CalatoriiStil de viataYoga

From India, with love!

Daca te intrebi cum de-am ales sa ma duc taman pana in India, in tara bolii “mainilor murdare”, a febrei tifoide, malariei, mizeriei si violurilor, este pentru ca am vazut, dincolo de aceste “incomoditati”, tara de origine a ayurvedei si a stiintei yoga.  Si pentru ca mi-am dorit sa fac un pas mai departe in definirea mea ca om in armonie cu sine si cu natura, am ales sa merg direct la sursa, la origine.

Sunt aici pentru o luna, mai precis 28 de zile. Cu buna stiinta, m-am inrolat intr-un program intensiv, care incepe dimineata la ora 7:00 si tine pana dupa amiaza la ora 16:30, inclusiv sambata, iar in unele zile termin la ora 19:00. Asta exceptand orele de studiu si practica de dupa scoala. Da, ai citit bine, sunt inapoi la scoala! Studiez Ayurveda si Yoga aplicata in terapie intr-o clinica de tratament si cercetare in Ayurveda, unde cei care tin cursurile sunt profesori si medici. Da, medici! Pentru ca in India, Ayurveda si Yoga sunt discipline medicale distincte, se studiaza in facultate timp de 4 ani-jumate, iti faci rezidentiatul 1 an si abia dupa iti iei titlul de medic specialist.  

Ayurveda

ayur = viata, veda = stiinta. In traducere, stiinta vietii.

Yoga

yuj = uniune. In traducere, Yoga se refera la unirea dintre minte, suflet si corp fizic cu natura, cu energia universala in care ne traim existenta.

Abordarea scolii de aici este deopotriva teoretica si practica. Dincolo de continut – care este foarte bine organizat, bogat in cunostinte si expus gradual intr-o maniera logica-, m-a surprins abordarea profesorilor:

      o engleza vorbita cu usurinta unui nativ,

      modul spiritual si natural de a destinde atmosfera si a surescita si mai mult interesul mentinand atentia activa,

      explicarea termenilor si conceptelor mai complexe folosing conexiuni logice si practice simplu de inteles,

      calitatea de om blajin de care te lipesti ca mierea pentru intelegerea si caldura sufleteasca pe care le emana si de care dau dovada.

Presupun ca vrei sa afli mai mult din pataniile mele in India.

Da, exista, le adun 🙂 Tin sa-ti spun ca de-abia acum, dupa 3 zile de supravietuire in India, mi-a mai venit inima la loc. E impactul primului venit in India, din confort si puf sarind direct in … strada (pentru ca trotuare nu s-au inventat pe aici), mizerie (gunoaie, saracie, risc crescut de boli si infectii), trafic asurzitor (de masini, risce, scutere), nesiguranta fizica, ochi atintiti asupra ta (atat ca barbat strain, dar mai ales ca femeie) si unde nu exista prioritate pe trecerea de pietoni.
Aici imi petrec cea mai mare parte a zilei

Pentru studiu, materialele de curs

In cartierul unde stau eu, o zona de vile, liniste, verdeataClaxoane, praf, noxe imbinate “armonios” cu sudoare, arsita si lumina orbitoare. Aici, pe la ora pranzului, cautand un loc care sa ne inspire incredere unde sa luam masa

Bucatarie cu specific vegetarian la colt de strada

Numeste 5 🙂

Banana pitica. Doar din povestile altora auzisem de ele! Gustul, foarte parfumat; nu se compara cu cele din comert de la noi.

Apus la Marea Arabiei. Lucru in echipa.

Plaja la Marea Arabiei. Teamwork.
Revin in zilele urmatoare cu scrieri de aici din India, asta daca nu ma manifest suspect in urma primului pranz mancat azi in “oras”, a muscaturilor de tantari cand m-a prins lasatul serii la intoarcerea spre casa si a primelor fructe pe care le-am devorat in seara asta (3 zile, doar atat am rezistat fara fructe si legume proaspete pana sa-mi inving teama de a manca nefript/nefiert). Declar astazi ziua spargerii barierelor mentale….sa vedem mai departe ce zice imunitatea 🙂

Te las cu bine, de aici din sudul Indiei.

Urmareste-ma pe facebooksi incrie-te cu adresa de email aici pe www.ivaz.ro pentru a afla noutati direct din India!

Stii, ca in reclama aceea de m-a amuzat teribil recent la metrou in Bucuresti: “Prefer sa calatoresc de acasa!” Sau, cine stie, poate chiar tu esti urmatorul musafir in spectaculoasa India!
Namaste!

Mirela

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *