NutritieReteteStil de viata

Drob cu ciuperci de Sf. Pasti

Perioada Sf. Sarbatori de Pasti este oportuna pentru a cinsti curatenia simturilor. Noi, crestini ortodocsi, ne-am pregatit trupul si mintea prin cele 40 de zile de post pentru a intampina Invierea Domnului cu smerenie, bucurie, pace. Pastele reprezinta mantuire, dragoste și triumf prin moartea și invierea lui Iisus Hristos.

Sf. Pasti simbolizeaza un timp al sfarsitului si al noului inceput. Sfanta Sarbatoare poate trezi in noi sentimentul efemeritatii, al melancoliei si de asemeni, aduce speranta si forta pentru schimbare. Este un moment favorabil pentru a evalua tot ceea ce am realizat de la inceputul anului si pentru a decide drumul spre viitor.

Mai jos iti impartasesc reteta unui drob cu ciuperci cu care iti poti onora masa de sarbatoare.

 

Cantitatile sunt potrivite pentru 2 tavite de copt de forma lunguiata.
  • 1 cana de 200 ml plina cu linte rosie uscata
  • 400 g ciuperci proaspete
  • 3 cartofi marisori
  • 2 morcovi
  • 1 praz mare (sau 1 ceapa)
  • 1 pachet tofu 200-250 g. Eu il folosesc mai recent pe cel de la Sanovita. Si tofu simplu in saramura de la Inedit este bun, insa atentie la adaosul suplimentar de sare – nu mai este necesar.
  • 2 legaturi marar
  • 4-6 linguri faina de secara (sau faina integrala de grau sau fulgi de ovaz rasniti fin)
  • 4 linguri seminte de in rasnite, tinute pentru 10-15 minute la inmuiat in 10-12 linguri cu apa. Amestecul functioeaza pe baza de liant. Practic, inlocuieste oul in varianta ovo-lacto-vegetariana.
  • 6 linguri ulei pentru gatit termic
  • Mirodenii: piper, cimbru, coriandru
  • Pentru decor, rosii cherry
Lintea o fierb pentru 20 de minute, avand-o deja pusa la hidratat din urma cu 6-8 ore. Ciupercile le oparesc in apa fierbinte pentru 10 minute si o data ce le scot din oala le storc bine in palma pentru a indeparta excesul de apa.
Cartofii impreuna cu morcovii ii dau pe razatoare, tai ciupercile si tofu cubulete si le amestec pe toate impreuna cu restul ingredientelor. Am grija sa omogenizez foarte bine toata compozitia.
In cele 2 tavi tapetate cu hartie de copt, torn amestecul, ornez cu felii de rosii cherry si le var in cuptorul incins la 180-190º C pentru 50-60 minute. Mai verific intre timp care este stadiul lucrarii si cand o crusta rumenie imbraca drobul, decid ca este gata.

Iti doresc Paste fericit si luminat!

Mirela Ivaz,
Yoga Teacher & Ayurveda Lifestyle Counselor, acreditat Yoga Alliance RYT500 si STED Council (India)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *