Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM

De-a lungul vietii adunam bagaje emotionale si mentale: amintiri si situatii care ne produc o senzatie de frustrare, panica, blocaj, furie, etc. Ele atrag totodata experiente cu aceeasi polaritate, experiente care adancesc sentimentul personal de insatisfactie. Afli aici cateva cai eficiente prin care te poti elibera de bagaje emotionale si inceta sa acumulezi unele noi.


Tu cat timp iti cari trecutul in spinare? Ce este si cum poti diminua bagajul emotional

Citeste aceasta poveste zen faimoasa

Doi calugari zen, Tanzan si Ekido, mergeau pe un drum de tara ce se umpluse cu noroi in urma ploilor. In apropierea unui sat au intalnit o tanara care nu putea trece de partea cealalata a drumului, fiindca noroiul era atat de adanc si i-ar fi murdarit chimonoul din matase pe care-l purta. Tanzan a ridicat-o indata in brate si a trecut-o pe partea cealalta.

Calugarii si-au continuat drumul in tacere. Cateva ore mai tarziu, pe cand se apropiau de templul unde aveau sa poposeasca, Ekido nu s-a mai putut abtine.

-De ce ai luat-o pe fata aceea in brate? Noi, calugarii, nu trebuie sa facem asa ceva!

-Am lasat fata din brate acum cateva ore, a raspuns Tanzan. Tu inca o mai porti?

Sursa: Wikipedia

Tu, asemeni lui Ekido, cat timp porti cu tine povara trecutului?

 

Ce este bagajul emotional

Lasi trecutul sa traiasca in tine prin amintiri. De mic copil te deprinzi a invata din trecut si din greselile trecute. Doar ca mai faci ceva: adaugi trecutului o noua dimensiune – emotia. Iar atunci cand amintirile – adica gandurile insotite de emotie despre o experienta din trecut – preiau controlul asupra ta si devin o povara, acestea incep sa iti defineasca sentimentul de sine, adica ceea ce crezi tu ca esti.

Personalitatea ta, conditionata de trecut, devine atunci inchisoarea ta. Eckart Tolle
Povestea celor doi calugari ilustreaza incapatanarea mintii umane de a se desprinde de trecut. Crezi ca trecutul iti confera identitate, te defineste prin ceea ce esti acum. Aceste amintiri, readuse mereu la viata, sunt doar un eu limitat, o iluzie a adevaratei tale identitati.
 Nu esti ceea ce crezi ca esti. Menis Yousry
Asemenea calugarului care a purtat povara resentimentului timp indelungat, hranindu-l cu ganduri, majoritatea oamenilor duc o povara toata viata lor, formata din sentimente de nemultumire, vinovatie, regret, ura, dispret. Aceste bagaje emotionale si mentale, purtate zi de zi, reanimate prin ganduri si emotii vechi, nu fac decat sa limiteze existenta majoritatii oamenilor. Mai mult, ele atrag alte experiente cu aceeasi polaritate, incat adancesc sentimentul de nemultumire legat de sine, copii, profesie, colegi, sot, societate etc.
 Fie ca esti fericit sau nu, totul depinde de tine. Menis Yousry

Cum poti elibera aceste bagaje emotionale si inceta sa acumulezi unele noi

1. Accepta trecutul

Elibereaza-te de bagaje emotionale si mentale si refuza ca acestea sa iti defineasca prezentul. Accepta faptul ca Trecutul este deja intamplat. Invata sa recunosti aspectele unde opui rezistenta si practica actul spiritual al eliberarii.

Citeste Ce te impiedica sa fii in pace cu tine? Recunoasterea rezistentei interioare si puterea eliberarii.

2. Poti schimba actiunea?

Poti interveni cu ceva anume incat sa schimbi contextul si/sau starea ta sufleteasca? Fa-o! Iata cateva dintre variante:

  • Pune o muzica care sa iti inspire starea pe care ti-o doresti si danseaza
  • Mediteaza
  • Fa un dus rece
  • In ritm rapid, fa cateva flotari sau genuflexiuni
  • Schimba mediul, de exemplu, iesi din casa
  • Vorbeste cu o persoana care te poate sprijini

3. Ramai vigilent conectat in prezent

Daca intelegi si accepti faptul ca trecutul nu poate fi schimbat, iar viitorul este incert, nesigur, tot ceea ce iti ramane si iti apartine de fapt si de drept este momentul prezent, Aici si Acum.

Invatand sa devii suficient de atent la gandurile si deciziile tale, in timp vei realiza ca nu ai la dispozitie doar reactia distructiv-impulsiva (cea generata prin cel mai vechi si familiar tipar de comportament), ci si o paleta noua de reactii posibile, generate din intentia de a lua decizia care este cea mai benefica: pentru sine (si energia pe care o punem in miscare prin aceasta decizie prin gand sau actiune), pe celalalt/ceilalti si, bineinteles, pentru mediul inconjurator.

Citeste 7 motive pentru a incepe sa traiesti in prezent. Acum.

4. Fii iertator cu tine si cu ceilalti

Accepta faptul ca esti o fiinta umana buna, iubitoare, inteligenta care uneori se enerveaza, minte, mananca prea mult…

Fiecare actiune umana are la baza o intentie buna. Chiar si in spatele unui comportament problematic se afla o intentie pozitiva.

Accepta faptul ca ceea ce vezi nu este realitatea. Calatoria ta si a celuilalt nu are/a avut acelasi parcurs.

Cel mai eliberator este sa recunosti natura divina din fiecare persoana si ca orice persoana este mai mult decat suma comportamentelor sale. Asta te include si pe tine.

5. Observa natura

In calatoriile mele recente, un calugar dintr-un schit din Bucovina mi-a spus:

Omul s-a pierdut pe sine (adica pe Dumnezeu) atunci cand s-a indepartat de natura.

Natura este cel mai bun profesor al tau pentru felul in care este permanent supusa schimbarii si in acelasi timp este statornica prin ea insasi. Petrece timp in aer liber, urmareste schimbarea anotimpurilor, asculta sunetul ploii, observa cum viata genereaza mai multa viata.

6. Pe salteaua de Yoga

Aici, insotit de propria-ti  respiratie, devii martorul lectiei pe care actul spiritual al eliberarii ti-o ofera. Daca iti tii respiratia prea mult timp, calitatile sale nutritive devin toxice. Dar daca lasi respiratia sa se intample liber, in mod natural, esti rasplatit cu mai multa forta vitala. Practica Yoga iti creaza timp pentru a observa cum teama poate restrange aceasta forta vitala – prin tendinta de a-ti tine respiratia in momente provocatoare – in timp ce expirul iti permite sa te misti mai profund in postura.

In aceste momente, poti realiza ca, pentru a avea o experienta mai profunda, este nevoie ca mai intai sa fii pregatit sa renunti.


 

Mirela Ivaz este profesoara de Yoga (RYT-500) si Well-Being Coach. Este certificata in India de catre Yoga Alliance si STED Council. Din 2015, preda Yoga, ofera consiliere 1:1 si organizeaza tabere si ateliere pentru promovarea unui mod de viata sanatos si echilibrat. Mirela imbina metodele traditionale, adaptate nevoilor actuale, cu instrumentele moderne pentru dezvoltare personala, prin calitatea ei de Consilier pentru Dezvoltare personala si Consultant nutritionist acreditat.


Ghidez sesiuni de practica Yoga cu grupul in fiecare zi de Luni la Studio si in zilele de Marti la ibis Bucharest Politehnica.

Iti doresti consultatie privata 1:1 sau un program personalizat? Acestea sunt disponibile prin programele Yoga si Dezvoltare personala si Nutritie si Mod de viata sanatos.

Hai sa ne conectam si pe Facebook si Instagram.

Ma gasesti si pe YouTube.

Lasati un comentariu