Prajitura cu mere si nuca (cu glazura de cacao)
Aceasta prajitura cu mere si nuca este un desert usor fara sa simti ca ai “pacatuit” prea tare, nu are adaos de zahar si se prepara din ingrediente nutritive si naturale.
Prajitura cu mere si nuca (cu glazura de cacao)
Ploaie multa zilele acestea. In loc sa imi agat privirea de crengutele frumos inflorite, imi infing mai bine umbrela deasupra capului si pasesc vigilent printre numeroasele balti in traseele mele prin oras.
Am fost pentru vinerea aceasta invitata de o persoana draga, apropiata sufletului meu, sa ne intalnim la ea acasa, intr-un cerc restrans de cunoscuti si cu ocazia aceasta sa impartasesc poate, o reteta.
O seara cu ceai, meditatie si … prajitura cu mere si nuca.
Prajitura este usor de preparat, gustul fin si natural. Din prima imbucatura simturile iti sunt invaluite de parfumul merelor coapte si de aroma scortisoarei. Bucatelele de nuca si glazura siropoasa cu cacao adauga noi note si senzatii.
In plus, daca te lupti cu pofta de dulce sau preferi un desert usor fara sa simti ca ai “pacatuit” prea tare, aceasta prajitura nu are adaos de zahar si se prepara din ingrediente nutritive si naturale.
Ingrediente
Ai nevoie de urmatoarele ingrediente potrivite pentru o tava de copt cu dimensiune aprox. 40/25 cm:
- 2 cani Faina de grau integral . Poti folosi si combinatia 1/2 faina de secara, restul de grau integral
- 6 Mere rase
- 4 linguri Ulei
- 4-6 miezi de Nuca taiata in bucati
- Optional, o mana de Stafide
- Optional, in loc de stafide, 4-5 linguri generoase de Gem de Prune fara zahar home made
- 1 lingurita Bicarbonat de sodiu alimentar
- 1 lingurita Scortisoara
Pentru glazura cu cacao:
- 1 lingurita cacao
- 2 lingurite carob
- 6 linguri Apa pentru omogenizare
- Indulcitor natural
- Optional, 1 lingura de Unt de Cocos
- Nuca de cocos fulgi
Mod de preparare
Merele rase, impreuna cu gemul si bicarbonatul de sodiu se amesteca si se lasa aprox. 1 ora sa se cuprinda, amestecand din cand in cand.
Se adauga restul de ingrediente si se omogenizeaza pana cand intreaga compozitie ia consistenta unei mamaligute. Se toarna in tava la copt si se tine la cuptor pentru aprox. 30 – 40 min la o temperatura de 180-190º C.
Intre timp, ne ocupam de glazura. Intr-un castronel ceramic se amesteca pudrele de cacao si carob, apa si indulcitorul si se fierb la bain-marie. Este partea unde poti adauga untul de cocos, amestecand usor pana cand acesta se topeste complet (daca este sub forma solida).
Cand prajitura este coapta (se foloseste metoda de test cu scobitoarea), se scoate din cuptor si se inteapa imediat cu o scobitoare si se rastoarna glazura fierbinte peste ea.
Se presoara fulgi de nuca de cocos sau nuca macinata.
Alternativa. Pentru variatie sau noi senzatii, poti inlocui merele cu morcov dat pe razatoarea mica – iti sunt suficienti 3 morcovi vigurosi. La care adaugi coaja rasa de la o portocala.
Asa-i ca te-am convins sa incerci?
Te-a inspirat una din retelele mele, scrie-mi pe contact@ivaz.ro sau in sectiunea de comentarii. Sunt curioasa sa iti aflu experienta!
Detalii program in perioada urmatoare
Ghidez sesiuni de practica Yoga cu grupul in fiecare zi de Luni (la Studio) si Marti (online).
Pentru sesiuni individuale de consiliere, acestea sunt disponibile prin programele Yoga si Dezvoltare personala si Nutritie si Mod de viata sanatos.
Mirela Ivaz este profesoara de Yoga (RYT-500) si Well-Being Coach. Este certificata in India de catre Yoga Alliance si STED Council. Din 2015, preda Yoga si organizeaza tabere si evenimente pentru promovarea unui mod de viata sanatos si echilibrat. Mirela imbina metodele traditionale, adaptate nevoilor actuale, cu instrumentele moderne pentru dezvoltare personala, prin calitatea ei de Consilier pentru Dezvoltare personala si Tehnician nutritionist, acreditata de ANC.
Hai sa ne conectam si pe Facebook si Instagram.
Ma gasesti si pe YouTube.