Afla cum stresul „alimenteaza” poftele nesanatoase si cum sa construiesti obiceiuri alimentare sanatoase care sa te sprijine in aducerea si mentinerea unei stari de bine, de multumire de sine.
Stres si pofte nesanatoase: ce solutii sunt?
Foamea este adesea inselatoare, poftele izbucnesc si iti tulbura mintea. Poftesti la dulce sau sarat, covrigei, ciocolata, cornuri, prajituri, inghetate…you name it. Toate astea iti sunt la indemana de la magazinul din apropiere sau, deja le ai depozitate cu sarguinta acasa. Ori, le ai aduse pe tava la aniversarea vreunui coleg: prajituri cremoase si foietaje fragede, atat de multe variante incat prima imbucatura doar deschide calea pentru cele care urmeaza..si urmeaza…
Solutii pentru stres si pofte nesanatoase
Partea nasoala este ca stresul alimenteaza toate aceste pofte „nesanatoase”, in defavoarea unei mese complete, hranitoare, mancata in tihna la ora potrivita. Ne lasam trasi intr-o rutina plina de griji, auto-critica, solicitari din partea familiei (decizii, cumparaturi, curatenie, dedicare pentru partener si copii..), provocari la serviciu (atitudine profi, livrare la timp, supunere, flexibilitate, critica, asteptarile celorlalti de indeplinit..). Platesti cu timp, cu nervi, cu kilograme in plus sau cu boli. Ai si satisfactii in viata!? Da, cu siguranta: in zambetul copilului tau, in imbratisarea partenerului, in recunoasterea muncii tale. Dar ramai cu kilogramele in plus si cu riscul dezvoltarii anumitor afectiuni de sanatate, asta daca nu schimbi ceva ACUM.
1. Miscarea: primul element al schimbarii regimului de viata
Acel ceva pe care il poti schimba este, in primul rand, sa incepi sa faci miscare adecvata, cu regularitate. In functie de sportul sau tipul de miscare pe care il alegi, atentie la durata, intensitate si eventualele contraindicatii pentru sanatate. Pentru ca inca este timp frumos, iti recomand sa iesi in parc.
Poti alege intre:
- Plimbari la pas in ritm rapid (45-60 minute)
- Plimbari cu bicicleta
- Alergari usoare (20-30 minute)
- De asemenea, poti merge la inot sau alege sa practici yoga
Le poti alterna, de 3-4 ori pe saptamana. O data ce vei incepe sa faci miscare cu regularitate vei observa efectele pe tine insuti/insati: te vei simti mai bine fizic si psihic, mai capabil(a), mai increzator(oare) in fortele proprii si in ceea ce aduce ziua de maine si asta se va reflecta in calitatea relatiei pe care o ai cu tine insuti/insati cat si cu ceilalti.
2. Introducerea optiunilor sanatoase in alimentatie
In al doilea rand, incepe sa faci schimbari in alimentatia ta:
- Renunta la consumul produselor preparate si semipreparate din comert
- Stabileste-ti mesele sa fie luate la ore fixe
- Planifica din timp ce vei manca
- Mareste consumul de fructe si legume – prefera-le pe cele de sezon
- Hidrateaza-te adecvat (2-2.5 l apa/zi)
- Stabileste-ti ultima masa incat sa fie cu minim 4 ore inainte de culcare
In timp, vei observa ca alegerile tale devin mai constiente, gusturile se vor rafina si vei prefera mesele complete, echilibrate din punct de vedere nutritiv. Le vei prefera pe acestea din urma pentru ca vei cunoaste care este reversul medaliei: gandire incetosata si greoaie, stari de nemultumire personala, senzatii de balonare si arsuri la stomac.
Te intrebi din ce motiv am pus miscarea pe primul loc si alimentatia pe locul doi?
Din proprie experienta si din marturisile celor apropiati, sportul/miscarea iti disciplineaza intr-un mod natural stilul de viata: alegerile alimentare pe care le faci, atitudinea asupra vietii, iti „inmoaie” viciile pana la disparitia lor.
In ceea ce priveste alimentatia, pentru mine principiul functioneaza destul de simplu: sunt satula si in consecinta imi judec mai bine alegerile alimentare si nu cedez tentatiilor. Cea mai buna cale prin care imi asigur senzatia de satietate pe o perioada indelungata sunt proteinele. Fiind vegetariana, aleg proteine de calitate de origine vegetala. Afli aici de unde sa iti iei proteina, care sunt sursele vegetale cele mai bogate in proteine.
Te mai poti inspira de aici, retete cu proteine vegetale (de post):
Ghiveci de legume cu linte rosie
Scrie-mi cum te-a inspirat acest articol, ce ai aflat nou si valoros care iti imbogateste dieta si armonizeaza starea de bine?
Ramai la curent cu ceea ce pregatesc nou pentru tine, accesand calendarul de evenimente si inscrie-te pentru sedintele saptamanale de Yoga: Calendar Evenimente
Pentru sedintele individuale de consiliere Dezvoltare personala si Yoga, Nutritie si Stil de viata, afla mai multe aici: Activitati si Programe
Iti sunt alaturi,
Mirela Ivaz
Hai sa ne conectam si pe Facebook:
www.facebook.com/ivaz.ro
Acum ma gasesti si pe YouTube:
www.youtube.com/channel/UC9w