Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM

Cinque Terre facut cu rucsacul in spate: afla detaliile de calatorie si avantajele de a vizita Cinque Terre in extra-sezon.


Cinque Terre: Ghid de calatorie in extra-sezon

Totul a pornit de la o idee de calatorie: aceea de a vizita faimoasele satuce pescaresti ale Italiei, Cinque Terre. 

Am pus la cale astfel un itinerariu in toata splendoarea sa, care ne va purta prin doua din frumoasele regiuni ale Italiei de nord-vest: Toscana si Liguria.

In total, am dedicat acestei vacante 8 zile. Primele 4 zile le-am oferit orașelor Pisa, Florenta (Firenze) si Genova. Următoarele 4 zile, vizitarii celor cinci (+unul) orășele Cinque Terre, incluse in Patrimoniul UNESCO. Bonus, s-a adaugat in lista noastra de calatorie frumosul si cochetul oras-port naval, La Spezia.

In acest articol iti voi introduce in detaliu itinerariul nostru, alaturi de avantajele de a vizita Cinque Terre in extra-sezon. Urmareste filmarea video care te va purta dintr-un orasel in altul, vei surprinde detalii de traseu si peisaje absolut minunate! De asemenea, aboneaza-te la canalul YouTube pentru a vedea cele mai noi filmari!

 

Cinque Terre, Italia: Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola si Riomaggiore

Cinque Terre, cele cinci orașe, este o serie de cinci sate vechi de pescari așezate pe coasta Riviera Italia, în regiunea Liguria. Până de curând, cele cinci sate erau legate pe uscat prin drumuri trasate de catâri sau accesibile doar pe apă. O linie moderna de tren fac accesibile orasele pentru turisti, si in sezon, un feribot face curse dintr-un sat in altul. 

Cinque Terre este recunoscut pentru frumusetea sa si pentru felul in care oamenii au imblanzit natura. De-a lungul secolelor, oamenii au construit cu grija terase pentru a cultiva vita-de-vie si maslini, pe coasta cu relief accidentat si abrupt, pana jos la stancile care au vedere la Marea Mediterana.

Vederile uluitoare ale oraselor-port amplasate pe coasta salbatica, alaturi de fortaretele medievale, vita-de-vie din belsug si culorile vibrante, fac din aceasta calatorie o experienta memorabila.

Pentru noi, am decis ca cel mai bun mod de a explora cele cinci sate este sa le legăm prin drumeții de-a lungul coastei, practic sa mergem pe vechile drumuri de catâri. 

 

De ce sa vizitezi Cinque Terre in extra-sezon

Inainte de a-ti introduce pe scurt fiecare orasel si apoi sa te las sa privesti filmarea video care insoteste acest articol, voi puncta mai jos cateva elemente esentiale care au avantajat vizitarea Cinque Terre in extra-sezon:

  • Am eliminat achizitionarea Cinque Terre Card (7.50 Eur/zi) care ne-ar fi permis accesul in Parcul National Cinque Terre, pe rutele de trail. Astfel, in perioada noiembrie-martie, accesul este liber.
  • Pe rutele de trail care leaga orasele am intalnit putini turisti. Comparativ cu imaginile din timpul sezonului pe care le vazusem acasa, in etapa de documentare, unde potecile inguste erau intesate de turisti care circulau din ambele directii. In consecinta, pentru noi oraselele nu au fost foarte aglomerate, desi majoritatea turistilor alegeau sa le viziteze cu trenul, 5 Eur/bilet.
  • Deci inceput de decembrie, a fost vreme insorita si adiere usoara de vant pe Riviera Italia. De tricou si pantaloni scurti (daca i-as fi avut si pe acestia). Nu vreau sa ma gandesc cum ar fi sa faci pe jos traseele dintre orase in plina vara, batandu-ti soarele in cap si fara o adiere de vant.
  • Am ales sa ne cazam in micul oras port naval La Spezia, si de aici sa accesam Cinque Terre. Prima zi ne-a fost mai greu pentru ca am ajuns in Cinque Terre direct din Genova si am avut portiunea cea mai lunga din traseu de parcurs, cu rucsacii in spate. Urmatoarele zile a fost parfum, pentru ca am revenit in Cinque Terre doar cu un rucsac mic cu apa si ceva merinde.

Levanto

Pentru ca ne-am dorit sa obtinem (si) mai mult de la aceasta vacanta, am decis sa ne incepem traseul din Levanto, un mic oras medieval, amplasat la malul marii. De la gara, traversam orasul si ne indreptam spre capatul de est al promenadei de pe plaja, iar de aici pe scări până la castel (castello). Aceasta este o potecă veche folosita de magari si trece prin paduri de pini si vegetatie mediteraneana.

Traseul este de dificultate medie si are 8 km, parcursi in aprox. 3 ore si jumatate pana in Monterosso. Sunt vederi frumoase asupra Levanto in timp ce urcam. O data ajunsi in varf de deal, gasim ruinele Capelei Sf. Antonio si vechiul far, si privelisti uluitoare ni se deschid asupra celor cinci sate din Cinque Terre. Continuam pe multe, multe scări pana ajungem in Monterosso.

Monterosso

Monterosso este cel mai mare dintre satele din Cinque Terre. Aflam aici o plaja larga de nisip, cateva baruri si restaurante, hoteluri si pensiuni amplasate langa plaja. Capatul nordic al plajei este strajuit de Statuia Gigantului (Statua del Gigante). Piateta micului centru satesc este incadrata de Biserica Fratilor Capucini. Tot aici, in prima parte a zilei este si piata locala, cu legume, fructe si peste proaspat. 

Vernazza

Din Monterosso spre urmatorul sat, traseul incepe cu o scara lunga, insa avem vederi minunate asupra Vernazza. Unele portiuni din traseu sunt largi si usor accesibile, cat sa ne putem bucura de o panorama minunata asupra marii. Vegetatia este foarte variata, de la stejari, la arbustii erica, si ienupar. Poteca traverseaza un pod antic de piatra, care ne-a uimit prin maiestria si rezistenta constructiei.

Traseul are o dificultate medie, o lungime de aproape 4 km si il facem in mai putin de 2 ore.

Vernazza este un sat fermecator, cu un port micut, inconjurat de casele tipice, colorate din Liguria. Ne luam aici pranzul si vizitam Biserica Santa Margherita di Antiochia, datand din sec. XIV.

Corniglia

Pornind din Vernazza, prima parte a traseului are o urcare abrupta. La jumatatea drumului spre urmatorul sat, Corniglia, am facut o pauza la Prevo, aflat 208 metri deasupra nivelului mării.

Si aici traseul are o dificultate medie, o lungime de aproape 4 km si il facem in aprox. 2 ore.

In prima zi de traseu, spre inserat, ajungem in Corniglia. Ii luam pulsul si urcam spre belvedere, de unde admiram marea si coasta inalta a Riviera Italia, cu satele pe care le mai avem de explorat. Luam trenul spre La Spezia (avem aici cazare 3 nopti) si revenim in 2 zile in Corniglia pentru a ne continua traseul (o zi a fost vreme instabila, cu ploaie, asa ca am profitat sa vedem La Spezia).

Corniglia este situat pe o fasie inalta si stancoasa de pamant, care coboara abrupt in mare, inconjurat de vii si plantatii de maslini.

Manarola

Din Corniglia spre Manarola este probabil cea mai frumoasa parte a traseului: poteca ne conduce prin terase stravechi care coboara spre mare. Traversam podgorii terasate cu vita-de-vie si gradini cu maslini. Din acesti struguri se produc cantitati limitate de vin de calitate. Poteca printre podgorii este de accesibilitate moderat-usoara si ne ofera privelisti minunate asupra Marii Mediterane si asupra satelor.

Inainte de a cobora usor spre Manarola, trecem prin Volastra, un sat aflat la 300 m deasupra nivelului marii.

Traseul are aproape 6 km si il parcurgem in aprox. 3 ore.

Manarola este un sat pitoresc cu un port mic, plin de barci colorate si vederi spectaculoase catre mare.

Riomaggiore

Am fost avertizati aici ca pentru a parcurge traseul din Manarola spre Riomaggiore se cere o conditie fizica foarte buna! Are doar 2 km lungime si aprox. 1 ora.

Satele Riomaggiore si Manarola sunt foarte aproape unul de celalalt, insa au un munte foarte abrupt care le separa. O jumatate de ora de urcare provocatoare din cauza numarului de trepte abrupte si inalte, pentru a ajunge sus pe pe creasta. Aici este un loc de belvedere minunat si ne oprim cateva minute pentru a face poze cu soarele in asfintit. Coboram printre podgorii terasate de vita-de-vie si ajungem in frumosul orasel Riomaggiore, la timp pentru a privi apusul.

 

Filmarea video de pe traseul Cinque Terre

 


Te invit sa te abonezi la canalul YouTube @mirelaivaz si apreciza cu Like & Share filmarile din sectiunea EXPLOREAZA Lumea. Aici vei descoperi imagini si impresii din calatoriile mele in locuri autentice.

De asemenea, in sectiunea CALATORII vei descoperi si mai multe destinatii de calatorie si trasee pe munte care sa te inspire!


 

IȚI SUNT ALĂTURI!

Sunt Mirela Ivaz, sunt Consilier pentru dezvoltare personala, Trainer si Consultant nutritionist (acreditare ANC), profesoara de Yoga 500-hours RYT, Ayurveda Practitioner si Integrative Yoga Therapy.

Sunt certificata in India de catre Yoga Alliance si STED Council. In Nepal am deprins arta meditatiei de la calugarii budisti, in manastire.

Din 2015, predau Yoga si organizez tabere si evenimente pentru promovarea unui mod de viata sanatos si echilibrat. Imbin folosirea metodelor traditionale, adaptate nevoilor actuale, cu instrumentele moderne pentru dezvoltare personala.

 

 

Lasati un comentariu