Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM

  Cum ne hranim si cum putem ajusta aceasta nevoie esentiala pentru a renunta la comportamente autodistructive si pentru a crea un impact benefic asupra starii interioare: fizic, mental, emotional.


Acesta este un articol din seria Ayurveda: nutritie, lifestyle si ingrijirea corpului. In fiecare luna abordez cate un subiect de actualitate (sezon, imunitate, afectiuni specifice de sanatate, somn/odihna etc.), adresez o nevoie curenta (vitalitate, etc.) si descriu solutii practice care sa te avantajeze in decizii si pentru imbunatatirea calitatii vietii. Voi face aceasta oferindu-ti din cunoasterea Ayurveda si experienta mea de o viata in domeniul Wellbeing.

Luna aceasta va fi despre modul in care ne hranim, cum identificam comportamente autodistructive si cum putem ajusta aceasta nevoie esentiala – de hrana si alimente – pentru a sprijini optim procesele de asimilare a nutrientilor si eliminare a reziduurilor. Cu impact asupra starii interioare: fizic, mental, emotional.

Comportamente autodistructive in alimentatie: Schimba modul in care mananci pentru a-ti transforma viata

Am fost in India in repetate randuri, pentru studiu. Aici, am fost expusa cunoasterii Ayurveda, stiinta vietii, atat la institutul si spitalul unde am invatat, cat si in sanul familiilor care m-au gazduit. 

Am regasit in India un ritual si obiceiuri care onorau viata, pamantul, resursele de hrana, anotimpurile. Acestea m-au dus cu gandul la stramosii nostri, traiul lor milenar inconjurati de natura si animale, mai aproape in suflet de Dumnezeu.

In zilele noastre moderne, avem acces la mai mult – mancare, filme, media, viteza, tehnologie, descoperiri stiintifice si medicale uimitoare, educatie, servicii sanitare, etc. Aceasta nu ar trebui sa excluda folosirea constienta a resurselor, evaluarea impactului deciziilor din prezent asupra generatiilor viitoare si actionarea in consecinta, mentinerea contactului cu natura.

Din aceasta privinta, stramosii nostri, oricat de primitivi i-am considera, pot spune ca traiau mai constient, fiind mai aproape de natura si de resursele sale.

Ritual de familie in India

In India, intr-o familie cu studii superioare si acces la ceea ce este considerat modern, viata de zi cu zi se desfasoara dupa urmatorul ritual. Dimineata, la trezire, se spune in gand o rugaciune de multumire. Atunci cand coboara din pat si talpile ating pamantul, mai spun o rugaciune (acesta poate fi un simplu gand de multumire catre pamantul care le primeste pasii). De aici, dupa toaleta de dimineata, fiecare se indrepta catre ale sale: serviciu, scoala, batranii familiei la bucatarie sau in gradina. Dupa amiaza, spre seara este timpul reunirii. Ritualul de seara curge in felul urmator. Membrii familiei sosesc rand pe rand acasa, se schimba de hainele de lucru, se curata sau purifica (aici era timpul pentru dus/baie) si se reunesc in jurul mesei. Pe masa sunt asezate toate cele trebuincioase – pentru a nu fi nevoie sa se ridice si sa mai aduca ceva in timpul mesei, se spune rugaciunea de multumire pentru bucate, multumire indreptata catre toti cei care au contribuit la cresterea si asigurarea hranei. Se mananca in liniste, fiecare conectat cu ceea ce are in farfurie. Dupa incheierea mesei, este timpul de socializare. Seara se incheie in meditatie sau rugaciune.

Noi, cum facem astazi? Mancam in timp ce vorbim. Mancam in picioare sau in timp ce mergem. Mancam pe un colt de birou in timp ce citim sau raspundem la e-mailuri. Mancam uitandu-ne la film, talk-show. Mancam alimente de tip fast-food si junk food, cu calorii goale si lipsite de nutrientii esentiali. Mancam pe fond emotional: folosim alimentele pentru a masca sentimentele de anxietate, frica, depresie, singuratate, furie, tristete sau ura de sine. 

Zoom in: Comportamente autodistructive in alimentatie

Daca folosesti actul de a manca ca modalitate de compensare, pentru a te face sa te simti rapid mai bine, observa cum apare acest impuls de a manca: este insotit de ganduri obsesive sau comportamente compulsive? Simti ca nu poti avea control legat de cand, ce si cat mananci? Te gasesti vreodata mancand si nu iti aduci aminte cand ai luat decizia de a manca? Mananci pentru ca te plictisesti? Obisnuiesti sa mananci intr-un mod dezorganizat? Mananci prea mult, in exces, pana la punctul in care te simti rau, sau prea putin, cu scarba sau dezinteres? Te gandesti la mancare ca la o recompensa sau iti planifici momentul in care sa mananci alimente nesanatoase? Acestea sunt comportamente autodistructive de alimentatie, care de regula isi au substratul mai adanc in stima de sine scazuta, care merge pana la dispret, sau un sentiment de lipsa de control asupra vietii. 

A folosi in mod abuziv acest act primar de a te hrani este in contradictie cu tendinta naturala spre bunastare si echilibru. 

Importanta focului digestiv

Ce face ca aceste comportamente de alimentatie sa fie distructive? Toate aceste comportamente slabesc focul digestiv (agni). Focul digestiv este energia disponibila pentru a digera ceea ce consumi: fizic, mental si emotional. Cand focul digestiv este scazut, devine dificil sa te ocupi de activitatile de peste zi (nu ai energia necesara), iar alimentele nu sunt absorbite, asimilate si/sau eliminate in mod corespunzator (puterea de digestie este scazuta si metabolismul lent).

In orice situatie te-ai regasi din cele enumerate mai sus (sau la care ti-ai oferit raspuns) duce la o digestie slaba. Aceasta atitudine fata de alimente si actul de a manca cultiva deconectarea de Sinele superior si de natura. Mai devreme sau mai tarziu vor aparea efectele negative in afectiuni ale corpului: carente alimentare, obstructionarea vaselor de sange, probleme de respiratie, sindromul de colon iritabil, ulcer, probleme de oase si articulatii, constipatie, imbatranire prematura, accentuarea starii de anxietate sau furie, insomnie, depresie, etc.

Pasi catre o viata noua, mai buna

Alimentele si actul de a manca sunt unele din instrumentele la indemana de a-ti influenta calitatea vietii.

O practica pe care sa o dezvolti este observarea mesajelor naturale pe care ti le transmite corpul:  de aici vei dobandi o senzatie de libertate, usurinta si lejeritate incredibila. Yoga si meditatia te vor sprijini pentru a restabili comunicarea cu corpul tau. 

Mananca dupa un program regulat care iti avantajeaza si echilibreaza natura dosha. Evita sa mananci la primul impuls si nu manca mai mult decat poti tine in cele doua palme. Asigura-te ca ai digerat masa anterioara inainte de a manca din nou (de regula, acorda un repaus digestiv de trei ore, in care sa bei doar lichide: apa si ceaiuri naturale). Cel mai important, mananca constient (mindful eating).

Cateva practici pentru a manca constient sunt:

  • Ia loc la masa si respira lent intre 3 si 12 respiratii. 
  • Spune o rugaciune sau un gand de apreciere pentru mancare.
  • Asigura-te ca mediul este linistit, fara distrageri, cum ar fi TV, cititul sau angajarea in conversatii aprinse in timp ce mananci.
  • Intretine o conversatia lejera sau ia masa in tacere
  • Angajeaza toate simturile in actul de a lua masa! Digestia este stimulata inainte de a intra alimentele in gura: prin miros, vaz. Nu degeaba avem expresia: “Mancam cu ochii”.
  • Observa cum se imbina gusturile in gura ta, textura alimentelor
  • Alege experienta de a manca cu mana

Toate acestea iti vor largi experienta benefica de a manca. Gandeste-te ca ceea ce mananci nu iti va umple doar stomacul sau un gol interior, ci iti va alimenta insasi Viata, sentimentul de a fi bine tu cu tine si iti va oferi resursele necesare pentru a prospera.

Mesajul de takeaway

Acestea sunt doar cateva din practicile care te vor ajuta in cursul calatoriei. Ayurveda si Yoga ofera cai catre o dieta sanatoasa, un stil de viata echilibrat, regasire interiora/conexiune spirituala si o cale de intelegere si modelare a mintii. Stergerea ideilor si credintelor vechi, distructive legate de mancare si actul de a manca va face loc pentru optiuni naturale, sanatoase si placute. Sunt aici pentru a te sprijini sa iti urmezi calea catre construirea unei relatii mai bune cu tine, cu ceilalti si cu lumea inconjutoare.

Regasesti in link cateva retete pe principii Ayurveda care sa iti intareasca relatia naturala cu corpul, mintea si sufletul.


Pentru sesiuni individuale 1:1, acestea sunt disponibile online, prin programele de consiliere Yoga si Dezvoltare personala si Nutritie si Mod de viata sanatos.


Mirela Ivaz este profesoara de Yoga (RYT-500) si Wellness Coach. Este certificata in India de catre Yoga Alliance si STED Council. Din 2015, preda Yoga si organizeaza tabere si evenimente pentru promovarea unui mod de viata sanatos si echilibrat. Mirela imbina metodele traditionale, adaptate nevoilor actuale, cu instrumentele moderne pentru dezvoltare personala, prin calitatea ei de Consilier pentru Dezvoltare personala si Tehnician nutritionist, acreditata de ANC.

Lasati un comentariu