Respira corect: Tehnica Yoga de control a respiratiei | VIDEO
Respiratia: procesul vital al organismului; un dat pe care adesea ajungem sa il neglijam, cu efecte nefaste asupra vitalitatii si starii de sanatate, in general.
Urmareste-ma in acest video in care iti introduc o tehnica Yoga de control a respiratiei, cunoscuta si sub numele de Respiratia completa Yoghina (Maha Yoga Pranayama). Afla cat de important este pentru tine sa ai o respiratie corecta si cum sa o dezvolti prin practica.
Respira corect: Tehnica Yoga de control a respiratiei
De ce este atat de important sa respiri corect?
Respiratia este un proces vital al organismului. Influenteaza activitatea fiecarei celule si este in stransa legatura cu performanta creierului.
In stare de repaus, respiri de aproximativ 12 ori pe minut, ceea ce inseamna peste 17.000 respiratii pe zi.
Respiratia, prin oxigenul furnizat corpului, contribuie la arderea glucozei. Este eliberata astfel energia necesara pentru a alimenta muschii si fiecare contractie musculara, pentru a sprijini functionarea normala a organelor si glandelor, si bineinteles, pentru creier.
Respiratia este intim conectata cu toate aspectele experientei umane.
Majoritatea oemenilor respira incorect, folosind doar o mica parte din capacitatea lor pulmonara. Respiratia este, in general, superficiala, lipsind corpul de oxigenul esential mentinerii unei stari optime de sanatate si vitalitate.
Ce se intampla atunci cand nu respiri corect?
Respiratia ritmata, profunda si lenta stimuleaza, si este la randul sau stimulata, de starile calme, linistite ale mintii. Respiratia neregulata perturba ritmul creierului si produce blocaje fizice, emotionale si mentale. Acestea, la randul lor, duc la conflicte interioare, personalitate dezechilibrata, stil de viata dezordonat si boala.
Cum te sprijina tehnicile Yoga de control ale respiratiei?
Postura incorecta, rezistenta fizica dar si mentala, restrictioneaza circulatia libera a energiei in corp. Stiinta Yoga detine anumite tehnici de control a respiratiei prin care eliberezi energia restrictionata, stagnanta si castigi la capitolul sanatate fizica, mentala, emotionala.
Respiratia completa Yoghina (Maha Yoga Pranayama) este una din tehnicile pregatitoare pentru a-ti dezvolta obiceiul de a respira corect. In plus, te va sprijini sa iti concentrezi atentia asupra procesului de respiratie, proces care, in mod normal, este ignorat.
Prin practica, dezvolti acea capacitate de a-ti observa respiratia si de a corecta eventualele greseli de respiratie si de postura, tonifici muschii respiratori si imbunatatesti starea de vitalitate a intregului organism.
Detalii de practica
In tehnicile Yoga de control ale respiratiei se folosesc cele patru faze ale respiratiei: inspirul, expirul, retentia pe plin si retentia pe gol. Cea mai importanta este retentia respiratiei sau Kumbhaka. Pentru Kumbhaka este nevoie de practica extinsa, de dezvoltarea graduala a controlului asupra functiilor respiratiei.
Pentru inceput, vom acorda atentie inspirului si expirului pentru a imbunatati capacitatea plamanilor si corecta anumite greseli de respiratie si postura, echilibrarea sistemului nervos, alimentarea eficienta a corpului cu oxigen si, implicit, cu energie vitala.
Maha Yoga Pranayama implica trei tipuri de respiratie:
- Abdominala (Diafragmatica)
- Toracala
- Claviculara
Dintre toate, respiratia abdominala sau diafragmatica, corect executata, aduce cele mai multe beneficii:
- Stimuleaza lobii inferiori ai plamanilor, cel mai putin utilizati in mod normal, marind astfel capacitatea pulmonara;
- Prin miscarea usor descendenta a muschiului diafragmei, pe inspir, sunt “masate” organele aflate imediat sub diafragma: ficat, splina, pancreas;
- Sprijina eliminarea disconfortului digestiv: senzatie de balonare sau restrictie intestinala;
- Stimuleaza sistemul imunitar prin producerea de anti-corpi la nivel abdominal;
- Contribuie la aducerea unei stari de calm si claritate a mintii, liniste interioara;
- Un “reset” eficient pentru minte si corp, furnizand corpului energie, stare de calm, orientare clara in gandire.
In general, dezvoltarea acestei abilitati de a-ti supraveghea respiratia, lasand deoparte interpretari de valoare sau preocupari legate de trecut sau viitor, reprezinta insasi o tehnica de meditatie si mindfulness, o practica a Prezentului.
Video explicativ
Am lasat sa treaca aproape 5 ani de cand acest video a fost filmat. Este probabil, printre primele filmari pe care le-am facut din dorinta de a da mai departe ceea ce eu insami am primit la randul meu: cunoasterea, rabdarea, grija profesorilor mei, completate cu experienta si entuziasmul meu ca ceea ce este bun si folositor sa ajunga la cat mai multi oameni, la tine!
Ramai la curent cu ceea ce pregatesc nou pentru tine, accesand calendarul de evenimente si inscrie-te pentru sedintele saptamanale de Yoga:
Calendar Evenimente – Mirela Ivaz
Pentru sedintele individuale de consiliere Yoga si Ayurveda, afla mai multe aici:
Activitati, Programe si Proiecte – Mirela Ivaz
Adauga te rog aceasta adresa ( contact@ivaz.ro ) in lista ta de contacte pentru a te asigura ca mesajele mele vor ajunge in casuta ta postala si de acum incolo si nu vor fi sterse din greseala.
Iti sunt alaturi,
Mirela Ivaz
Hai sa ne conectam si pe Facebook:
www.facebook.com/ivaz.ro
Acum ma gasesti si pe YouTube:
www.youtube.com/channel/UC9wyAIlClyI9eqqxUnhBo1Q