5 Beneficii Pentru Care Sa Practici Yoga Dimineata
Descopera cat de important este felul in care iti incepi ziua! Vei afla din beneficiile si micile succese pe care practica Yoga dimineata ti le poate aduce.
5 BENEFICII PENTRU CARE SA PRACTICI YOGA DIMINEATA
Apreciez in mod deosebit inceputurile de zi. Orice s-ar fi intamplat in ziua precedenta – si mai ales din acele episoade in care fie mi-am atras remuscari sau critica legat de o intamplare anume, fie am avut o zi agitata cu drumuri si treburi administrative de rezolvat si tipare vechi de comportament mi-au fost atatate sau, pur si simplu, un sentiment de nesiguranta si vulnerabilitate a imbracat ziua precedenta, stiu ca pot crea un nou inceput cu fiecare zi.
Felul in care iti incepi ziua va determina felul in care iti vei petrece ziua. Asa cum iti petreci fiecare zi, asa iti vei petrece si viata. – Louise Hay
Stiu ca nu este usor sa iei in piept noua zi: pregatiri pentru a duce copiii la scoala, o vizita la medic, vesti despre o ruda bolnava, drumurile cu masina prin oras in plin flux de trafic si cumparaturi de facut, task-urile de serviciu si frecusurile inerente care pot aparea, etc. Sunt dese zilele in care pare ca intindem mai mult coarda nervilor, acumuland tensiuni, frustrari, stresuri, (auto)critici – si gasim oarecare confort doar visand la urmatoarea iesire de Weekend sau la urmatorul concediu. Sau alintandu-ne copiii la culcare, cand si noi cadem amortiti si epuizati langa ei.
Insa nu trebuie sa fie doar asa, sa ne tot amanam timpul pentru sine, sa renuntam la lucrurile pentru noi. Mai ales mamele care au copii mici se pot regasi cu usurinta aici.
La Studio, in timpul unei sesiuni de Yoga pentru mama si bebelus
De ce conteaza practica Yoga dimineata: motive, recomandari, beneficii
Ceea ce am cuprins in acest articol sunt o serie de beneficii si motive pentru a incepe sa iti dedici timp personal. Voi puncta cat de important este felul in care iti incepi ziua. Voi mentiona beneficiile si micile succese personale pe care practica Yoga, meditatia, deschiderea constienta catre noul inceput de zi si stabilirea unei intentii ti le poate aduce. Acestea sunt o reflectie a experientei mele personale si o constatare din ceea ce cliente si persoane cu care am discutat direct mi-au impartasit.
1. Beneficiul ritualului
Este angajamentul pe care ti-l iei fata de tine. Americanii folosesc o expresie – to show-up – pentru actiunea de a aparea, de a te face vizibil.
Pregatirea incepe de cu seara, cand stii ca a doua zi, dimineata, te vei trezi cu jumatate de ora mai devreme si iti vei pune ceasul sa sune. Stii ca nu mai este rostul sa zabovesti mult seara, devii mai eficienta pentru ceea ce ai de rezolvat pentru ca, nu-i asa, maine dimineata vii la o intalnire cu tine, pentru tine.
A doua zi, dimineata … you show-up! In coltisorul tau desemnat pentru practica Yoga, aerisesti camera cat timp iti intinzi salteluta, aprinzi o lumanare sau un betisor parfumat.
Fondatoarea Brain Pickings, Maria Popova, scrie ca desi diferite in practica, rutina si ritualul par sa fie doua fete ale aceleiasi monede:
In timp ce rutina isi propune sa faca haosul vietii de zi cu zi mai usor de gestionat si controlabil, ritualul isi propune sa imbibe lumescul cu un element care apartine magicului. Structura rutinei ne reconforteaza, iar specificitatea cu totul aparte a ritualului ne vitalizeaza.
2. Stabilirea unei intentii pentru ziua care incepe
La inceputul sesiunii de Yoga ii invit pe participanti sa isi stabileasca o intentie pentru practica respectiva. Aceasta poate fi intentia de a genera blandete in timpul practicii daca corpul se simte obosit, intentia de a linisti fluxul gandurilor si de a stabiliza mintea in prezent, intentia de a pasi in afara zonei de comfort si de a hrani curajul si increderea in abilitatile personale, sau intentia de a crea mai multa flexibilitate in corp si in minte.
Oricare ar fi aceasta, date fiind spatiul si timpul constient dedicat meditatiei si/sau practicii Yoga asana (posturi fizice), stabilirea unei intentii are rolul de a-ti modela ziua si de a pastra in focus, pe parcursul orelor urmatoare, ceea ce este important si are valoare pentru tine.
Gandurile iti modeleaza viitorul. – au spus-o mai multi invatati, din antichitate sau mai aproape de prezent.
3. Saluta Soarele
In mod traditional, practica Surya Namaskar (Salutul Soarelui) era efectuata la rasaritul soarelui, ca o modalitate de a intampina soarele si sosirea unei noi zile.
Fiind constienti de ritmurile naturale ale lumii si practicand in perioada limpede, linistita si curata a inceputului de zi, ne vom putea regasi propriile ritmuri naturale. Cei mai multi dintre noi suntem acaparati de lumea tehnologiei si a muncii, locuim si traim inconjurati de betoane, incat riscam sa devenim deconectati de starea noastra naturala si de ritmurile naturale ale zilei si noptii, ale anotimpurilor, ale etapelor de varsta, etc. Cand aceasta deconectare de la ritmurile naturale ale lumii se produce si, mai ales, se adanceste ca durata de timp, se intampla ce este mai rau…
Aceasta rutina, cu practica Yoga dimineata – stabilirea unei intentii, meditatie, Asana si Salutul Soarelui, respiratie constienta, relaxare – reuseste sa ne rearmonizeze cu ritmurile naturale.
Beneficiile se vor regasi intr-o stare de prezenta, de a fi mai constient de sine (un fel pentru a spune: a fi stapan pe tine si increzator), o limpezime a mintii, o claritate mai mare in decizie si actiune, o stare de baterii incarcate cu energie si vitalitate.
Pe langa aceasta, o practica Yoga dinamica – precum cea pe care o am in pregatire pentru urmatorul articol – are rolul de a-ti creste metabolismul, de a-ti stimula digestia si procesul de eliminare, te sprijina sa scapi de depozitele (suplimentare) de grasime si sa iti tonifici corpul.
4. Meditatia
Practica Yoga este mai mult decat posturi (Asana). Meditatia este o practica Yoga cu beneficii recunoscute. Simplul fapt de a-ti dedica la inceputul zilei cateva minute pentru meditatie poate crea efecte valoroase intr-un timp scurt.
Devenind constienti de gandurile noastre si dezvoltand abilitatea de a le observa, mai degraba decat a ne lasa prinsi in itele mintii si ale gandurilor, ne face mai capabili sa ne dam seama daca aceste ganduri ne sunt necesare, ne aduc un folos real sau nu. Acest obicei se va extinde pe parcursul zilei, dincolo de salteaua de Yoga.
Prin acest obicei de a ne privi gandurile, in loc sa ne lasam prinsi de ele, stimulam cultivarea discernamantului. Acest fapt va avea un impact major asupra actiunilor noastre: o persoana calma, constienta de propria prezenta si de valoarea sa poate privi cu mai multa intelepciune si empatie lumea din jurul sau si va lua decizii diferite fata de o persoana stresata si speriata (sa nu uitam, adesea frica se manifesta sub forma de furie, spirit acuzator)!
Citeste si 7 motive pentru a incepe sa traiesti in Prezent. Acum.
In plus, dimineata mintea noastra este mai putin prinsa in gandurile si agitatia inerente din restul zilei, ceea ce face tot acest proces al meditatiei mai usor de urmarit si dezvoltat ca abilitate si obicei.
5. Respira: aici si acum
Dimineata ne intampina cu o atmosfera linistita si curata.
Plamanii sunt unul din cele patru sisteme ale corpului care indeplinesc functia de curatare pentru corp, de eliminare a ceea ce nu mai este trebuincios.
A deveni constienti de propria respiratie – concentrandu-ne cu atentia asupra fiecarui inspir si expir si observand ritmul respiratiei, pauzele create intre inspir si expir, urmarind senzatiile pe care trecerea aerului prin corp le produce la nivelul narilor, a pieptului si a abdomenului – este o modalitate de a ne aduce cu totul in momentul prezent.
Corpul incearca sa ne tina in trecut, mintea incearca sa ne duca in viitor. Respiratia ne tine in prezent. – Leslie Kaminoff
Cand mintea este plina de ganduri, sau simtim o agitatie interioara (cel mai adesea efectul stresului) sau intampinam stari de anxietate, a acorda atentie respiratiei ne aduce in prezent si in realitatea nedisimulata de minte. In timp ce gandurile si framantarile mintii au adesea prea putin sau nimic a face cu situatia din fata noastra (sau cea de acum cateva ore de la birou, sau cea de ieri, etc.), respiratia ne aminteste de darul vietii, acel ceva real care apartine cu adevarat momentului prezent.
Respiratia constienta este despre a fi aici si acum.
Respiratia si efectul asupra starii interioare
Miscarile pe care le efectuam pe parcursul practicii Yoga sunt aproape intotdeauna initiate de un inspir sau de un expir. Miscandu-ne cu respiratia, ne miscam in prezent.
O respiratie superficiala, concentrata la nivelul pieptului si sus, inspre clavicule, indica stresul si activeaza, de asemenea, raspunsul corpului la stres (respunsul de tip flight / freeze / fight). In timp ce respiratia profunda, concentrata in abdomen – numita respiratia abdominala sau diafragmatica – unde abdomenului i se permite sa se extinda si sa se relaxeze cu respiratia, calmeaza sistemul nervos, aduce mintea si corpul in prezent, ceea ce se resimte ca o stare de a fi mult mai relaxata.
Daca constientizarea respiratiei devine un obicei, atunci vom putea extinde acest obicei in orice moment al zilei pentru a deveni mai constienti si mai prezenti.
Sesiuni Yoga cu Grupul
Te invit sa te alaturi grupului de practica si sa te bucuri de beneficiile pe care miscarea ghidata cu respiratia le aduce pentru corp si pentru minte. Chiar daca vei fi la prima ta sesiune de Yoga, voi fi alaturi de tine pentru a te ghida si a-ti oferi optiuni de practica.
Daca iti doresti sa participi, completeaza te rog formularul disponibil aici.
Pentru sesiuni individuale 1:1, acestea sunt disponibile, prin programele Yoga Sesiuni Private si Consiliere Nutritie si Mod de Viata Sanatos.
IȚI SUNT ALĂTURI!
Sunt Mirela Ivaz, sunt Consilier pentru dezvoltare personala, Trainer si Consultant nutritionist (acreditare ANC), profesoara de Yoga 500-hours RYT, Ayurveda Practitioner si Integrative Yoga Therapy.
Sunt certificata in India de catre Yoga Alliance si STED Council. In Nepal am deprins arta meditatiei de la calugarii budisti, in manastire.
Din 2015, predau Yoga si organizez tabere si evenimente pentru promovarea unui mod de viata sanatos si echilibrat. Imbin folosirea metodelor traditionale, adaptate nevoilor actuale, cu instrumentele moderne pentru dezvoltare personala.