Retete

Gris cu lapte si mirodenii – Reteta de post

Poftesc de ceva timp la gris cu lapte. Sunt unele mâncăruri care au farmecul lor doar intr-o anumita perioada anului. Stii la ce ma refer, nu-i asa?

Ei bine, pofta mea de gris cu lapte tot ma zgandara. Pentru ca iarna, pentru ca frig, pentru ca …amintiri din copilărie.
Am o rețetă anume, perfecționată din vremuri mai de demult, asa ca e nevoie sa ma îndeletnicesc cu ceva cumpărături înainte. Ma fericesc ca un copil când găsesc gris din faina integrala, este tot ce imi mai lipsea pentru rețeta perfecta!
 
 

Iata ingredientele necesare pentru aprox. 4 porții.
  • O ceasca si jumatate cu gris din faina integrala
  • 400 ml lapte de soia
  • 200 ml apa
  • 2 linguri de zahar brun
  • 4 linguri de fulgi deshidratati de nuca de cocos
  • O lingurita de esenta de vanilie
  • 10 picaturi de indulcitor de stevia
  • Opțional: 15-20 stafide, un praf de scorțișoară, cacao sau carob, esență de portocale, etc.
Amesteca laptele vegetal cu apa si lasa-l la fiert la foc mic, impreuna cu nuca de cocos, esența de vanilie si îndulcitorul. Când se înspumează laptele, adaugă grisul, treptat, amestecând continuu pana când consistenta se îngroașă. In 10 minute grisul este fiert si retrage craticioara de pe foc.
Pregătește patru castronele in care răstorni compoziția, cat e fierbinte. Uda inainte castronelele si grisul nu se va lipi astfel de vas.
Tips&Tricks: Data viitoare, cand vei face din nou gris cu lapte, incearca sa te “joci” cu mirodeniile. Ai cateva sugestii la “Optional”.
 
 
Cu ce asezonezi grisul, e alegerea ta. Eu am pus dulcețuri lângă, de prune si de piersici, făcute in casa, fără zahar. Recunosc aici meritul mamei, este specialista la conservarea naturala, peste iarna, a borcanelor cu dulcețuri si compoturi, suc de roșii, zacusti, etc. Dar asta e alta poveste…
Spune-mi, cum ti-a iesit?
Tie ce pofte ti-a rascolit aceasta perioada din an?

 

Mirela Ivaz
Yoga Teacher & Ayurveda Lifestyle Coach, acreditat Yoga Alliance si STED Council (India)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *