaderea stimei de sine.

Vulnerabilitatea si gradul de afectare fizica si psihica sunt variabile de la o persoana la alta atunci cand ne confruntam cu schimbarile de sezon. Este important sa tratam cu seriozitate si responsabilitate aceste simptome intrucat, prelungite in timp, pot duce la instalarea oboselii cronice si a depresiei. Iar cu depresia nu e de glumit: afecteaza negativ calitatea vietii, relatiile interpersonale, gradul de satisfactie si de multumire, sanatatea.

Putem combate si ameliora substantial efectele care insotesc astenia de primavara daca ducem un stil de viata sanatos, echilibrat si activ din punct de vedere fizic. Preventia functioneaza cel mai bine! Astfel, stresul resimtit de organism la schimbarea de anotimp este mult diminuat si noi ne putem bucura de viata si concentra mai eficient fortele catre ceea ce ne dorim sa implinim.

 

Ce poti face pentru a ameliora astenia de primavara?

Te vei orienta asupra unui set de instrumente la indemana care au rolul de a:

  • furniza corpului energie,
  • aduce claritate mintii,
  • creste imunitatea si rezistenta organismului la factori nocivi, stres si boli infectioase (se mai spune ca primavara este anotimpul virozelor!).

Recomandarile si remediile pe care urmeaza sa ti le impartasesc sunt probate, validate si integrate stilului meu de viata. Rezultate personale obtinute:

  • tonusul fizic si psihic imi permite sustinerea unor relatii armonioase cu mine insami si cu cei din jur;
  • imi dau seama mai usor de ceea ce este valoros pentru mine – fapt ce imi aduce limpezime in luarea deciziilor;
  • folosesc eficient timpul in scop personal sau profesional;
  • imi creste gradul de toleranta la stres, de acceptare a unor situatii ca lectii de viata;
  • racelile nu se ating de mine.

Iata ce poti face si tu!

1. Atentie la ceea ce mananci!

La iesirea din anotimpul rece, corpul tau este, cel mai probabil, secatuit de vitamine si minerale. Va fi necesar sa ii asiguri nutrientii necesari. Limiteaza consumul de alimente procesate, dulciuri, prajeli, produse de patiserie si introdu in meniul tau zilnic cat mai multe legume proaspete, ierburi de sezon si fructe.

Revino la obiceiul de a-ti face cumparaturile din pietele traditionale. Spanacul, stevia, urzicile, leurda, untisorul sunt puternic revitalizante pentru organism, au efect de vitaminizare si diuretic si stimuleaza procesele de detoxifiere ale ficatului.

 

 

In acelasi timp, ai in vedere sa consumi proteine de calitate, grasimi sanatoase si carbohidrati complecsi absolut esentiali pentru functionarea optima a organismului.

Indiciul nr. 1. Pentru a mentine optim balanta de vitamine si minerale si pe durata sezonului rece, consuma zilnic salate preparate din radacinoase. Pe tarabele din pietele traditionale poti gasi pe tot parcursul iernii: morcovi, telina, sfecla rosie, pastarnac, varza alba si rosie, ridiche neagra. Fa-ti o astfel de salata din radacinoase in combinatia pe care ti-o doresti, asezoneaz-o cu o lingura de ulei presat la rece, otet de mere, adauga o lingura de seminte de canepa si una de fulgi de drojdie inactiva. De regula, eu insotesc o astfel de salata cu proteine din naut, mei, hrisca, quinoa, tofu, orez integral, linte, mazare in functie de inspiratia zilei.

Indiciul nr. 2. Daca suferi de probleme digestive, precum gastrita, ulcer sau colon iritabil, introdu cu prudenta cruditatile in dieta, pentru ca  schimbarea brusca poate avea efect iritant.

 

2. Mai multa miscare in aer liber! (Re)Conecteaza-te cu natura!

Fie ca este o plimbare in parc, alergare, mers cu bicicleta, toate aceste activitati in aer liber stimuleaza metabolismul, ajuta la eliberarea de endorfine responsabile pentru starea ta de bine, activeaza circulatia sangelui si a limfei si lupta impotriva asteniei.

 

 

Indiciu. Stiu ca iarna putem gasi o mie de scuze pentru a limita pe cat posibil expunerea la vremea rece si mohorata, preferand confortul calduros al caminului. Miscarea in aer liber genereaza o stare psihica de bine prin cresterea fluxului de sange oxigenat. Valabil pentru sezonul de iarna, echipeaza-te corespunzator si petrece timp in parc facand plimbari sau mergi la patinuar!

 

3. Practica exercitii fizice

Acestea sunt benefice oricand, pe tot parcursul anului. Ceea ce conteaza este intensitatea, durata si eventualele contraindicatii pentru sanatate.

Yoga asana, stretching, pilates folosesc un set de exercitii care sunt de regula blande si non-invazive pentru corpul tau, mentin articulatiile flexibile, dau tonus si gratie corpului fizic.

 

 

Indiciu. Exercitiile prea solicitante pot avea efectul invers celui scontat, epuizand şi mai mult organismul. Invata sa iti asculti corpul si ofera-i perioada cuvenita de repaus dupa un efort fizic mai intens.

 

4. Consuma superalimente!

Laptisorul de matca si polenul mi-au fost alaturi in perioada solicitanta a examenelor scolare sau atunci cand organisnul isi incetinea motoarele si simteam nevoia unui plus de energie.

Superalimentele au efect energizant si tonic pentru sistemul nervos si sunt utile in caz de oboseala sau efort fizic si intelectual crescut.

Poti alege suplimente naturale cu laptisor de matca, polen, ginkgo biloba, catina, afine, drojdie de bere, Q10, spirulina, chlorella.

Despre Suplimentele alimentare de care vrei sa stii am scris pe larg aici, aici si aici, un articol in trei parti, cu link-uri catre sursa.

 

 

Indiciu. Fa-ti provizii din toamna cu afine si catina si pastreaza-le la congelator peste iarna. Afinele le combin excelent in shake-uri cu banane, avocado, seminte de chia, iar din boabele de catina fac o savuroasa bautura calduta cu miere, ghimbir si spirulina/chlorella.

 

5. Dormi cel putin 7 ore pe noapte

Corpul tau are nevoie de odihna, de perioada de recuperare din timpul somnului pentru a fi capabil sa iti furnizeze energia necesara sustinerii activitatilor din timpul zilei.

Creaza-ti un program de a te culca in jurul aceleasi ore, nu mai tarziu de orele 23 si nu iti priva organismul de orele de somn.

 

6. Elimina sau redu consumul de cafea si inlocuieste-o cu ceaiul verde

Cafeaua este un aliment puternic excitant si adictiv pentru organism. Cu cat consumi mai multa cafea, cu atat organismul se va adapta aportului de cofeina oferit.  Aceasta inseamna ca dupa un consum sustinut de cafea ajungi sa dezvolti toleranta si ai nevoie de mult mai multa cofeina pentru a obtine starea de vigilenta pe care altadata o primeai dintr-o singura ceasca.

Pentru un efect energizant si antioxidant, inlocuieste cafeaua cu ceaiul verde.

Indiciu. Guarana este un puternic stimulant pentru organism, folosit in combaterea oboselii. Prepara-ti o bautura calda din pudra de guarana si savureaz-o pe indelete.

 

7. Foloseste introspectia

In afara de efectele resimtite la nivel fizic, astenia de primavara afecteaza in general si starea psihica si poti intampina stari de instabilitate emotionala, emotivitate excesiva, tristete, melancolie.

Primavara stimuleaza de regula creativitatea, nevoia de a face planuri, de a aduce ordine in viata noastra. Acest anotimp al inceputului, al renasterii, aduce cu sine stari contradictorii care adancesc efectele epuizarii fizice datorate asteniei. Primavara poate aduce la suprafata ganduri si sentimente care au fost neglijate timp indelungat si care se manifesta acum prin stari de tristete, insatisfactie, goliciune sufleteasca.

 

 

Aceasta perioada vine ca o provocare pentru rezolvarea conflictelor interioare. Apeleaza la introspectie pentru a afla simplu si clar care sunt motivele nemultumirilor tale, stabileste ceea ce vrei sa schimbi si ceea ce vrei sa pastrezi in viata ta.

Indiciu. A consulta un specialist te va ajuta sa descoperi ceea ce este valoros pentru tine si sa iei acele decizii care sunt in acord cu valorile tale. Intreaba-ma legat de sedintele individuale de consiliere pentru Dezvoltare personala, Nutritie si Yoga si programeaza un apel de cunoastere.

 


 

SESIUNI YOGA CU GRUPUL

Te invit sa te alaturi grupului de practica si sa te bucuri de beneficiile pe care miscarea ghidata cu respiratia le aduce pentru corp si pentru minte. Chiar daca vei fi la prima ta sesiune de Yoga, voi fi alaturi de tine pentru a te ghida si a-ti oferi optiuni de practica.

Sedintele yoga pe care le ghidez sunt tematice, abordeaza stilul traditional Hatha Yoga si integreaza tehnici specifice de respiratie si meditatie. Cu cat practici mai mult, cu atat te vei simti mai bine atat in timpul sedintelor de yoga cat si dupa aceea.

Nu crede doar ceea ce spun. Decide sa faci o schimbare in bine in viata ta si te invit sa verifici!

Daca iti doresti sa participi, completeaza formularul disponibil aici.

 


 

Pentru sesiuni individuale 1:1, acestea sunt disponibile, prin programele Yoga Sesiuni Private si Consiliere Nutritie si Mod de Viata Sanatos.

 


 

IȚI SUNT ALĂTURI!

Sunt Mirela Ivaz, sunt Consilier pentru dezvoltare personala, Trainer si Consultant nutritionist (acreditare ANC), profesoara de Yoga 500-hours RYT, Ayurveda Practitioner si Integrative Yoga Therapy.

Sunt certificata in India de catre Yoga Alliance si STED Council. In Nepal am deprins arta meditatiei de la calugarii budisti, in manastire.

Din 2015, predau Yoga si organizez tabere si evenimente pentru promovarea unui mod de viata sanatos si echilibrat. Imbin folosirea metodelor traditionale, adaptate nevoilor actuale, cu instrumentele moderne pentru dezvoltare personala.

 

Lasati un comentariu