M-am indragostit de gustul acestor Chiftelute vegane cu nuca si legume. Le-am incercat in diverse combinatii vegane (cu linte/cartofi/dovlecei/mix de legume) si de fiecare data simturile mele au plescait satisfacuite.
Fiecare varianta este simpla de preparat, iar cuptorul, la foc molcom, desavarseste gustul si aspectul. Pentru cea mai recenta “creatie” pare ca am mutat gradina de legume si zarzavaturi in propria bucatarie. Iata ceea ce ai nevoie.
Ingrediente:
– 2 cartofi
– 1 dovlecel
– 1 ardei rosu
– 1 brocoli mediu
– 1 morcov
– 1 ceapa
– 2 catei usturoi
– 200g miez de nuca hidratat
– ½ legatura de patrunjel verde
– 2 linguri seminte de in rasnite amestecate in 4 linguri de apa si pastrate timp de 10 minute
– 1 lingurita negrilica (chimen negru)
– 2-3 linguri faina de orez integral (se pot folosi si fulgi de ovaz rasniti fin)
– 3 linguri de ulei nerafinat de floarea soarelui
– sare, piper
Legumele, curatate si taiate in bucati potrivite, le pun impreuna cu nuca in cuva cu lama S a robotului de bucatarie. Mixez aproximativ 30 de secunde, pana se maruntesc, evitand sa devina o pasta.
Compozitia o mut intr-un vas mai mare, peste care adaug semintele de in rasnite si hidratate, negrilica, uleiul, sare, piper. Amestec si las sa curga in ploaie cate o lingura de faina. Amestec bine cu mana.
Pregatesc tava, pun peste ea foaie de copt si o ung cu ulei intins cu servetelul. Dau drumul la cuptor sa se incinga…
…Si ma apuc de modelat chiftelute in palme. Proces terapeutic.
Asez chiftelele in tava, ordonate ca niste soldatei desavarsindu-si destinul, si la cuptor cu ele!
Tin temperatura undeva pe la 180-200 ºC pentru aproximativ 45-50 de minute. O aruncatura de ochi pe crusta formata si decid ca sunt gata!
Le poti manca cu o salata de cruditati langa, cu sos de rosii, tu alegi!
Mie deja imi ploua in gura!
Astept sa-mi spui cum ti-au iesit! Recomandarea mea, fii creativ si apeleaza la propriile preferinte sanatoase!
Mirela Ivaz Yoga
Teacher & Ayurveda Lifestyle Counselor, acreditat Yoga Alliance RYT500 si STED Council (India)