Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM

Saptamana aceasta, in studiul Yama si Niyama, ajungem la Aparigraha. Aparigraha se traduce prin non-acumulare sau non-posesivitate, absenta dorintelor rele de posesie si lacomiei. Descopera cum respectarea acestei Yama iti da voie sa construiesti si sa te dezvolti in viata (roluri, identitati, posesii materiale), fara a-ti ascunde sau impovara adevarata identitate.


Aparigraha: absenta dorintelor rele de posesie, lacomiei, invidiei

Ce este Aparigraha si cum se reflecta in viata ta

Aparigraha este a cincea si ultima Yama, cea care introduce preceptele non-acumularii sau non-posesivitatii.

Ce inseamna non-posesivitate? In practica etica Yoga sunt explorate mai multe intelesuri: non-atasament, non-lacomie, non-avaritie, non-acumulare. Te poti gandi totodata la abilitatea de “a te elibera”. A te elibera de ceea ce te impiedica sa inaintezi, asteptari, bagaje emotionale si mentale, constructii artificiale ale propriei identitati.

Ah…A te elibera, a trece peste sau a inlatura ceea ce nu iti serveste… Cat de usor este de spus…

De ce ne agatam totusi de lucruri si de oameni, fara puterea de a ne elibera? De ce ravnim cu invidie la talentele, posesiile sau realizarile altora? De ce cautam sa detinem, sa avem si ne agatam de acestea? Ce ne activeaza uneori lacomia?

Frica, iluziile, atasamentele

Cel mai probabil raspuns cred ca este frica, iluziile, atasamentele. 

Filosofia budista arata cu degetul spre aceste trei obstacole in calea fericirii si bunastarii. 

Citeste si: 10 Zile in Manastirea Budista Kopan din Nepal. Călătoria mea spirituală spre interior

Frica functioneaza ca un declansator pentru actiunile si starile noastre de dispozitie. Ne agatam de lucruri si de oameni si ne opunem sa le dam drumul, pentru ca altfel vom parea ca suntem “mai putin” in proprii ochi si ai celorlalti. Frica este emotia care ne protejeaza de necunoscut. Chiar daca realitatea in care traiesc ma nemultumeste sau trecutul meu contine amintiri dureroare pe care le port in prezent, ma vad in continuare agatandu-ma de emotiile si povestile pe care mi le spun, despre mine si despre ceilalti. 

Citeste si Bagajul emotional: ce este si cum il poti elimina

O poveste pentru a ilustra puterea si, totodata, conditionarea atasamentelor

Povestea Zen despre cei doi calugari imi vine în minte pentru a ilustra acest aspect. Doi calugari, Tanzan si Ekido, ajung la un drum care se umpluse de noroi in urma ploilor. Aici, intalnesc o femeie care nu putea trece, pentru ca altfel si-ar fi murdarit imbracamintea. Tanzan o poarta in brate, peste drum. Calugarii isi continua calatoria in tacere. Ajungand aproape de locul unde aveau sa poposeasca, Ekido exclama plin de furie ca acel lucru pe care il facuse nu se cuvine pentru un calugar. La care Tanzan raspunde: “Am lasat femeia din brate acum cateva ore. Tu inca o mai porti?”

Ah…A trece mai departe.

Cat de mult iti porti atasamentele incat ele devin nocive?

A te elibera de impactul distrugator si conditionarea limitativa a amintirilor dureroase din trecut este o munca cu adevarat grea. Poate fi infricosator. Poate crea impresia unei dizolvari a propriei identitati (falsul-eu), construite in timp din cumularea de masti, roluri, posesii si povesti despre sine. Toate adunate pentru a-ti proteja partea cea mai intima si vulnerabila a sinelui, Adevaratul Tu.

Nu esti ceea ce crezi ca esti. Menis Yousry

Cum intervine Aparigraha pentru bunastarea ta?

Aparigraha inseamna puterea de a lasa deoparte toate acele zorzoane prin care ne impodobim de prisos identitatea: acele obiecte, roluri si povesti pe care ni le spunem mereu despre sine si despre ceilalti. Aparigraha inseamna sa incurajam acea practica prin care ne dam voie sa ne eliberam de atasamentele nocive, inainte ca acestea sa ajunga sa ne raneasca (prea mult).

Inseamna sa cultivam acea intelepciune prin care ne dam voie sa fim hraniti de relatiile, posesiile, contextele si experientele noastre, si nu impovarati sau controlati de frica pierderii lor. Inseamna sa crestem prin curajul de a ne dezvalui propria natura (sensibila, onesta, vulnerabila, afectuoasa, curajoasa, puternica), propriile talente si inclinatii cu care am fost daruiti.

Cu aceasta realizare, vei putea observa cum viata ta devine mai usoara

Pe salteluta de Yoga: respiratia, asemenea unui ghid

In practica Yoga atentia noastra este cat mai des directionata spre observarea respiratiei. Ne concentram asupra actiunii de a elibera aerul, prin expir, si invitam aerul, prin urmatorul inspir. 

Ce se intampla daca am avea incredere in viata ca si cum am avea incredere in propria respiratie? Ce se intampla daca ne-am putea lasa hraniti de fiecare moment si apoi l-am elibera, avand incredere ca urmatorul ne va hrani si mai mult?

Prin observarea respiratiei permitem vietii sa ne hraneasca constient, ne dam voie sa experimentam intimitatea deplina si sa ne conectam cu fiecare moment, apoi sa ii dam drumul, sa facem loc, pentru ca urmatorul lucru sa vina.

Prin practica Yoga si observarea respiratiei inveti sa transpui in viata de zi cu zi actul eliberarii de ceea ce nu mai ai nevoie, de ceea ce nu isi mai serveste. Eliberand ceea ce nu mai ai serveste, faci loc noului sa apara in viata ta.

Provocarea Aparigraha 

Provocarea Aparigraha pentru aceasta saptamana este sa lasi respiratia sa devina profesorul tau. Poti observa nevoia de a elibera cu fiecare expir si de a fi hranit cu fiecare nou inspir. Condu apoi aceasta calauzire in viata ta de zi cu si si observa de ce anume te agati si cat de des aceste atasamente sunt doar lucruri care, pur si simplu, vor trece.


Ramai la curent cu ceea ce pregatesc nou pentru tine, accesand calendarul de evenimente si inscrie-te pentru sedintele saptamanale de Yoga: Calendar Evenimente

Pentru sedintele individuale de consiliere Dezvoltare personala si Yoga, Nutritie si Stil de viata, afla mai multe aici: Activitati si Programe

Iti sunt alaturi,
Mirela Ivaz

Hai sa ne conectam si pe Facebook:
www.facebook.com/ivaz.ro

Acum ma gasesti si pe YouTube:
www.youtube.com/channel/UC9wyAIlClyI9eqqxUnhBo1Q

 

Lasati un comentariu