Bomboane raw vegan „Deliciul meu”
Dulciurile…viata mea…
Ah…Dulciurile! Greu sa trăiesc fara ele! Îmi aduc aminte cum, copil fiind, devoram cu nesaț tăvile cu prăjituri ale mamei, pana cand culegeam si cea din urma fărâmă. Deși prajiturile, checurile, budincile si torturile erau făcute dupa rețete tradiționale, de casa, pe care mama le păstra scrise intr-un caiet special, recunosc ca ingredientele nu erau întotdeauna cele mai potrivite pentru sanatate, cel mai adesea folosindu-se din belșug zaharul si faina alba.
Cum nu poți rămâne veșnic copil, cel puțin fiziologic, a fost necesar de-a lungul timpului sa intervin cu câteva schimbări esențiale in stilul alimentar, urmărind sa imi asigur premisele unei vieți sănătoase, active si in același timp, sa tin cat mai mult la distanta efectele procesului, pana la urma natural, de îmbătrânire.
Pentru ca, nu-i asa, timpul trece oricum. Important este cum alegi sa ii dai valoare. Dupa cum alegi in prezent, efectele se propaga atât in viitor cat si in trecut.
Una dintre schimbări a fost sa ma tin cat mai departe de dulciurile rafinate, chiar si cele de casa, carora tind sa le dau oarece circumstanțe atenuante, fata de dulciurile care împânzesc rafturile supermaket-urilor, fabricate in masa si cu termene de valabilitate năucitoare. Pentru ca da, am învățat sa citesc eticheta, si dacă produsul in sine place privirii si îmi activează centrii poftei, lista de ingredientele ma face sa-l așez înapoi in raft.
Si pentru ca avem nevoie de dulce pentru a functiona optim, ceea ce putem face este sa cream optiuni sanatoase.
Reteta de bomboane raw vegan
Iti impartasesc mai jos o reteta de bomboane raw vegane, savuroasa si simpla de preparat.
Aceste bombonici te “hranesc” cu energie in cel mai sanatos mod, iar avantajul este ca nu ai nevoie sa mananci multe ca sa iti faci pofta de dulce si de-o gustare. Daca iti cunosti slabiciunea pentru dulciuri, aceste bombonici te vor scoate din adictii.
Ingredientele necesare
Ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
- O cana mare cu fulgi de ovaz fini, rasniti
- O ceașcă cu muesli (mix de cereale si fructe uscate), mărunțiți la robot pentru 3-4 secunde
- Pasta de curmale, din 250g curmale fără sâmburi, hidratate si mixate bine
- Fructe deshidratate: merișor, stafide, caise, tăiate la cuțit bucăți mai mici
- O cana cu miez de nuca hidratata si rasnita pasta
- O lingura rasa cu seminte de in rasnite
- O lingurita cu seminte de chia
Pentru decor: fulgi uscati de nuca de cocos, cacao + carob + scorțișoară, muesli, cacao nibs, semințe de mac, etc.
Amestec toate ingredientele după cum sunt descrise mai sus. Pentru o omogenizare cat mai buna, amestec cu mana, după care încep sa fac biluțe intre palme.
Tips&Tricks #1. Tine lângă tine câțiva stropi de ulei de migdale sau de nuca de cocos, cu care sa îți întinzi pe palme pentru a evita sa se lipească compoziția.
Tips&Tricks #2. Iti surade ideea de bomboane cu vișine din visinata? Daca le ai la îndemână, nimic mai simplu: vâră cu gratie o vișină în mijloc si trece rețeta pe lista de preparate de sărbători.
La final, tavaleste generos bilele prin compozitia de decor aleasa.
Păstrează-le la rece, la frigider și pentru un timp mai lung, la congelator, de unde le treci în frigider cu 3-4 ore înainte de servire.
Sa ai pofta! Spune-mi, cum ti-au plăcut?
Tu ce schimbari benefice ai facut in alimentatie si cum te tii la distanta de tentațiile culinare „pacatoase”?
P.S. Dacă te-ai bucurat de primirea acestor informații, le consideri utile și te poți gândi la cineva care sa le primească, impartasaste-i!
Detalii program in perioada urmatoare
Ghidez sesiuni de practica Yoga cu grupul in fiecare zi de Luni (la Studio) si Marti (online).
Pentru sesiuni individuale 1:1, acestea sunt disponibile prin programele Yoga si Dezvoltare personala si Nutritie si Mod de viata sanatos.
Mirela Ivaz este profesoara de Yoga (RYT-500) si Well-Being Coach. Este certificata in India de catre Yoga Alliance si STED Council. Din 2015, preda Yoga si organizeaza tabere si evenimente pentru promovarea unui mod de viata sanatos si echilibrat. Mirela imbina metodele traditionale, adaptate nevoilor actuale, cu instrumentele moderne pentru dezvoltare personala, prin calitatea ei de Consilier pentru Dezvoltare personala si Tehnician nutritionist, acreditata de ANC.
Hai sa ne conectam si pe Facebook si Instagram.
Ma gasesti si pe YouTube.
gioconda
Delicios ,si eu am o reteta foarte buna:Impulsuri de energie
1 cană de nuci , ușor prăjite la cuptor
1 cană sâmburi migdale
1 cană smochine uscate
½ ceasca stafide
¼ ceasca sirop de arțar
1 lingura coaja de portocala rasa fin
1 lingurita de scortisoara
2/3 cană semințe de susan , prăjite ușor
Se amesteca toate in blender .Se lasa 1 h. Se fac forme rotunde ruland
fiecare bijuterie în semințele de susan in strat complet .
Apoi depozitați într-un container etans.
Pietrele vor ține până la o săptămână.
Cu drag,Veronica
Mirela Ivaz, Yoga Teacher & Ayurveda Life Counselor
Veronica, reteta ta suna foooarte bine. Pe buna dreptate un impuls de energie. S-ar potrivi minunat in deplasarile mele pe munte 🙂 Multumesc!