Meditatia: indraznesti sa (te) descoperi cu adevarat?
Descopera din invatatura transmisa de un „rishi” al timpurilor recente, Sri Nisargadatta Maharaj, considerat un iluminat al lumii orientale. Foloseste meditatia pentru a cunoaste cauza nemultumirii si a te putea astfel elibera de ea.
Meditatia: indraznesti sa (te) descoperi cu adevarat?
O librarie in Kathmandu…
O librarie in Kathmandu imi atrage atentia. Este chiar vis-a-vis de hotelul unde sunt cazata, in cartierul Thamel. Dupa cele 10 zile petrecute la Manastirea Kopan, in biblioteca careia imi petreceam adesea pauzele de dupa-amiaza, si alte 10 zile pe cararile Muntilor Himalaya, acum venise timpul sa ma intorc acasa. Cele doua zile petrecute in Thamel imi dadeau ocazia sa ma ocup de mica lista de cumparaturi: ce aveam sa aduc cu mine acasa, dincolo de bogatia de amintiri – peisaje, invataturi si oameni, experiente intr-un cuvant.
Libraria de peste drum de hotel ma absoarbe complet prin usa cu cadru din lemn si clinchet de clopotei care anunta fiecare trecere. Inauntru, liniste deplina, in contrast cu zgomotul din strada: turisti, comercianti, tuc-tuc si motorete.
Aici, undeva la etaj, tot parcurgand titlu cu titlu din marii intelepti ai Orientului, ajung la “I AM THAT”, sau in traducere “EU SUNT ACELA”, cartea care reda bogatia conversatiilor lui Nisargadatta Maharaj cu orisicine venea sa il intrebe despre ale vietii.
Cu o cunoastere profunda, despre a carei sursa Maharaj spunea ca se afla dincolo de timp si spatiu – in eternitate, Nisargadatta Maharaj este considerat un “rishi” al timpurilor recente: un invatator, un iluminat, un sfant.
Spune-mi ceva care m-ar ajuta…
Ceea ce ma inspira sa redau aici, este un anumit pasaj de conversatie. Te invit sa il parcurgi, dupa care ne vom reintalni la finalul sau.
Vizitator: Spune-mi ceva care m-ar ajuta.
Maharaj: Stii cel mai bine ce ai nevoie!
V: Sunt nelinistit. Cum pot sa dobandesc pacea?
M: Pentru ce anume ai nevoie de pace?
V: Pentru a fi fericit.
M: Nu esti fericit acum?
V: Nu, nu sunt.
M: Ce te face sa fii nefericit?
V: Am ceea ce nu vreau si nu am ceea ce vreau.
M: De ce nu schimbi ordinea: doreste-ti ceea ce ai, nu te ingrijora de ceea ce nu ai.
V: Imi doresc ceea ce este placut si nu imi doresc ceea ce este dureros.
M: Cum stii ceea ce este placut si ceea ce nu este?
V: Din experienta trecuta, bineinteles.
M: Ghidat de memorie, ai cautat ceea ce este placut si ai evitat neplacerea. Ai avut succes?
V: Nu, nu am avut. Placerea nu dureaza. Durerea se instaleaza din nou.
M: Care durere?
V: Durerea dupa placere, frica de durere, amandoua sunt surse de disconfort. Exista o stare a placerii care nu poate fi tulburata?
M: Fiecare placere, fizica sau mentala, are nevoie de un instrument. Atat corpul, cat si mintea sunt materiale, obosesc si devin uzate. Placerea pe care o produc este inevitabil limitata ca intensitate si durata. Durerea este fondul tuturor placerilor tale. Ti le doresti pentru ca suferi. Pe de alta parte, chiar si simpla cautare a placerii este cauza durerii. Este un cerc vicios.
V: Pot vedea mecanismul prin care functioneaza confuzia mea, insa nu intrevad o cale de scapare.
M: Investigarea mecanismului iti arata calea. La urma urmelor, confuzia exista doar in mintea ta, care niciodata nu s-a revoltat pana acum in fata confuziei si niciodata nu a depus efort pentru a o trata. S-a razvratit doar impotriva durerii.
V: Deci, tot ceea ce pot face este sa raman confuz?
M: Fii vigilent. Intreaba, observa, cerceteaza, invata tot ceea ce poti despre confuzie, cum lucreaza, cum te afecteaza pe tine si pe ceilalti. Fiind lamurit asupra confuziei, te eliberezi de confuzie.
>>> Aceasta este, de fapt, esenta meditatiei analitice despre care am mai scris aici.
Frica de necunoscut
Exista o vorba care spune ca oamenilor le este frica de ceea ce nu cunosc.
Sunt persoane care vin spre mine marturisindu-mi ca isi doresc o viata mai implinita – orice inseamna aceasta pentru fiecare. Am observat ca, intrebandu-i direct, oamenii stiu ce au nevoie sa cultive in viata lor:
rabdare versus furie, impulsivitate;
curaj vs. panica sau blocaj;
relaxare, detasare, mai multa incredere in fortele proprii vs. anxietate;
(auto)compasiune, intelegerea nevoilor personale si ale celuilalt vs. rigiditate fizica si emotionala;
relatii benefice, satisfacatoare vs. relatii nesatisfacatoare sau dependenta nesanatoasa;
directie si sens vs. stagnare sau “ratacire”, depresie; etc.
Asa cum este valabil pentru fiecare, in diversele etape ale calatoriei prin viata, o anumita frica sau teama sta de regula la baza sentimentului de nemultumire, insatisfactie personala. Aceasta limiteaza (re)sursele, capacitatea de a actiona, perspectiva oferita prin noi intelesuri; limiteaza cunoasterea, propriul orizont. Unii aleg sa ramana in zona familiara, “de confort” (in confortul insatisfactiei personale, de ex.), altii aleg sa faca pasi catre atingerea telului lor: acea viata (mai) implinita de care aminteam adineaori.
Daca te gandesti sa/ca faci parte din a doua categorie, asta inseamna sa iti dai voie sa parasesti zona familiara. Va fi nevoie sa intelegi ca vulnerabilitarea la care te expune necunoscutul este o super-putere. Sa iti dai voie sa fii vulnerabil este de fapt cel mai mare act de curaj (si aici te invit sa o citesti pe Brené Brown, “Puterea vulnerabilitatii”).
Ironia repetitiei
Daca faci acelasi lucru in mod repetat, asteptandu-te la rezultate diferite, este primul semn al nebuniei.
Albert Einstein
In sesiunile de coaching, adesea imi ghidez clientii sa mearga spre sursa nemultumirii, nefericirii lor: frica care genereaza starea prezenta.
Adesea, sursa se afla in copilarie si are reverberatii pe tot parcursul vietii. A inceput prin ceva ce li s-a facut de catre familie sau de catre alti copii: abandon, critica, hiperprotectie, abuz, excludere, deprivare. S-au simtit raniti intr-un fel sau altul. Devenind adulti, continua sa creeze situatii in care se simt devalorizati, ignorati, controlati, etc. si nu reusesc sa isi activeze resursele care ii sprijina sa implineasca ceea ce isi doresc mai mult.
Cand durerea pierderii ataca
Nu poti controla viata, insa poti controla felul in care raspunzi la viata.
Uneori, sursa nefericirii este mai recenta: un divort, un esec financiar, moartea unui parinte, un diagnostic de boala, infidelitatea partenerului. De aici, survine adesea, o incapacitate de a-si creiona viata spre beneficiul lor, integrand in mod sanatos (ecologic) schimbarea in viata lor si adaptandu-se la ea. Citeste si Durerea pierderii sau cum sa te imprietenesti cu schimbarea.
Un proces unic pentru fiecare, abordat pas cu pas
Felul in care aleg sa intervin in viata celor care imi solicita sprijinul este prin educatie. Sunt pasi sistematici care ii conduc pe fiecare – intr-un mod unic – spre:
cunoastere,
descoperirea de noi optiuni,
dezvoltarea capacitatii de a alege,
proiectie in viitor si viziune personala,
definirea unor obiective sanatoase si dezvoltarea capacitatii de a le duce la implinire.
Aceasta „solicita” din partea fiecaruia, asemenea indemnului transmis de Sri Maharaj:
intoarcerea catre sine (cu sinceritate, compasiune, acceptare, iubire),
recunoasterea sentimentelor de durere (in loc sa fie inhibate, ca de exemplu prin orele extra petrecute la birou),
investigarea sursei nemultumirii sau nefericirii (prin introspectie, observare, dialog, documentare, etc.).
Tot procesul este unul de cunoastere, descoperire si transformare. Da, iti va crea sentimente de disconfort, insa nu va fi atat de grav cum este renuntarea la iubire, afectiune, bucurie. Da, in esenta, il parcurgi singur, insa e nevoie sa stii ca alti oameni iti sunt alaturi si te sustin, sunt deschisi sa iti impartaseasca din propria experienta: articole tematice, carti, workshop-uri tematice, grupuri suport, terapeuti si o paleta intreaga de “instrumente de lucru”.
Limita este doar cea pe care o creezi tu
Inchei, amintind intelepciunea transmisa prin Nisargadatta Maharaj:
Cunoaste in detaliu cauza nemultumirii sau suferintei, pentru a te putea elibera de ea.
Aceasta este meditatia sau procesul meditatiei: a reflecta indelung asupra unui lucru, a-l examina din toate punctele de vedere. Darul meditatiei este eliberarea: de sentimentul de constrangere sau limitare, de frica, iluzii si atasamente – cum ar spune budhistii. Este sentimentul de a fi liber si totodata agajat cu intelepciune, rabdare, compasiune in lume.
Doar atunci cand vom fi suficient de curajosi pentru a ne explora intunecimile, vom descoperi puterea infinita a luminii noastre.
Brené Brown
Sesiuni Yoga cu Grupul
Te invit sa te alaturi grupului de practica si sa te bucuri de beneficiile pe care miscarea ghidata cu respiratia le aduce pentru corp si pentru minte. Chiar daca vei fi la prima ta sesiune de Yoga, voi fi alaturi de tine pentru a te ghida si a-ti oferi optiuni de practica.
Daca iti doresti sa participi, completeaza te rog formularul disponibil aici.
Pentru sesiuni individuale 1:1, acestea sunt disponibile, prin programele Yoga Sesiuni Private si Consiliere Nutritie si Mod de Viata Sanatos.
IȚI SUNT ALĂTURI!
Sunt Mirela Ivaz, sunt Consilier pentru dezvoltare personala, Trainer si Consultant nutritionist (acreditare ANC), profesoara de Yoga 500-hours RYT, Ayurveda Practitioner si Integrative Yoga Therapy.
Sunt certificata in India de catre Yoga Alliance si STED Council. In Nepal am deprins arta meditatiei de la calugarii budisti, in manastire.
Din 2015, predau Yoga si organizez tabere si evenimente pentru promovarea unui mod de viata sanatos si echilibrat. Imbin folosirea metodelor traditionale, adaptate nevoilor actuale, cu instrumentele moderne pentru dezvoltare personala.