Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM

Un itinerariu in toata splendoarea sa, care te va purta prin Italia, in  doua din frumoasele regiuni ale Italiei de nord-vest, Toscana si Liguria, pentru a vizita Pisa, Florenta si Genova.


Italia: Trei mari orase pitoresti in doar 4 zile

Bineinteles, totul a pornit de la o idee de calatorie: aceea de a vizita faimoasele satuce pescaresti din Italia, Cinque Terre

Am pus la cale astfel un itinerariu in toata splendoarea sa, care ne va purta prin doua din frumoasele regiuni din Italia de nord-vest: Toscana si Liguria.

In total, am dedicat 8 zile acestei vacante in Italia. Primele 4 zile le-am oferit orașelor Pisa, Florenta (Firenze) si Genova. Următoarele 4 zile, vizitarii celor cinci (+unul) orășele incluse in Patrimoniul UNESCO. Bonus, s-a adaugat in lista noastra de calatorie frumosul si cochetul oras-port naval, La Spezia.

Iti voi prezenta in detaliu itinerariul nostru, alaturi de avantajele de a vizita Italia in extra-sezon.

In acest articol, iti voi introduce cele 3 mari orase pitorești ale Italiei: Pisa, Florenta (Firenze) si Genova.

PISA | ITALIA

Am aterizat la Pisa intr-o dupa amiaza de inceput de decembrie, dupa un zbor Ryanair de aprox. 2 ore si jumatate.

Pentru 5 Eur/bilet, am folosit trenul care face legatura intre aeroport si Pisa Centrale.

De la gara ne-am indreptat pe jos catre cazarea noastra, rezervata la Safestay Pisa Hostel, pentru doar o noapte.

Desi era ora 19 si se inoptase, am iesit sa luam pulsul orasului Pisa by night. S-a dovedit a fi o experienta unica. Daca stii obiceiul in Italia (valabil si pentru Spania si Portugalia), lumea iese seara sa se plimbe pe bulevard, sa viziteze magazinele si sa manance. Astfel, ne-am alaturat acestei mici frenezii creata de localnici, am strabatut numeroasele stradute pietonale care formeaza centrul istoric al orasului, ne-am plimbat de-a lungul cheilor raului Arno si ne-am lasat fermecati de profilul alb iluminat al Turnului Inclinat din Pisa si al Catedralei din Piazza dei Miracoli.

Pentru a doua zi in Pisa, ne-am rezervat prima jumatate de zi, inainte de a lua trenul spre Florenta.

Itinerariu pentru Pisa

La iesirea din gara Pisa Centrale, primul obiectiv pe care il vezi este Piazza Vittorio Emanuele, nucleul administrativ al orașului: aceasta este o piata in forma de amfiteatru, înconjurată de o galerie deschisă circulară, exclusiv pietonală, plină cu magazine si multe clădiri istorice. Traverseaza piața si mergi pe Corso Italia, cea mai importantă si renumită stradă din Pisa, un paradis pentru oricine iubește cumpărăturile!

Continua să mergi pe stradă, lăsând în urmă Piazza del Carmine și Piazza della Pera pentru a ajunge la celebra Logge dei Banchi, chiar în fața Ponte di Mezzo de pe râul Arno. Loggia, un spațiu deschis si acoperit caracteristic, obișnuia să ofere adăpost pieței de mătase și lână (de aici îi provine numele banchi în italiană).

Nu traversa încă râul Arno și mergi spre dreapta pe Lungarno Galilei: „lungarni” sunt drumurile care merg de-a lungul râului Arno, atât în Pisa, cât și în Florența. Vei intalni multe cafenele și restaurante de-a lungul râului, iar aceste străzi sunt locuri de întâlnire populare pentru toți cei care locuiesc în Pisa, cat si pentru vizitatori. Lungarni din Pisa arată esența sa.

Înainte să ajungi pe următorul pod, numit Ponte della Fortezza și să traversezi Arno, opreste-te sa privesti cu atenție biserica unica San Sepolcro, o clădire octogonală construită ca refugiu, spital și mănăstire, dedicată Cavalerilor Templieri.

Pe cealaltă parte a râului Arno, în schimb, vei merge pe Lungarno Mediceo, cunoscut mai ales pentru Palatul Medici, numit și Palazzo Vecchio (aici au locuit atât Cosimo Il Vecchio, cât și Lorenzo Il Magnifico) si pentru Biserica San Matteo si Muzeul Național.

Cativa pasi mai departe, ajungi in Borgo Stretto, un drum medieval ingust înconjurat de loggii și galerii deschise cu mici magazine care iti capteaza atentia pentru că te duc cu un pas înapoi în timp!

O data ce strada se termina, indreapta-te spre Piazza dei Cavalieri. Nu este o piață mare, insa este mereu aglomerată cu studenți care o traverseaza dintr-un loc în altul sau care stau jos si vorbesc. Piața găzduiește renumita universitate Scuola Normale di Pisa și Palatul Ceasului. Acest palat este caracterizat de două turnuri, dintre care unul – Turnul Foamei – a fost menționat de Dante Alighieri în Divina Comedie: Contele Ugolino della Gherardesca, împreună cu fiii și nepoții săi, a fost închis acolo și lăsat să moară de foame în Evul Mediu.

În mai puțin de 10 minute de aici, mergând spre Via Santa Maria, vei ajunge în sfârșit la Piazza dei Miracoli, Piața Miracolelor. Pe măsură ce te apropii, vei vedea Turnul înclinat și celelalte clădiri impresionante ca arhitectura – Baptisteriul, Catedrala și Cimitirul Monumental (reprezentând ciclul vieții).

În fața pieței, veți afla Museo dell’Opera del Duomo și Muzeul Sinopie. Intrarea la toate monumentele necesită bilet, cu excepția Catedralei; poti cumpăra bilete doar pentru unul sau mai multe monumente din piață (turnul este singurul care necesită un bilet separat).

La întoarcere, urmareste sa ajungi pe Ponte Solferino si sa vizitezi si Biserica Sfânta Maria din Spina. Si sa iti iei ramas bun de la Pisa cu incheind cu o plimbare de-a lungul râului Arno.

 

 

FLORENTA (FIRENZE) | ITALIA

In a doua zi de vacanta, in jurul pranzului, ne-am indreptat spre gara Pisa Centrale, pentru a ajunge in Florenta (Firenze), cu trenul. Calatoria cu Tren Italia a durat aprox. o ora (9 Eur/biletul), numai bine pentru ca la ora 14 sa ne cazam la Hotel Kursaal & Ausonia, din Florenta.

Itinerariu pentru Florenta

Tineam minte experienta avuta la Mercado de La Boqueria din Barcelona, incat si in Florenta s-a dovedit ca a lua masa si a-ti face cumparaturile la Mercato Centrale este in sine o experienta sociala si culturala unica. 

Dupa ce am prospectat piata locala si am mancat la Mercato Centrale, cu forte proaspete ne-am lansat sa luam la picior stradutele si piatetele din centrul istoric al orasului, intre care nu am ratat: Basilica di San Lorenzo, Cattedrale di Santa Maria del Fiore (Opera Duomo Firenze), Loggia dei Lanzi în Piazza della Signioria, si bineinteles, renumitul Ponte Vecchio.

Unul din cele mai ambitioase trasee urbane a fost sa ne incadram sa ajungem la Piazzale Michelangelo, o data cu apusul soarelui: de aici, la apus, este cea mai frumoasa priveliste asupra Florenței. Nu doar timing-ul a fost ambitios, ci si traseul in sine catre Piazzale Michelangelo, presarat cu multe hidden gems. Astfel, dinspre Ponte Vecchio, ne-am indreptat in amonte (de-a dreptul pieptis cu dealul) si am trecut pe langa Casa di Galileo Galilei, pe sub Porta San Giorgio si pe langa Forte di Belvedere, si am continuat pe via di Belvedere pentru a vedea zidurile cetatii

Am ajuns in Piazzale Michelangelo fix o data cu apusul soarelui: imaginea Florentei la apus ne-a lasat muti de uimire. Fiind in apropiere, vizităm abația San Miniato al Monte si am ales sa ramanem sa particip la slujba de seara oficiata aici.

La intoarcere, pentru a reveni in oras, am ales un traseu mult mai scurt si mai accesibil, prin Porta San Miniato.

In a doua zi plina in Florenta (si a 3-a de calatorie) ne indreptam dis-de-dimineata sa vizitam Uffizi Gallery. Suntem in primii 5 turisti care sparg usa la ora 8:15, o data cu deschiderea galeriilor.

Alegem sa includem in biletul de vizitare si Pitti Palace, impreuna cu Boboli Gardens. Bonus, primim inclus in bilet si vizitarea Muzeului Arheologic, care merita vazut! 

Intre Uffizi si Pitti, alegem sa revenim in Mercato Centrale pentru a ne reface fortele cu produsele gustoase preparate de localnici.

 

 

GENOVA | ITALIA

Am ales sa luam bilete cu o seara in urma de la gara Firenze Santa Maria Novela pentru Genova Brignole. A fost cea mai scumpa investitie pe care am facut-o in aceasta vacanta: un bilet cu Tren Italia de mare viteza, 80 Eur/persoana, pentru a ajunge in doar 3 ore la destinatie si nu in +5 ore. 

Astfel, in jurul orei 10 dimineata eram deja ajunsi la Genova. Ni s-a permis un early check-in, fara alte comentarii sau costuri suplimentare, la Genova rooms, pentru o noapte.

Ceea ce a insemnat mai mult timp pentru a vizita Genova!

Itinerariu Genova

Traseul nostru a avut ca punct de start frumoasa si aerisita Piazza de Ferrari, in apropierea careia se afla Palazzo Ducale si maiestuoasa Cattedrale di San Lorenzo, decorata cu marmura alba si neagra.

Ne-am indreptat spre Porta Soprana, in apropierea careia se afla ruinele St. Andrew si casa unde a locuit Cristofor Columb

De aici, decidem sa ne indreptam via Corso Italia spre Boccadasse, un vechi sat pescaresc care si-a pastrat originalitatea si pitorescul specific. Via Corso Italia este una din cele mai frumoase alei de promenada de-a lungul tarmului marii pe care le-am vazut (ceva mai lunga si mai populara decat promenada din Malaga).

Boccadasse este o mica bijuterie: cu taverne concentrate in jurul unui mic golf, am mancat aici farinata (placinta cu naut) si m-am rasfatat cu un gelato savurata pe plaja micuta.

Ne-am intors pe lunga via Corso Italia, spre Genova. Deja incepuse sa apuna soarele, asa ca am continuat sa ne plimbam pana cand s-a lasat de tot intunericul, iar orasul s-a trezit la o noua viata. Am patruns intr-o tesatura de alei inguste, strajuite de cladiri vechi si inalte. Ici si colo, cate un mic rond – piazzetta si biserica – largeste accesul. Traversam labirintul de alei, trecem pe langa tarabele cu peste proaspat, cafenele si baruri, zarim prin vitrina doamnele in varsta iesite la coafor sau sa bea cafea si sa citeasca presa zilei. Din toata aceasta tesatura de alei iesim abrupt in spectaculoasa via Garibaldi, pietonala, minunat decorata cu numeroasele sale palate, muzee si galerii de arta: Palazzo Rosso, Palazzo Bianco, Palazzo Tursi, etc.

 

 


Te invit sa te abonezi la canalul YouTube @mirelaivaz si apreciza cu Like & Share filmarile din sectiunea EXPLOREAZA Lumea. Aici vei descoperi imagini si impresii din calatoriile mele in locuri autentice.


 

IȚI SUNT ALĂTURI!

Sunt Mirela Ivaz, sunt Consilier pentru dezvoltare personala, Trainer si Consultant nutritionist (acreditare ANC), profesoara de Yoga 500-hours RYT, Ayurveda Practitioner si Integrative Yoga Therapy.

Sunt certificata in India de catre Yoga Alliance si STED Council. In Nepal am deprins arta meditatiei de la calugarii budisti, in manastire.

Din 2015, predau Yoga si organizez tabere si evenimente pentru promovarea unui mod de viata sanatos si echilibrat. Imbin folosirea metodelor traditionale, adaptate nevoilor actuale, cu instrumentele moderne pentru dezvoltare personala.

Lasati un comentariu