CalatoriiSpiritualitate

Nepal si cazarea la localnici. Experienta a 3 saptamani in sanul comunitatii

Întâlnesc ospitalitate, zâmbete senine, plăcerea de a împărtăși din cele ce viata le oferă, fără a se plânge de greutăți și totodată, gentilețe și naturalețe în comportament, combinata uneori cu stângăcie, deschiderea de a-ți veni în ajutor. Le întâlnesc atât pe Langtang Valley cat și în inima Kathmandu, reflectând încă puternic amintirea cutremurului devastator din aprilie 2015.

Calatoreste alaturi de mine in inima spiritualitatii nepaleze! Urmeaza-mi experienta a trei saptamani traite in sanul comunitatii.


Nepal si cazarea la localnici. Experienta a 3 saptamani in sanul comunitatii

Îți povesteam AICI faptul ca unul dintre motivele pentru care am aleg sa fac traseul pe Langtang Valley, in Nepal, este posibilitatea de a sta de vorba cu localnicii, de a manca și adăposti în casele lor, de a lua parte la evenimentele obișnuite din viata lor.   

Langtang este o regiune in Muntii Hymalaia, situata la granita cu Tibet, unde locuiesc aproximativ 4500 de oameni, majoritatea fiind Tamang si Sherpa, locuitori indigeni ai munților Hymalaia din zona Nepal, India, Tibet. Aceste doua triburi sunt recunoscute ca păstrătoare a tradițiilor și obiceiurilor, iar ideea de a ma amesteca printre aceștia ma încântă foarte mult prin lărgirea experientei cultural-umane.
Un șofer de taxi in Kathmandu îmi spune ca au reînceput sa apară turiștii, însă nu la fel de mult cum erau odinioară, înainte de cutremur. Pentru o țară unde multi localnici își aduc pâinea pe masa din turism (șoferi, ghizi, porteri, mestesugari, cei din serviciile de cazare, masa, transport, organizare de excursii, etc.), un străin este bine primit si ospătat, primește cea mai buna atenție si … locurile cele mai bune în autobuz. Viata merge înainte și localnicii, cu tot cu încercările lor, își păstrează spiritul senin și ușor, înconjurați cu simplitatea vieții lor.

Cunosc aici cea mai profunda manifestare a spiritualității unui popor.


Gazdele mele in Nepal

Afla unde am poposit peste noapte, fiecare în sinea sa construind un mic univers de poveste.

In Kathmandu:

  • Hotel Family Home: 18 USD/noapte, cu mic dejun. Are o terasa foarte draguț amenajata la ultimul etaj, unde ești invitat pentru a manca si de unde poti admira jur-împrejur orașul și profilul munților în depărtare. Hotelul are WiFi.
  • Trekkers Home Hotel: 13 USD/ noapte. In ultima zi petrecuta in Kathmandu, având zborul de întoarcere la ora 23, las bagajele în grija la recepția hotelului. Personalul este amabil si deschis sa te ajute. Hotelul are WiFi.
  • Ambele hoteluri sunt rezervate pe booking.com si sunt în Thamel.
  • Iți recomand sa te cazezi in Thamel și sa aranjezi la hotel pentru un taxi, în caz ca ai vreo cursa de prins dimineața devreme.

Pe Langtang Valley

Pregătește-te ca unele cazări sa nu aibă în camere curent electric pentru alimentare la prize sau pentru iluminat. Ai în schimb în sala de mese o baterie unde îți poți încărca device-urile și bineînțeles, aici ai și lumina. In rest, îți faci lumina cu frontala, inclusiv la toaleta. Motivul este simplu: casele sunt dotate cu un mic set de panouri solare și fotovoltaice și se aplica principiul simplității și cumpătării.
Localnicii vorbesc bine o engleza simpla, numai bine sa stai un pic la povesti cu ei. Te tratează cu respect și nu se ocolesc sa afișeze ceea ce sunt.
  • Yala Peak Hotel, in Syabru Bensi. Este mai retras din agitația, praful și zgomotul de la sosea, aflându-se în valea din dreapta, aproape de intrarea pe traseele spre Langtang si Gosaikunda. Are o terasa amenajata afara cu vedere spre munte și spre rau, unde imi place sa iau masa și sa stau la povesti.

Cazarea: 4.5 USD/noapte (sau 450 rupii).

De asemenea, proprietarul ne aranjează sa ne întoarcem cu jeep-ul privat in Kathmandu.


  • Lama Guest House, in Lama Hotel. Probabil cel mai spatios Trekking Lodge din zona.

Stăpâna casei este amabila, ne recunoaște imediat, zâmbind, atunci când ne întoarcem din traseu și poposim tot la ea, deși acum hotelul mustește de clienți. Ea este cea care gătește. Seara și dimineața, după ce clienții se risipesc, își răsfață dragăstos copiii, încercând probabil sa recupereze din timpul petrecut pentru servirea celorlalți.


  • Panorama Hotel, in Langtang Gumba. Aici avem parte de cea mai bogata si faina experienta cu localnicii. O imersie totala. Iti recomand cu căldură sa te oprești aici!


  • Evening View Hotel, in Kyanjin Gumba. OhoHo! Avem parte de camere cu baie! Este aproape un lux! Cat privește experienta cu localnicii, recomand! Se lipesc de sufletul tău, in cel mai amabil, respectuos si gentil mod. Eu o numesc OMENIE!


  • Paradise Guest House, in Thulo Syabru. Stăpâna casei ne invita sa ne descălțăm pentru a intra in bucătăria ei curata și bine ordonata, ne gătește și se așează în șezut, direct pe podea, alături de noi, pentru a sta împreună la taifasuri. Iarăși, dacă vrei sa cuprinzi din modul de viata autentic al localnicilor, îți recomand sa oprești aici!


Best deal: Kopan Monastery

Cu 150 USD pentru cele 11 nopti de cazare, mese vegetariene variate și îmbelșugate, teaching-uri și ghidări în meditație, Kopan Monastery imi oferă in sine una din cele mai bogate experiente din viata, la care este posibil sa ma reintorc…într-o buna zi..

Detaliez in articolele următoare poveștile de viata întâlnite in cale, experiente personale la am putut fi martora direct sau mi-au fost împărtășite de către localnici. Pentru a fi sigur ca ajung la tine, înscrie-te cu adresa de email pe www.ivaz.ro si le primești direct pe email, sa le (re)citești când ți-e pe plac.


Daca iti place ce citesti aici, lasa-i si pe ceilalti sa afle, cu un Share.
Inscrie-te cu adresa de email pe www.ivaz.ro si primesti pe email urmatoarele povestiri din calatorie, insotite de poze si filmari.
Impartaseste-mi din modul in care aceasta experienta de calatorie se reflecta in viata ta acum si scrie-mi in sectiunea de Comment sau pe contact@ivaz.ro

Namaste!
Mirela Ivaz
Yoga Teacher & Ayurveda Life Counselor, acreditat Yoga Alliance si STED Council, India

 

 


CITESTE si:
10 zile intr-o manastire budista in Nepal. Calatoria mea spirituala spre interior. Te invit sa afli cum este sa trăiești pentru 10 zile într-o mănăstire budista, în Nepal.
Kathmandu: Haos in aparenta, Misticism in esenta. Este povestea trăirilor mele in Kathmandu, locuri, oameni, obiceiuri, etc.
[VIDEO] Kathmandu: Haos in aparenta, Misticism in esenta. Dă drumul la sonor, așează-te confortabil, PLAY!

NEPAL: de la 1400m la 5000m altitudine. De la Idee la Manifestare. Este un sumar al pregătirilor care m-au dus spre aceasta destinație, detalii ale traseului și ale diferitelor etape de călătorie, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *