Recunostinta: puterea de a merge mai departe (pentru cel putin 61 de motive)
Iti doresti sa cultivi mai mult in viata ta din ceea ce este important pentru tine? Mai multa fericire, bunastare, sanatate fizica, ganduri si emotii pozitive, optimism, relatii autentice, succes in cariera si pe plan personal? Studii numeroase vin sa ateste beneficiile de a practica recunostinta, pe plan emotional, social, profesional, personal si al sanatatii. Atunci cand simti ca ti s-au inecat corabiile sau te simti blocata intr-o situatie fara iesire, intoarce-te cu atentia si recunostinta catre lucrurile pe care le apreciezi pentru ca exista.
Afli mai jos lista cu lucrurile pentru care eu sunt recunoscatoare si, daca suntem asemenea, tot ce este posibil sa ti se aplice si tie, daca nu toate, atunci o parte dintre ele. Si sunt convinsa ca, pe masura ce le vei citi, vei afla multe alte lucruri pentru care sa fii recunoscatoare.
Recunostinta: puterea de a merge mai departe (pentru cel putin 61 de motive)
Cat de des te opresti sa apreciezi ceea ce ai in viata?
Cand eram mica, luam lucrurile asa cum erau ele. Probabil, multi dintre voi ati facut asemenea. La urma urmei, eram fragezi ca varsta si nu constientizam prea mult din neajunsurile si framantarile parintilor (era in anii ‘80 si primii din ‘90, iar hrana, imbracamintea si benzina se procurau cu dificultate).
Unul din primele lucruri pe care l-am constientizat prin experienta a fost acela ca a-mi imparti jucariile cu ceilalti copii de varsta mea, facea ca distractia si bucuria sa creasca fara seaman. Aveam doua optiuni: sa imi tin jucariile doar pentru mine si sa joc monoloage sau sa le impart cu copiii vecinilor, sa lasam impreuna ideile, creativitatea si aptitudinile sociale sa creeze fantezia jocului si sa ne distram pe cinste. A fost prima mea lectie de baza din categoria “Daruind, vei dobandi.”
Un lucru pe care l-am luat ca pe un dat a fost educatia. Am fost trimisa la scoala, obligatoriu de altfel, sa invat carte. Gradinita si scoala gimnaziala in cartier, aproape, iar de liceu si facultate ma desparteau doar cateva statii de autobuz. Cealalta realitate, cea de care imi povestea tatal meu, se desfasura in cu totul alte conditii: un catun insingurat, scoala improvizata intr-un fost conac boieresc unde, pentru a ajunge, copiii de scoala se adunau de cu noapte la marginea satului si strabateau iarna doua ore prin zapada cu faclii aprinse si stransi unul intr-altul din cauza gerului si vantului ce batea pe campia pustie, si pentru a se putea apara de lupii hoinari. Din caldura si confortul vietii mele de copil, un asemenea scenariu era destul de dificil de acceptat ca alternativa mai putin fericita la ceea ce eu aveam. A fost, de fapt, unul din modurile in care tatal meu a incercat sa ma invete sa apreciez ceea ce este.
De asemenea, indrumatorii si profesorii mei, i-am considerat ca pe un dat. Cu unii am rezonat mai mult, cu altii mai putin, insa nu m-am gandit pe atunci cat de norocoasa sunt pentru ca am alaturi oameni de la care sa invat, care sa se ocupe cu grija de cresterea si educatia mea si care si-au daruit inima si sufletul in lectiile lor.
Apoi, in timp ce am crescut, am început sa apreciez mai mult lucrurile din jurul meu. Pe masura ce am vazut din ce in ce mai mult lumea, am realizat ca toate acele lucruri pe care le-am considerat ca mi se cuvin de la sine nu sunt drepturi, sunt privilegii.
Mi-am dat seama ca a avea acces la educatie nu este un drept, ci un dar.
* In poza de mai sus vorbesc in fata a peste 90 de copii si cadre didactice, in cadrul Scolii de vara „100 pentru România mea”, despre privilegiul de a avea acces liber la educatie, de a creste alaturi de parinti sau persoanele semnificative din viata lor, de a fi curat si bine imbracati, si bine hraniti. Toate acestea in comparatie cu lipsurile, greutatile si dorul imens al parintilor pentru copiii lor si invers: povesti de viata si situatii de fapt pe care le-am cunoscut in calatoriile mele in India si Nepal.
Mi-am dat seama ca in lume exista razboi si violenta si nenumarate destine traiesc vremuri cu adevarat tulburi, incat ma consider binecuvantata sa traiesc intr-o tara in care ma simt in siguranta si linistita.
Mi-am dat seama ca sunt oameni care nu au toate cele cinci simturi sau care se confrunta cu dizabilitati fizice. Tocmai de aceea, stiindu-ma cu predispozitie genetica pentru o afectiune invalidanta, am urcat si mai sus muntii. Am dansat si am facut sport cu si mai mare nesat.
Mi-am dat seama ca natura este uimitor de frumoasa si sunt privilegiata sa traiesc in aceasta lume minunata si sa ma pot bucura de ea cu tot corpul, mintea si sufletul.
Puterea recunostintei
Din obisnuinta sau cum Buddha ar spune, din ignoranta, devine atat de usor sa consideram lucrurile ca si cum ni s-ar cuveni de la sine; la fel si cu persoanele din viata noastra, le vedem adesea ca pe un dat.
Recunostinta este puterea de a aprecia ceea ce se este sau ceea se se intampla. A fi recunoscatori ne ajuta sa ne concentram pe lucrurile pozitive din viata noastra, in loc de a ramane blocati in “ceea ce nu merge”. Mai ales in momentele dificile, ne sprijina sa vedem “partea buna” pentru a merge mai departe. Recunostinta “topeste” emotiile distructive (frica, furia) si are capacitatea de a ne schimba starea.
Uneori, pare o reactie normala sa nu te simti bine pentru ca treci printr-o perioada grea. Cu toate acestea, aminteste-ti ca, indiferent cat de grea poate parea situatia in care te afli, exista mii de lucruri pe care sa le apreciezi. Rezultatele a peste 40 de studii in privinta efectelor practicii recunostintei ii confirma beneficiile pentru sanatatea fizica si mentala, cresterea personala si profesionala.
Lista de recunostinta (cu cel putin 61 de motive)
Mai jos este o simpla insiruire a lucrurilor pentru care sunt recunoscatoare. Majoritatea, daca nu toate, vor fi valabile si pentru tine. Cu siguranta, pe masură ce le citesti, iti vei da seama de multe alte lucruri pentru care sa fii multumit/a ca exista in viata ta. Da-ti libertatea sa le adaugi in sectiunea de comentarii ale acestui articol. Mi-ar placea sa le citesc.
Lista de recunostinta este scrisa la persoana I, cu intentia de a o simti cat mai personala atunci cand o vei citi:
- Parintii mei – pentru ca mi-au dat viata. Pentru ca daca nu ar exista ei, nu as fi nici eu.
- Familia mea – pentru ca sunt cele mai apropiate persoane alaturi de care am crescut.
- Prietenii mei – pentru ca sunt tovarasi la bine si la greu, pentru ca petrecem timp frumos impreuna, pentru ca le plang pe umar la nevoie, ne incurajam si ne sustinem reciproc.
- Simtul vederii – pentru ca imi da voie sa vad culorile naturii, diversitatea lumii in culori.
- Simtul auzului – pentru a auzi sunetele naturii, bataia vantului printre frunze, curgerea ploii, vocile celor dragi.
- Simtul atingerii – pentru ca imi da voie sa simt atingerea celor dragi, textura materialelor si a hainelor pe piele, adierea vantului.
- Simtul mirosului – pentru a simti mirosul padurii, a pamantului reavan primavara, florile, esentele parfumate.
- Simtul gustului – pentru a simti aromele, pentru a savura mancarea preferata, pentru a simti gustul sarat al apei de mare.
- Vocea – pentru ca imi da voie sa ma exprim verbal.
- Inima – pentru pomparea sangelui cu neintrerupere catre toate partile corpului, pentru sentimentul de “a fi” (aratam spre inima cand ne referim la noi insine).
- Plamanii – pentru capacitatea lor de a respira, de a capta oxigenul din aer si de a elibera dioxidul de carbon (sunt unul dintre cele 4 organe de eliminare a compusilor reziduali din organism).
- Sistemul imunitar – pentru bariera de protectia pe care o asigura propriului organism, la virusi si alti factori daunatori de mediu. Pentru ca imi mentine in conditii bune starea de sanatate astfel incat eu sa ma bucur de viata.
- Mainile – pentru a-i atinge si tine de mana pe cei dragi, pentru a scrie, pentru a tasta, pentru a gati, pentru a practica sporturile care imi plac.
- Picioarele – pentru a merge, alerga, sari, urca scarile, inota, dansa, pentru a purta fuste si pantofi cu toc, pentru a practica sporturile care imi plac, pentru cat de reconfortant ma simt in timpul unei sedinte de reflexoterapie.
- Coloana vertebrala – pentru a ma putea rasuci, apleca si indrepta, pentru a conferi tinuta si atitudine staturii mele.
- Mintea – pentru capacitatea de a gandi, de a stoca amintiri si de a crea solutii.
- Starea generala buna de sanatate – pentru a putea duce la indeplinire ceea ce imi propun sa fac.
- Scoala – pentru asigurarea unui mediu favorabil invatarii si dezvoltarii.
- Profesorii – pentru rabdarea si dedicarea in impartasirea cunostintelor lor.
- Lacrimi – pentru a ma ajuta sa scot la suprafata cele mai profunde emoții.
- Dezamagire – pentru a afla care sunt lucrurile care conteaza pentru mine.
- Temeri – pentru a-mi cunoaste oportunitatile de a creste.
- Durerea – pentru a deveni o persoana mai puternica.
- Tristetea – pentru a oferi mai multa atentie lucrurilor care conteaza.
- Fericirea – pentru a savura frumusetea vietii.
- Soarele – pentru a aduce lumina si culoare pamantului.
- Apusul de soare – pentru a contempla una din frumusetile naturii, la sfarsitul zilei.
- Luna – pentru frumusetea in continua schimbare a naturii; pentru modul în care natura se schimba cu ciclurile lunii si cu anotimpurile, si imi dau voie astfel sa primesc in viata beneficiile schimbarii.
- Stelele – pentru minunatul decor al cerului noaptea.
- Rasaritul de soare – pentru ca fiecare zi este un nou inceput, pentru a contempla una din frumusetile naturii, dimineata.
- Ploaie – pentru a racori atmosfera atunci cand e prea cald.
- Zapada – pentru a admira una din minunile naturii, pentru a face iarna mai frumoasa.
- Curcubeul – pentru o imagine asteptata cu nerabdare dupa ploaie.
- Oxigenul – pentru a face viata posibila.
- Pamantul – pentru a fi mediul unde se naste si creste viata, pentru ca imi ofera fundatia pentru tot ceea ce fac, pentru a intalni bio-diversitatea florei si faunei, pentru a fi sursa de intretinere a vietii.
- Animalele – pentru a admira diversitatea vietii, pentru a intalni alte fiinte simtitoare.
- Copacii – pentru privelistea pe care mi-o ofera, pentru umbra pe care mi-o ofera; pentru posibilitatea de a intinde bratele catre cer si pentru capacitatea de a creste puternic intre cele doua.
- Internetul – pentru conectarea cu alte persoane si accesul la surse de informatie, dincolo de pragul accesibilitatii fizice.
- Transportul – pentru a usura deplasarea dintr-un loc in altul.
- Telefoanele mobile – pentru a usura contactul cu ceilalti.
- Calculatoarele – pentru a ne face viata mai interactiva si eficienta.
- Tehnologia – pentru a face posibile lucrurile imposibile.
- Filmele – pentru a petrece timpul liber intr-un mod recreativ, lasandu-ma captivata, pentru un timp, intr-o poveste de viata.
- Cartile – pentru a cultiva intelepciunea in viata mea (si a celorlalti).
- Bloguri – pentru a ma lasa inspirata de persoane cu preocupari asemanatoare.
- Incaltaminte – pentru a-mi proteja picioarele.
- Timpul – pentru sistemul de masura a distantei dintre evenimente si capacitatea de a-mi organiza activitatile.
- Munca/Profesia – pentru ca imi ofera o sursa de intretinere si posibilitatea de a crea valoare.
- Muzica – pentru starea de insufletire, armonizare a sufletului cu starea de fapt, pentru relaxare si deconectare.
- Patul de acasa – pentru a dormi confortabil in fiecare noapte.
- Casa mea – pentru locul intim pe care il pot numi “acasa”.
- Sufletul meu pereche – pentru ca poate vedea cat mai mult din mine, pentru ca ma pot cuibari la pieptu-i si primi alinare, pentru impartasirea micilor placeri ale vietii, pentru incurajare si sustinere.
- Situatiile neprielnice si persoanele dificile – pentru ca ma sprijina sa descopar ceea ce nu imi convine si sa devin o persoana mai buna (pe principiul “ce ti nu-ti place, altuia nu-i face”)
- Strainii – pentru curiozitatea interactiunii si a descoperirii.
- Greselile mele – pentru ca ma ajuta sa cresc, sa invat, sa ma educ.
- Despartirile – pentru ca ma ajuta sa ma maturizez, sa dau mai bine din mine.
- Zambetele – pentru a trai cu bucurie viata si a o arata lumii.
- Iubirea – pentru ca nimic nu exista fara iubire.
- Provocarile vietii – pentru ca ma sprijina sa cresc, sa ma dezvolt, sa imi organizez prioritatile.
- Viata – cel mai mare dar. A fi in viata in acest minunat, auto-organizat univers – a lua parte la dansul vietii cu simturi pentru a-l percepe, plamani pentru a-l respira, tesuturi si organe care preiau nutrientii din acesta – este o minune dincolo de cuvinte. Mai mult decat atat, este un privilegiu extraordinar de a trai o viata umana, cu aceasta constiinta auto-reflexiva care aduce constientizare propriilor noastre actiuni si capacitatea de a face alegeri.
Si nu în ultimul rand … # 61:
Eu.
Pentru Ceea Ce Sunt si pentru Ceea Ce Aleg Sa Creez.
Sesiuni Yoga cu Grupul
Te invit sa te alaturi grupului de practica si sa te bucuri de beneficiile pe care miscarea ghidata cu respiratia le aduce pentru corp si pentru minte. Chiar daca vei fi la prima ta sesiune de Yoga, voi fi alaturi de tine pentru a te ghida si a-ti oferi optiuni de practica.
Daca iti doresti sa participi, completeaza te rog formularul disponibil aici.
Pentru sesiuni individuale 1:1, acestea sunt disponibile, prin programele Yoga Sesiuni Private, Yoga Embodiment & Somatics (adjuvant in terapia traumei si in psihoterapie), Consiliere Nutritie si Mod de Viata Sanatos, Mindfulness si Dezvoltare personala.
IȚI SUNT ALĂTURI!
Sunt Mirela Ivaz, sunt Consilier pentru Dezvoltare personala, Trainer Fitness si Consultant Nutritionist (acreditari ANC), profesoara de Yoga 500-hours RYT, Ayurveda Practitioner si Integrative Yoga Therapy.
Sunt certificata in India de catre Yoga Alliance si STED Council. In Nepal am deprins arta meditatiei de la calugarii budisti, in manastire.
Din 2015, ghidez sesiuni de Yoga cu grupul si individual, organizez tabere si evenimente pentru promovarea unui mod de viata sanatos si echilibrat, ofer consiliere pentru dezvoltare personală, pentru deblocarea unor situatii de viață si înlesnirea comunicarii cu sine si cu mediul.