Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM

Acesta este un articol din seria Ayurveda: nutritie, lifestyle si ingrijirea corpului. Luna aceasta va fi despre modul in care iti poti ingriji optim si sanatos pielea corpului. Apeland la produse naturale si cunoasterea Ayurveda, pielea corpului si tenul isi vor pastra prospetimea, stralucirea si aspectul ferm. Acesta este un articol in doua parti, aici: prima parte.


Vei avea deopotriva ocazia sa te inscrii la Atelierul de nutritie si ingrijirea corpului cu Ayurveda, pe care il organizez pe 20 martie 2021 (curs online).

Masajul in Ayurveda: importanta si beneficii

Calatoria mea in India, Kerala, si practica pe care am avut-o in centrul Ayurveda pentru diagnostic si tratament mi-au schimbat felul in care obisnuiam sa privesc lucrurile. Si ma refer aici la modul in care am invatat sa imi ingrijesc pielea, folosind uleiuri si aplicarea lor pe piele prin masaj.

Istoric personal cu ten gras, acneic si piele care se usca exagerat

Trebuie sa recunosc, relatia cu propria-mi piele nu fusese, pana la acea vreme, una prea prietenoasa. Suferisem in adolescenta de acnee, extinsa pe piept si spate, de-mi era jena sa port haine decoltate. Luam o pauza de la acnee abia vara, cand obisnuiam sa merg cu parintii la Lacul Sarat, in Braila: soarele si apa sarata cu namol imi faceau pielea ca matasea, piele care inca mai pastra urmele luptelor de peste an cu acneea.

Mai tarziu, pe la vasta anilor 20, am trecut intr-o noua faza: o piele care se usca exagerat, pana se crapa pe maini si pe picioare, efect pronuntat de frig si apa rece. Senzatia resimtita era extrem de suparatoare, dincolo de aspectul neplacut care ma ingrijora. Am apelat atunci la diverse produse dermatocosmetice pentru ingrijirea pielii fetei si corpului, fara rezultat. Parca mai rau imi faceau. Nu reuseam sa gasesc un echilibru.

Pana sa ma intalnesc cu traditia Ayurveda, la ea acasa, in India, descoperisem prea putin legat de ceea ce oferea oarecare confort pielii: soarele, apa sarata si namolul, evitarea consumului de produse lactate grase si de ciocolata neagra (este adevarat, carne nu mai mancam din adolescenta).

In India, lucrurile s-au rasturnat: am renuntat la cateva credinte vechi, pentru a face loc la nou. Recunosc, daca nu as fi fost eu insami subiect de practica si observatie, incat sa pot evalua in timp efectele, nu cred ca m-as fi putut convinge altfel. Incat astazi (imi) stau marturie.

Istoricul meu cu tenul acneic si gras, parul care avea usor tendinta de ingrasare, m-a facut sa privesc cu mare suspiciune, daca nu chiar respingere, ideea de a folosi ulei pe corp. Insa nici nu stiam ce mare dar aveam sa primesc in viata mea!

Folosirea uleiurilor in Ayurveda

In Ayurveda, folosirea uleiurilor naturale, imbogatite cu extracte din plante, este pusa la loc de cinste. In functie de constitutia dosha dominanta (Vata, Pitta, Kapha) a unei persoane, cat si in functie de agravarea prezenta (inteleasa ca dezechilibru sau afectiune de sanatate), uleiurile se folosesc in Ayurveda deopotriva pentru tratament si preventie, cu aplicare atat interna, cat mai ales externa, prin masaj.

 

Masajul in Ayurveda

Abhyanga se refera generic la masaj, in sanskrita.

Corpul celui care se maseaza regulat cu ulei nu este afectat mult, chiar daca este supus unor leziuni accidentale sau munca obositoare. Prin utilizarea zi de zi a uleiului de masaj, o persoană este inzestrata cu o piele care este placuta la atingere si neteda, iar corpul devine puternic, fermecator si cel mai putin afectat de batranete.

Charaka Samhita Vol. 1, V: 88-89, Unul dintre marile texte antice ale Ayurveda

Intelegerea Ayurveda este ca apa (apa = Jala, in sanskrita) si aerul (spatiu = Akasha) usuca pielea si parul, conduc la aparitia ridurilor si altor semne de imbatranire, precum osteoporoza, deformari ale structurii oaselor si articulatiilor, discopatii. Incat avem nevoie sa ungem corpul, asemenea balamalelor de la o usa care incepe sa scartaie. 

O mare mirare avusese profesoara noastra, Dr. Sapna, medic in Ayurveda, cand aflase ca noi, occidentalii, obisnuim sa ungem cu ulei pielea nou-nascutului, aplicand uleiul printr-un masaj bland, dupa care ne oprim sa mai facem acest lucru cu copiii nostri si cu noi insine, adulti. De ce!?

Ayurveda se foloseste masiv de uleiul nerafinat. Uleiul nerafinat are proprietatea de a ajunge la articulatii, in profunzimea tesuturilor. Cremele actioneaza doar la suprafata pielii. Uleiul, in schimb, unge articulatiile, hraneste in profunzime. Uleiul (cu tot cu proprietatile sale) este impins catre interiorul corpului prin masaj. Masajul creaza caldura si ajuta ca proprietatile active ale uleiului sa intre cat mai profund in piele, pana la articulatii.

Nu ne putem controla Dosha, constitutia dominanta. Aceasta se formeaza inca inainte de a ne naste si se pastreaza pe toata durata vietii. Constitutia Dosha nu poate fi schimbata, insa ceea ce putem face este sa o impiedicam sa se agraveze si sa creeze dezechilibre in corp si minte.

Tipuri de masaj in Ayurveda

Cand ai putin timp la dispozitie, fa ceva valoros pentru corpul tau – fa un masaj! Nu astepta pana cand apare durerea.

Mukha abhyanga * = masajul fetei *

Shiroabhyanga = masajul capului

Abhyanga = masajul corpului

* Inscrie-te la Atelierul de Nutritie si ingrijirea corpului cu Ayurveda! In sesiunea practica, vei invata masajul Ayurveda al fetei pe care singura ti-l poti face!

Beneficiile masajului Abhyanga

Descopera beneficiile masajului Abhyanga:

  • Relaxeaza, intinereste
  • Prospetime, stralucire, aspect (mai) tanar
  • Imbunatateste circulatia sangelui
  • Tonifica muschii
  • Stimuleaza nervii faciali
  • Elimina toxinele
  • Incetineste procesul de imbatranire

 

Continuarea o vei afla in articolul urmator, unde iti detaliez ritualul meu pentru ingrijirea pielii, cules din traditia Ayurveda. Voi include deopotriva recomandari pentru uleiuri si produse naturale pe care le poti folosi. Aboneaza-te pe www.ivaz.ro si vei primi pe e-mail noutatile.


Pentru sesiuni individuale 1:1, acestea sunt disponibile online, prin programele de consiliere Yoga si Dezvoltare personala si Nutritie si Mod de viata sanatos.


Mirela Ivaz este profesoara de Yoga (RYT-500) si Wellness Coach. Este certificata in India de catre Yoga Alliance si STED Council. Din 2015, preda Yoga si organizeaza tabere si evenimente pentru promovarea unui mod de viata sanatos si echilibrat. Mirela imbina metodele traditionale, adaptate nevoilor actuale, cu instrumentele moderne pentru dezvoltare personala, prin calitatea ei de Consilier pentru Dezvoltare personala si Tehnician nutritionist, acreditata de ANC.

Lasati un comentariu