Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM

Incearca acest savuros ghiveci de legume cu linte. Pentru aportul sau bogat in proteine, iti va oferi senzatie de satietate timp indelungat.


Ghiveci de legume cu linte rosie

Despre proteine si despre starea de satietate pe care ti-o furnizeaza timp mai indelungat am scris aici

Sunt fan linte. O folosesc la prepararea supelor crema, a pateurilor, pentru chiftele vegetale, ardei umpluti sau pur si simplu intr-un ghiveci cu legume. Pe langa aportul proteic consistent, lintea este si o sursa importanta de fier, vitamine din grupul B, fibre alimentare. Lintea nu contine colesterol si este bogata in carbohidrati cu indice glicemic scazut. Printre beneficiile consumului de linte se afla tratarea anemiei feriprive (cauzata de lipsa de fier), normalizarea nivelului de colesterol din sange, combaterea constipatiei.

De regula, folosesc lintea rosie. O prefer pe aceasta pentru ca este mai usor de preparat: necesita un timp redus de fierbere. Inainte de a o gati, las lintea la hidratat pentru 6-8 ore sau peste noapte.

Ingrediente pentru aprox. 4 portii

Pentru aproximativ 4 portii ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 1 cana de 200 ml plina cu linte uscata (apoi se lasa la hidratat)
  • 2 cartofi marisori
  • 2 morcovi
  • 1 praz mare
  • 10-15 masline
  • 1 cana suc de rosii facut in casa
  • 1 lingura ulei pentru gatit termic
  • Mirodenii: piper, ardei iute uscat, rozmarin
  • Optional, 1 ardei gras rosu pentru cromatica

Mod de preparare

Intr-o craticioara, calesc usor prazul, intr-o lingura de ulei si patru linguri de apa. Adaug cartofii si morcovii, impreuna cu sucul de rosii diluat cu jumatate de cana de apa. Astept sa dea in clocot si, dupa aproximativ 10 minute, adaug lintea hidratata impreuna cu mirodeniile. Mai completez cu putina apa daca este nevoie, atat cat sa obtin consistenta pe care o doresc. Lintea fiind deja hidratata, va mai absorbi doar putin din sucul de rosii. Dupa inca 20 de minute, legumele sunt fierte, adaug maslinele si patrunjelul. Las craticioara acoperita cu capac si inchid focul. Practic, este gata!

Recomandare. Daca nu ma grabesc cu foamea sau cu pregatirea pachetului de pranz pentru serviciu, prefer sa las mancarica inca jumatate de ora, dupa ce am inchis focul si m-am asigurat sa fie bine pus capacul. In felul acesta limitez timpul de fierbere: mancarea se desavarseste o data ce am inchis focul si totodata aromele se pastreaza si se imbina mai armonios.

Pentru a avea o masa completa, echilibrata si bogata nutritiv, mai adaug o lingurita de ulei de masline atunci cand imi servesc portia in farfurie.

Suplimentar, pentru a spori asimilarea fierului, mai poti alatura cateva legume proaspete, bogate in vitamina C: rosie, ardei, patrunjel proaspat, udate cu cativa stropi de lamaie.

Asa-i ca te-am convins sa incerci?

Te-a inspirat una din retelele mele, scrie-mi! Sunt curioasa sa iti aflu experienta.


Mirela Ivaz este profesoara de Yoga (RYT-500) si Well-Being Coach. Este certificata in India de catre Yoga Alliance si STED Council. Din 2015, preda Yoga si organizeaza tabere si evenimente pentru promovarea unui mod de viata sanatos si echilibrat. Mirela imbina metodele traditionale, adaptate nevoilor actuale, cu instrumentele moderne pentru dezvoltare personala, prin calitatea ei de Consilier pentru Dezvoltare personala si Consilier Nutritie, acreditata de ANC.

Hai sa ne conectam si pe Facebook si Instagram.

Ma gasesti si pe YouTube.

Lasati un comentariu