Suplimentele alimentare de care vrei sa stii (Partea I)
Vei afla in acest articol cateva dintre suplimentele alimentare pe care le consum: acestea ma ajuta sa imi sustin starea de sanatate si vitalitatea, sa fac fata stresului cotidian, sa ma ridic atunci cand pic, sa ma vindec, sa ma regenerez. Am inclus si cateva alte suplimente la care te poti uita.
!!ANUNT EVENIMENT: RETREAT LA MUNTE pentru corp, minte spirit!! In perioada 2-5 iunie va avea loc editia de vara a evenimentului Weekend pentru Relaxare si Revitalizare, editia X! Afla detaliile si vino alaturi de noi! Detalii aici.
Suplimentele alimentare de care vrei sa stii (Partea I)
Din ce motive prefer suplimentele nutritive
Da, prefer suplimentele alimentare naturale, cat mai bine tolerate si absorbite de organism.
Am un stil de viata dinamic, fac sport de întreținere – pentru fizic si, mai ales, pentru psihic, ghidez saptamanal sesiuni de Yoga la Studio, am un consum intelectual considerabil – ma documentez continuu, pun lucrurile cap la cap trecandu-le prin filtrul personal, construiesc si conduc programe de educatie cu copiii si tinerii (www.lifecircleprocess.com/cursuri), scriu pe blog www.ivaz.ro. Am familia si grijile lumesti, stresul inerent care vine cu fiecare zi.
Cu ceva timp in urma, in plina nevroza generata de pandemie, un client – intr-una din sesiunile noastre 1:1 – s-a intrerupt abrupt din ceea ce povestea pentru a-mi spune „si ma uit la tine si tu esti zen”. Mi-a spus-o si cu reproș, si cu invidie. Eram “zen” pentru ca eram total atenta asupra lui si urmaream sa imi reglez raspunsul adecvat, care sa il sprijine cel mai mult in acel moment.
Cand sunt cu participantii la sesiunile de Yoga de grup sau individuale, cand sunt cu elevii, sunt 100% prezenta pentru ei, acolo, deschisa, receptiva, atenta, ascult, observ semnalele non-verbale, urmarind ca intervenția mea sa fie utila, benefica, adaptata nevoilor lor.
Da, este un consum mare de energie, de resurse interioare. Cine a incercat sa mediteze pentru 2 minute doar – sa zicem asupra respiratiei, a observat cat de dificila poate fi mentinerea atentiei.
Pentru grija mea personala am mai multe mecanisme cu care lucrez la nivel fizic, mental, energetic.
Pe langa aceasta tolba de mecanisme si practici, mai am alimentatia, prin care influentez si sustin starea corpului pe de-a-ntregul.
Actul mancatului este unul din cele mai naturale comportamente umane. Alimentatia – ce mancam – ne poate cobora sau ridica starea de sanatate, energia si vitalitatea corpului. Castigam foarte mult din a constientiza si integra eficient in viata noastra actul mancatului. Este atat de simplu, si totusi atat de bagatelizat de societate.
Am scris pe larg despre comportamentele distructive in alimentatie, importanta focului digestiv si am prezentat cativa pasi simpli pentru a-ti influenta calitatea vietii, AICI.
Iar AICI am scris despre solutii la indemana pentru a combate stresul si poftele nesanatoase.
Suplimentele alimentare de care vrei sa stii (Partea I)
Revenind la subiectul anuntat al acestui articol, am ales sa iti prezint mai jos cateva dintre suplimentele alimentare pe care le consum in cure adecvate, peste an. Acestea ma ajuta sa imi sustin starea de sanatate si vitalitatea, sa fac fata stresului cotidian, sa ma ridic atunci cand pic, sa ma vindec, sa ma regenerez. Am inclus si cateva alte suplimente la care te poti uita.
Suplimentele alimentare de mai jos sunt listate intr-o ordine oarecare – niciunul nu este mai important decat celalalt, ci fiecare isi are aportul sau nutritiv, benefic. Am oferit, de asemenea, cate un link pentru mai multe informatii – nu fac reclama, este strict ceea ce am folosit eu si/sau mi-a fost indicat cu recomandarea medicului/farmacistului (de ex., in cazul marcilor de produs).
Atunci cand te vei decide sa introduci anumite suplimente nutritive in alimentatia ta, verifica cu medicul si cu farmacistul. Desi unele suplimente sunt tonice generale (de ex. produsele apicole), altele iti vor fi utile doar intr-o conditie data (de ex., deficit de Vit. D3), iar altele iti pot fi contraindicate (de ex., interactioneaza cu un tratament pe care il iei sau cu o conditie de sanatate pe care o ai deja diagnosticata; sau poate fi vorba de intoleranta la anumite substante).
Păstura
Păstura este considerata a fi un bun aliat in detoxifierea organismului, insa efectele sale terapeutice sunt mult mai numeroase, acest rar produs apicol fiind de asemenea un hepatoprotector si un antianemic foarte eficient.
- Ajuta la detoxifierea organismului
- Are efect hepato-protector
- Este un bun antianemic
- Stimuleaza buna functionare a intregului aparat digestiv
- Are efect antoxidant, imunizant si energizant
- Reduce nivelul colesterolui din sange
Citeste pe larg despre beneficiile acestui supliment: AICI.
Polenul uscat si Polenul crud
Polenul este un produs apicol bogat in vitamine, enzime, proteine si minerale esentiale pentru buna functionare a organismului. De aceea, polenul este considerat un aliment complet si un medicament natural eficient.
Exista diferente intre polenul uscat – varianta care se gaseste mai pe larg in comert, si polenul crud. Diferenta sta in calitatea mai inalt nutritiva a polenului crud, care este congelat imediat dupa recoltare si pastrat ca atare. Acesta este un aliment viu care are, in plus fata de polenul uscat, lactofermenți ce ajută la regenerarea florei intestinale, enzime esențiale pentru buna funcționare a organismului, bacterii benefice si antioxidanți care elimină radicalii liberi din organism.
Citeste pe larg despre beneficiile acestui supliment: AICI.
Vitamina D3 sau D3 + K2
Vitamina D3 este implicata in absorbtia normala a calciului si fosforului, intarirea imunitatii si a sistemului osos.
O suma de beneficii este redata mai jos (sursa aici)
- Contribuie la buna functionare a tiroidei, paratiroidei si hipofizei
- Previne aparitia rahitismului, osteoporozei si fracturilor
- Asigura o functie neuromusculara normala
- Are rol in reglarea ritmului cardiac
- Este necesara pentru buna formare si dezvoltare a creierului si ajuta la optima functionare mentala pe parcursul vietii
- Stimuleaza activitatea sistemului imunitar
- Potenteaza functiile pe care le exercita vitaminele A si C in organism
- Contribuie la prevenirea unor boli autoimune ca: artrita reumatoida, scleroza in placi si bolile inflamatorii intestinale.
Atunci cand este folosit un supliment cu o doza mare de Vitamina D3, este necesara asocierea cu vitamina K2. Aceasta din urma este implicata in transferul calciului în zonele in care corpul are nevoie, asa cum sunt oasele si dinții. In plus, Vitamina K2 combate depunerile de calciu pe artere si tesuturi moi, unde acest mineral nu ar trebui sa se gaseasca.
Recomandari de produs AICI si AICI.
Hepatoprotectoare
Ficatul este un organ multifunctional, fiind considerat o uzina a organismului. El indeplineste o multitudine de functii in organism precum: producerea bilei, digerarea alimentelor si metabolizarea nutrientilor.
Hepatoprotectoarele au un rol important in protejarea celulei hepatice – sindromul de “ficat obosit” – fata de efectul nociv al substantelor toxice (aditivi alimentari, substante medicamentoase, consumul de alcool, fumul de tigara) si al microorganismelor. Produsele hepatoprotectoare sprijina regenerarea celulelor hepatice si favorizeaza eliminarea toxinelor.
Recomandari de produs AICI si AICI.
Colesterol si trigliceride: Colina + Inositol
Colina si Inositolul sunt implicate in procesul de utilizare a grasimilor si a colesterolului din organismul uman. Ele au rol in diminuarea acumularii unor cantitati anormale de grasimi la nivelul ficatului.
Colina are urmatoarele proprietati:
- Inlesneste functiile ficatului (ajutand la eliminarea toxinelor din organism) si ale vezicii biliare;
- Faciliteaza folosirea corespunzatoare a grasimilor si a colesterolului de catre organism;
- Combate acumularea de grasimi in ficat;
- Ajuta la combaterea schimbarilor degenerative ce se produc in ficat si in vezica biliara.
Colina intra in structura lecitinei, care controleaza activarea muschilor scheletici la nivelul jonctiunii musculonervoase.
Colina functioneaza ca agent lipotropic care reduce acumularea de grasime in ficat si creste aportul de acizi grasi catre ficat. Multe dintre suplimentele destinate scaderii in greutate („fat-burneri”) contin colina si inozitol.
Inozitolul are efect ca adjuvant in depresii si atacuri de panica. Acesta regleaza metabolismul calciului si al echilibrului dintre Cu si Zn, mai ales in creier. Este sinergic cu vitamina B6, acidul folic, acidul pantotenic şi PABA (acidul paraaminobenzoic). Regleaza nivelul tensiunii arteriale marita la stres, ajuta in caz de insomnie, motiv pentru care a primit si denumirea de „vitamina somnului”.
Recomandare produs AICI.
Argila
Argila este un produs natural. Succesul ei este garantat de compozitia ei: un amestec complex de substante minerale foarte bine dozate, care au efecte antimicrobiene, absorbante şi adsorbante. Datorita faptului ca argila este bazica, are si importante proprietati antioxidante, care prelungesc viata.
Argila si-a recunoscut eficacitatea in tratarea sau amelionarea simptomelor urmatoarelor afectiuni:
- Este recunoscuta pentru beneficiile pe care le aduce in tratarea afectiunilor aparatului digestiv (ulcer, gastrita, colita, enterocolita, hemoroizi, constipatie (daca nu exista modificari anatomice ale colonului), diaree.
- Ajuta in afectiuni renale;
- Tulburari metabolice;
- Tulburari ale aparatului cardiovascular: ameliorarea circulatei arteriale si venoase, hipotensiune;
- Afectiuni ale aparatului uro-genital: tulburari de menopauza, dereglari ale ciclului menstrual, afectiuni ale prostatei.
- Rezultate bune se obtin si in dureri reumatice, migrene, anemii, stari de stres, acnee.
Citeste pe larg despre beneficiile acestui supliment: AICI.
!!RETREAT LA MUNTE pentru corp, minte, spirit!! In perioada 2-5 iunie va avea loc editia de vara a evenimentului Weekend pentru Relaxare si Revitalizare, editia X! Afla detaliile si vino alaturi de noi! Detalii aici.
Despre Mirela, citeste aici.
Ghidez sesiuni de practica Yoga cu grupul in fiecare zi de Luni (la Studio). Iti doresti o consultatie privata 1:1 sau un program personalizat? Acestea sunt disponibile prin programele Yoga si Dezvoltare personala si Nutritie si Mod de viata sanatos.
In 2015 si dupa 11 ani de corporatie, am decis sa ma dedic pasiunii de a lucra cu oamenii – adulti, tineri, copii, folosind si invatandu-i modalitati eficiente pentru a-si dezvolta si intretine armonios relatia cu sine – corp, minte, emotii, si cu ceilalti.
Hai sa ne conectam si pe Facebook si Instagram.
Ma gasesti si pe canalul YouTube.