Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM

Aici poti spune ca pasesti pe urmele dacilor, totul iti pare pastrat neschimbat din vremuri ancestrale. Afla detaliile de traseu catre Vârful Omu, Babele si Sfinx, prin Valea Obarsiei si descopera tabloul spectaculos al naturii (+video).


Traseu Vârful Omu prin Valea Obarsiei (retur Sfinx si Babele) | VIDEO

Traseul bucla Statia de Telecabina Pestera – Vârful Omu – Babele si Sfinx – retur prin Piciorul Babelor – Statia de Telecabina Pestera este de dificultate medie-spre ridicat. Este probabil cel mai accesibil si pitoresc traseu pentru a ajunge la Cabana Omu si respectiv Vârful Omu (excluzand telecabina). 

 

 

Peisajul este unul alpin – gol alpin si culme de munte – cu privelisti ametitor de frumoase. Vei traversa pârâiaşe si vei trece pe langa Cascada Obârşia Ialomiţei, care este cea mai înaltă cascadă din Carpaţii Meridionali şi a doua ca inaltime din Romania, având peste 100 de metri. Vei fi martor la indeletnicirea ancestrala a păstoritului: turme de animale (cai, vaci si oi) sunt manate de păstori pe vaile muntilor. 

 

 

In perioada lunii iunie – pana spre inceput de iulie, vei putea admira rhododendronul (bujorul de munte) inflorit.

 

 

Daca te gandesti sa iti duci copiii in traseu pe munte, afla ca este accesibil si pentru ei, in conditii de vreme prielnica, echipament adecvat si mai mult timp la dispozitie. Variantele de traseu cu copiii sau cu persoanele mai putin antrenate vor fi detaliate mai jos

Daca timpul iti permite, acum sau la o revenire a ta in zona, iti recomand sa intri si sa vizitezi Pestera Ialomitei, cu schitul ce te intampina la intrare. Pestera Ialomitei Iti ofera privelisti ireale: ai sentimentul ca patrunzi in maruntaiele pamantului in timp ce ii parcurgi suita de cotloane, treceri si galerii.

DETALII Traseu

Cum ajungi la punctul de plecare in traseu?

Fie ca vii dispre Targoviste sau Sinaia pe DN71, urmezi indicatorul Hotel Pestera care te desprinde de drumul national si te introduce pe tronsonul TransBucegi spre Cabana Cuibul Dorului – Cabana Dichiu – Cheile Zanoagei – Lacul Bolboci (cu cabana Bolboci si barajul Ialomitei) si intr-un final triumfal, Manastirea Pestera Ialomitei si putin mai sus, Hotel Pestera.

Cum este traseul?

Segmentul #1 de traseu: Statia de Telecabina Pestera – Valea Obarsiei (vei trece pe langa Cascada Obârşia Ialomiţei) – Vârful Omu si Cabana Omu

 

 

De la Hotel Pestera, respectiv Statia de Telecabina Pestera, urmezi marcajul cu banda albastra spre Vârful Omu si te tii de drum. Nu ai cum sa te ratacesti. Traseul este bine marcat, iar cararea este batatorita si vizibila (cand zapada este topita).

 

 

  • Traseu de dificultate medie
  • Marcaj: banda albastra
  • Durata: rezerva-ti 2 ore – 2 ore si jumatate sa il parcurgi dus si 5-6 ore dus-intors
  • Accesibil pentru copii insotiti si persoane mai putin antrenate (conditie fizica medie)

Te invit sa surprinzi in imagini frumusetea Bucegilor si a traseului spre Vârful Omu!

 

 

Segmentul #2 de traseu: Vârful Omu si Cabana Omu – Sfinx si Babele

Segmentul acesta de traseu se desfasoara in totalitate pe platoul Bucegilor. Este un traseu ușor, cu diferență de nivel mică: o plimbare.

De la Cabana Omu, drumul se continua pe marcaj banda galbena spre Sfinx. La un moment dat, drumul se separa in traseul de iarna si traseul de vara (acelasi marcaj, banda galbena). Cei mai multi continua pe drumul de vara, pastrand perspectiva asupra Vaii Cerbului.

 

 

 

Drumul devine spectaculos pe partea stanga in sensul de mers. Se pot vedea Coltii Morarului, Valea Cerbului, Releul Costila, Muntii Baiului, Azuga.

  • Traseu usor accesibil
  • Marcaj: banda galbena
  • Durata: 1 ora – 1 ora si 15 minute
  • Accesibil pentru copii insotiti si persoane mai putin antrenate (conditie fizica medie) ! daca vor urca cu telecabina din Pestera sau din Busteni

Segmentul #3 de traseu: Cabana Babele – Pestera (retur prin Piciorul Babelor)

Este bucla de intoarcere catre Pestera. 

  • Traseu de dificultate usor-mediu
  • Marcaj: cruce albastra
  • Durata: 1 ora la coborare si aprox. 2 ore la urcare
  • Accesibil pentru copii insotiti si persoane mai putin antrenate (conditie fizica medie)

Aceste segment de traseu poate fi abordat si independent, dus-intors.

Optiune de traseu: de la Cabana Babele, poti ajunge in aprox. 1 ora la Monumentul Crucea Eroilor Caraiman, pe traseul marcat cu cruce rosie.

Echipament

Va fi necesar sa iei in considerare vremea total imprevizibila, dar și profilul terenului, care este destul de accidentat. Platoul Bucegi se află la o altitudine mare (2200-2500m) și condițiile meteo se pot schimba de la o oră la altă foarte ușor.

Ca și echipament, iti recomand:

  • Bocanci de munte impermeabili;
  • Pelerina de ploaie, pantaloni lungi, bluză de corp, hanorac;
  • Apă (minim 2-3 litri), mâncare;
  • Sapca si crema de protectie solara (in sezon).

Sumar Traseu bucla

Distanta: 15 km

Durata: 6-7 ore (cu scurte pauze pe traseu, la Cabana Omu si la Cabana Babele)

Urcare, diferenta de nivel totala: 961 m

Coborare, diferenta de nivel totala: 903 m

Altitudine minima (Statia de Telecabina Pestera): 1610 m

Altitudine maxima (Cabana Omu): 2507 m

 

 

 

Iti doresc drumuri senine! Primesc cu bucurie sa imi scrii:

  • ce ti-a fost de folos sa afli din acest articol, ce stare ti-a adus, cum te poate inspira mai departe in alegeri.
  • (si next level) ce te-a inspirat sa alegi acest traseu si cum a fost pentru tine drumetia.

 


Te invit sa te abonezi la canalul YouTube @mirelaivaz si apreciza cu Like & Share filmarile din sectiunea EXPLOREAZA Lumea. Aici vei descoperi imagini si impresii din calatoriile mele in locuri autentice.


 

IȚI SUNT ALĂTURI!

Sunt Mirela Ivaz, sunt Consilier pentru dezvoltare personala, Trainer si Consultant nutritionist (acreditare ANC), profesoara de Yoga 500-hours RYT, Ayurveda Practitioner si Integrative Yoga Therapy.

Sunt certificata in India de catre Yoga Alliance si STED Council. In Nepal am deprins arta meditatiei de la calugarii budisti, in manastire.

Din 2015, predau Yoga si organizez tabere si evenimente pentru promovarea unui mod de viata sanatos si echilibrat. Imbin folosirea metodelor traditionale, adaptate nevoilor actuale, cu instrumentele moderne pentru dezvoltare personala.

Lasati un comentariu