Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM

Pe cat de importanta este pentru fiecare, fericirea inseamna ceva diferit de la o persoana la alta. Descopera cum iti poti sabota accesul la fericire si cum sa o cultivi mai mult in viata ta, pentru a-ti imbunatati relatiile, perspectiva asupra vietii, gradul de satisfactie in viata.


Tu cum iti sabotezi accesul la fericire?

Fericirea: o atitudine pentru viata

Daca esti asa destept, de ce nu esti fericit?

A fi fericit se refera la abilitatea de a lua decizii care sa potenteze in mod consistent starea de fericire. Fericirea inseamna sa ai “inima usoara”. Inseamna sa nu te iei pe tine insuti prea in serios incat sa-ti ruinezi pofta de viata. Inseamna sa te bucuri de viata si in acelasi timp sa fii responsabil pentru lucrurile din viata ta.

Metafora balonului

Fericirea este asemenea unui balon. Cu cat esti mai fericit, cu atat te simti mai usor. Baloanele sunt asociate evenimentelor fericite. Cand tii un balon in mana, lumea este constienta de marimea lui. Asemenea si in cazul fericirii: oamenii din apropierea ta o pot percepe si masura. Cu cat balonul este mai mare, cu atat esti mai fericit.

Masura fericirii

Totusi, ce anume determina dimensiunea balonului? Obiceiurile care distrug fericirea sunt asemenea gaurilor facute in balon balon, iar cele care hranesc fericirea sunt precum pompele de aer care umfla balonul. Acestea sunt cele doua forte care actioneaza asupra balonului.

Scapa de gauri si cu cat mai multe pompe ai sa umfli balonul, cu atat mai fericit vei fi!

Obiceiurile care alunga fericirea

Obiceiurile care alunga fericirea si produc daune insemnate asupra nivelului de fericire se regasesc intre acestea:

–       Devalorizarea fericirii. Desi ne dorim o viata fericita si implinita, multi dintre noi ajung sa isi sacrifice fericirea nu o data, ci de mai multe ori intr-o zi. Si ne mai intrebam de ce nu suntem fericiti!?

–       Urmarirea superioritatii. Ne comparam cu ceilalti in privinta averii, frumusetii, succesului, talentului, puterii de influenta si vrem sa devenim mai buni decat altcineva intr-un domeniu sau altul.

–       Ne consideram neajutorati, ne plangem de mila. Ne dorim sa fim sanatosi, sa fim iubiti, sa dezvoltam relatii benefice, insa uneori ne exprimam intr-un mod care nu este in sprijinul nostru.

–       Ne aflam in control excesiv cu propria persoana si cu ceea ce ne inconjoara. Copiii nu se supun regulilor, vremea nu este asa cum vrei tu…

–       Neincrederea in ceilalti

–       Neincrederea in ceea ce poate oferi viata. Este ca atunci cand vezi jumatatea goala a paharului in loc de cea plina.

–       Ignorarea sursei interioare de fericire. Fiecare dintre noi are o sursa de fericire inlauntrul sau, o sursa care ne este accesibila oricand daca stim cum sa o accesam. Aceasta este starea de constienta extinsa, adica abilitatea de a fi atent la ceea ce se intampla cu corpul, gandurile si reactiile noastre, modul in care relationam cu ceilalti, o atitudine de abordare la lume dintr-un spatiu al intelegerii, rabdarii, compasiunii.

Cum poti (re)cunoaste fericirea?

Este important sa cunoastem ce inseamna fericirea. Ea poate insemna ceva diferit de o persoana la alta. Fericirea poate fi definita ca fiind:

–       O placere senzoriala: gustul unui anume fel de mancare, o petrecere la care ne-am simtit  bine. Aceasta este de scurta durata.

–       Mandrie in sensul de aroganta, supra-apreciere de sine. “Am cel mai tare job!” – fericirea este tradusa ca starea de a te considera superior celorlalti. Aceasta este de scurta durata.

–       Mandrie autentica, veritabila, neprefacuta. Comparandu-te cu statutul tau anterior, acum te consideri mai bun. Aceasta stare poate fi asociata unui progres in care ai atins un nivel ridicat de expertiza in domeniul de interes.

–       Iubire/relatii. Fericirea este in conexiune cu familia, cu hobby-urile tale.

–       Abundenta. Simti ca provocarile pe care le intampini iti fac viata mai interesanta si nu le consideri ca fiind o amenintare. Aceasta stare de fericire are potentialul de a dura mult timp.

Descopera-ti propria definitie a fericirii – Exercitiu

Gandeste-te la lucrurile care te fac fericit si noteaza-le in jurnalul sau agenda ta. Ia-ti timp inainte si asculta o melodie care sa te inspire, acorda-ti un timp de liniste si calm pentru a cerceta inlauntrul tau si a identifica lucrurile care te fac fericit. Asterne-le apoi pe hartie sau pe suport electronic.

Acum ca ti-ai dat seama ce inseamna fericirea pentru tine, defineste-o in termeni proprii, cu cuvintele tale, cum stii tu mai bine. Scrie definitia pe care o dai fericirii. Vei avea ocazia mai tarziu sa iti revizuiesti si imbunatatesti definitia asupra fericirii.


Scrie-mi cum te-a inspirat acest articol, care sunt dificultatile pe care le intampini, cum alegi sa iti hranesti sentimentul de fericire?

Urmareste-mi articolele viitoare despre fericire si despre cum poti obtine si mentine o viata fericita si implinita!


Ramai la curent cu ceea ce pregatesc nou pentru tine, accesand calendarul de evenimente si inscrie-te pentru sedintele saptamanale de Yoga:

Calendar Evenimente – Mirela Ivaz

Pentru sedintele individuale de consiliere Yoga si Ayurveda, afla mai multe aici:
Activitati, Programe si Proiecte – Mirela Ivaz

Adauga te rog aceasta adresa ( contact@ivaz.ro ) in lista ta de contacte pentru a te asigura ca mesajele mele vor ajunge in casuta ta postala si de acum incolo si nu vor fi sterse din greseala.

Iti sunt alaturi,
Mirela Ivaz

Hai sa ne conectam si pe Facebook:
https://www.facebook.com/ivaz.ro
Acum ma gasesti si pe YouTube:
https://www.youtube.com/channel/UC9wyAIlClyI9eqqxUnhBo1Q

 

Lasati un comentariu