EmotiiMeditatieYoga

Tu cat timp iti cari trecutul in spinare? Ce este si cum poti diminua Bagajul Emotional

 Citeste aceasta poveste zen faimoasa.

“Doi calugari zen, Tanzan si Ekido, mergeau pe un drum de tara ce se umpluse cu noroi in urma ploilor. In apropierea unui sat au intalnit o tanara care nu putea trece de partea cealalata a drumului, fiindca noroiul era atat de adanc si i-ar fi murdarit chimonoul din matase pe care-l purta. Tanzan a ridicat-o indata in brate si a trecut-o pe partea cealalta.
Calugarii si-au continuat drumul in tacere. Cateva ore mai tarziu, pe cand se apropiau de templul unde aveau sa poposeasca, Ekido nu s-a mai putut abtine.
       De ce ai luat-o pe fata aceea in brate? Noi, calugarii, nu trebuie sa facem asa ceva!
       Am lasat fata din brate acum cateva ore, a raspuns Tanzan. Tu inca o mai porti?”
Sursa: Wikipedia

 Tu, asemeni lui Ekido, cat timp porti cu tine povara trecutului?

Lasi trecutul sa traiasca in tine prin amintiri. De mic copil te deprinzi a invata din trecut si din greselile trecute. Doar ca mai faci ceva: ii adaugi trecutului o noua dimensiune – emotia. Iar atunci cand amintirile – adica gandurile insotite de emotie despre o experienta din trecut – preiau controlul asupra ta si devin o povara, acestea incep sa iti defineasca sentimentul de sine, adica ceea ce crezi tu ca esti.

“Personalitatea ta, conditionata de trecut, devine atunci inchisoarea ta.” Eckart Tolle
Povestea ilustreaza incapatanarea mintii umane de a se desprinde de trecut. Crezi ca trecutul iti confera “identitate”, defineste ceea ce esti acum. Aceste amintiri readuse mereu la viata sunt doar un “eu” limitat, o iluzie a adevaratei tale identitati.
 “Nu esti ceea ce crezi ca esti.” Menis Yousry
Asemenea calugarului care a purtat povara resentimentului timp indelungat, hranindu-l cu ganduri, majoritatea oamenilor duc o povara toata viata lor, formata din sentimente de nemultumire, vinovatie, regret, ura, dispret. Aceste bagaje emotionale si mentale, purtate zi de zi, reanimate prin aduceri aminte si emotii vechi care reapar mereu, nu fac decat sa limiteze existenta majoritatii oamenilor. Mai mult, ele atrag alte experiente cu aceeasi polaritate, incat adancesc sentimentul de nemultumire legat de tine insuti/insati, copii, profesie, colegi, sot, societate etc.
 “Fie ca esti fericit sau nu, totul depinde de tine.” Menis Yousry 

Te poti elibera aceste de bagaje si

inceta sa acumulezi unele noi.

1.     Accepta trecutul.

Elibereaza-te de bagajele emotionale si mentale si refuza ca acestea sa iti defineasca prezentul. Accepta faptul ca Trecutul este deja intamplat. Invata sa recunosti aspectele unde opui rezistenta si practica actul spiritual al eliberarii.

2.     Poti schimba actiunea?

Poti interveni cu ceva anume incat sa schimbi contextul si/sau starea ta sufleteasca? Fa-o! Iata cateva dintre variante:

 

·         Pune o muzica care sa iti inspire starea pe care ti-o doresti si danseaza
·         Mediteaza
·         Fa un dus rece
·         In ritm rapid, fa cateva flotari sau genuflexiuni
·         Schimba mediul,de exemplu, iesi din casa
·         Vorbeste cu o persoana care te poate sprijini

3.     Ramai vigilent conectat in prezent.

4.     Fii iertator cu tine si cu ceilalti.

Accepta faptul ca esti o fiinta umana buna, iubitoare, inteligenta care uneori se enerveaza, minte, mananca prea mult…

Fiecare actiune umana are la baza o intentie buna. Chiar si in spatele unui comportament problematic se afla o intentie pozitiva.
Accepta faptul ca ceea ce “vezi” nu este realitatea. Calatoria ta si a celuilalt nu are/a avut acelasi parcurs.

Cel mai eliberator este sa recunosti natura divina din fiecare persoana si ca orice persoana este mai mult decat suma comportamentelor sale. Asta te include si pe tine.

5.     Observa natura.

In calatoriile mele recente, un calugar dintr-un schit din Bucovina mi-a spus:

“Omul s-a pierdut pe sine (adica pe Dumnezeu) atunci cand s-a indepartat de natura.”

Natura este cel mai bun profesor al tau pentru felul in care este permanent supusa schimbarii si in acelasi timp este statornica prin ea insasi. Petrece timp in aer liber, urmareste schimbarea anotimpurilor, asculta sunetul ploii, observa cum viata genereaza mai multa viata.

6.     Pe salteluta de Yoga

Aici, pe salteluta de yoga, insotit de respiratia ta, devii martorul lectiei pe care actul spiritual al eliberarii ti-o ofera. Daca iti tii respiratia prea mult timp, calitatile sale nutritive devin toxice. Dar daca lasi respiratia sa se intample liber, in mod natural, esti rasplatit cu mai multa forta de viata. Practica yoga iti creaza timp pentru a observa cum teama poate restrange aceasta forta de viata – prin tendinta de a-ti tine respiratia in momente provocatoare – in timp ce expirul iti permite sa te misti mai profund in postura.

Iar in aceste momente, poti realiza ca, pentru a avea o experienta mai profunda, este nevoie ca mai intai sa fii pregatit sa renunti.
 ***

Exploreaza din ceea ce traditia milenara Yoga iti ofera pentru a raspunde nevoilor tale actuale.

Vino in Weekend-ul de relaxare si revitalizare, in perioada 30 iunie – 2 iulie, la munte!

Yoga, meditatie, mindfulness, drumetii pe cararile Bucegilor si multe alte activitati special pregatite pentru tine!

Scrie-mi pe contact@ivaz.ro si iti voi oferi detaliile de care ai nevoie.

Pregateste-ti rucsacul de calatorie si creaza-ti povestea vietii!

***

Te intereseaza un anumit aspect din viata ta si iti doresti sa afli cum yoga te poate sprijini? Scrie-mi pe contact@ivaz.ro.


Iti doresc zile senine si mult spor!
Mirela Ivaz
Yoga Teacher 500-RYT & Ayurveda Lifestyle Counselor, acreditat Yoga Alliance si STED Council (India)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *